Minä ja koodari - Innovoidaan kun voidaan

08.11.2018 09:05:00
Ilpolla on innovaation kiilto silmissä

On niin hienoa suunnitella ja kehittää uusia juttuja. Koodarin maailmassa on muutakin kuin systemaattista koodaamista, päivittäin voi tulla innovaation aihio. Haluamme innovoida, siis tuottaa jotakin uutta. Herääpä siis kysymys, kenelle se on uutta ja innovatiivista? Enpä taida vastata tuohon kysymykseen täysin, mutta pohdiskelen.

 

Tilastokeskuksen sivuilla on määritelty innovaatio seuraavasti:

”Innovaatio on yrityksen markkinoille tuoma uusi tai olennaisesti parannettu tuote (tavara tai palvelu), yrityksen käyttöön ottama uusi tai olennaisesti parannettu prosessi, yrityksen käyttöön ottama uusi markkinointimenetelmä tai yrityksen käyttöön ottama uusi organisatorinen menetelmä liiketoimintakäytännöissä, työorganisaatiossa tai ulkoisissa suhteissa.”

Innovatiivisuus voi siis olla olennaisesti parannettu tuote, joten pelkästään maailman parantamisen ajattelulla ei riitä innovatiivisuuteen. Tarvitaan tekoja.

 

Olemme Koodersilla monesti kohdanneet kysymyksen; ”Voisitteko tehdä jotakin innovatiivista?!” Itsessään sellaisen tuotteen tai palvelun tekemiseen tarvitaan tarve. Kun tarve on löydetty, niin tarvitaan ajatus ratkaisusta. Kun ajatus on löytynyt, niin tarvitsemme tekijän ja välineet.  Kun tekijät löytyvät, niin sitten loppuu rahat. Kuinka paljon innovaatioita on pöytälaatikoissa, jotka odottavat parempia päiviä. Eihän tietysti aina tarvita rahaa innovaation tuottamiseen, kuitenkin jossakin vaiheessa keskustellaan rahasta. Usein tarjotaan mahdollisuutta ”saada osakkuutta, kun tuotteesta tulee osakeyhtiön alainen tuote”. Kuitenkin suurimman työn ja riskin ottaa tekijä omalla työpanoksellaan. Äh, kun sen ei tarvitse olla niin vaikeaa. Niinpä, parhaimpia innovaatioita siis ovat ne, jotka vain syntyvät yllättäen ja arjessa. Niksi Pirkat kunniaan!

 

Kaikilla ei ole siis rahoitusta toteuttaa innovaatiota tuote vaiheeseen. Silloin lähestytään rahoittajia. Paljon riippuu myös siitä mikä on oma tausta (uskottavuus) tai organisaatio (yhtiömuoto) miten asian saa etenemään. Harvemmin yksin asiaa saa eteenpäin, kun pitäisi ottaa se askel tuotteistamiseen. Onhan siis olemassa Innovaatiosetelit ja Tempo-rahoitukset, joiden avulla voidaan viedä asioita eteenpäin, nämä ovatkin hyviä juttuja. Vaatii varmasti valmisteluita ja palvelumuotoilua, jotta asia etenee, mutta kannattaa panostaa idean jalostamiseen.

 

Kuten tarkkasilmäisimmät huomaisivat, puhuin hieman itseni pussiin. Niin eihän kaikkeen tarvitse rahoitusta. Jos olet koodari, niin koodia saa helposti aikaisesti ja se voi olla innovatiivista. Myös "käyttäjälle ilmaista". Ainoastaan koodarin työtunteja kuluu, jos vain on laitteet millä tehdä niin – mahdollisuuksia on paljonkin. Siksi koodaamistaitoa edelleen pitää arvostaa korkealle, koska monessa innovatiivisessa ratkaisussa jostakin vaiheesta löytyy koodia. Jossakin vaiheessa, painotan, jossakin vaiheessa käytetään koodia. Toivottavasti saamme koodareiden avulla myös parannettua maailmaa, jossa luontokin säilyisi kulumiselta. Koodari voit aloittaa jo tänään muuttamaan maailmaa, ilmastoystävällisemäksi paikaksi.

 

Innovatiivisuus on hieno asia! Innovoidaan! Tehdään yhdessä!

Muita blogeja tältä tyypiltä

Minä ja koodari - Mielen päällä muutoksen tiellä osa II

Viimeksi kirjoitin muutoksesta, jonka tein tämän kevään aikana. Tänään mietin sitä, mikä minua innostaa yrittäjyydessä ja tulla töihin.

Lukaseppa

Kehittymistä omilla ehdoilla

Kuulostaa aika raskaalta, että pitäisi kehittää koko ajan. Ymmärrän että kehittämistä tarvitaan, mutta voimmeko lopettaa kehittämisen jargonin toistaminen – varsinkin jos sitä ei avata kuulijoille mitä tarkoitamme. Otanpa nyt siis pohdintaa hieman ihmisen itsensä kehittämiseen liittyen.

Lukaseppa

Pönkötystä ja brändäystä

Mietiskelin taannoin, miten paljon muodostamme mielikuvia ihmisistä vain sen pohjalta mitä heistä on kerrottu. Kuinka joskus ensimmäinen tapaaminen voi vaikuttaa, kuinka jatkossa arvoitamme toisen ihmisen. Osalle on tärkeää rakentaa omaa brändiä aktiivisella toimimisella ja vaikuttaa ihmisten mielikuvissa aktiivisilta, positiivisilta tai luotettavilta.

Lukaseppa
Ilpo neuvottelee ja huolehtii taustoista kymmenien vuosien rautaisella hanke- ja projektityöskentelykokemuksella.


Aiheet
Muita blogeja tältä tyypiltä