#MitäVattua - Startup

06.11.2018 08:37:47


Mitä?

Startup on nimitys yritykselle, joka on yksittäisten yrittäjien perustama, tarkoituksenaan löytää jokin mahdollisimman toistettava ja skaalautuva bisnesmalli. Bisnesmallin kohteena on jokin markkinaympäristössä (eli tulevilla asiakkailla) oleva tarve tai ongelma.

Startupit ovat yleensä todella nuoria yrityksiä, enintään muutaman vuoden ikäisiä, jotka kehittävät vasta ensimmäistä tuotettaan eivätkä tuota vielä voittoa. Määritelmälle olennaista on yrityksen tavoite kasvaa mahdollisimman suureksi mahdollisimman nopeasti.

Startup-yrityksistä vain murto-osa pääsee elinkaaren alkuvaiheessa olevan nk. kuolemanlaakson yli. Kun laakson ohi on päästy, yritys on saavuttanut omavaraisuuden eikä se ole enää startup vaan siitä tulee kasvuyritys.

Miksi?

Startup yrityksen tavoite on tulla ostetuksi jonkin suuremman organisaation puolesta, eli yrityksen omistajat saavat nk. exitin myymällä kaiken, tai jonkin osan omistuksestaan yritykseen. Yritys voi myös pysyä yksityisenä tai mennä julkiseksi, tällöin yrityksen kanssa voi jatkaa työskentelyään, vaikka loppuelämänsä ajan, tai vaihtoehtoisesti siirtää vastuu yrityksen arjen pyörittämisestä jonkin toisen tahon harteille. Kaikissa tapauksissa tavoite on tehdä paljon töitä sen eteen, ettei välttämättä tarvitse tehdä mitään loppuelämänsä aikana, jos ei halua.

Joten miksi ei? Jos sinulla on ainakin omasta mielestäsi hyvä idea, jolla uskot muuttavasi maailmaa, miksi et toteuttaisi sitä? Toki syitä voi olla monia ja yrityksen pyörittäminen on kaikkea muuta kuin helppoa, kyseessä on kuitenkin loton voittamiseen verrattava mahdollisuus elämässä, johon voi jopa vaikuttaa omalla tekemisellään, toisin kuin loton voittamiseen (lottokuponkien ostamisen lisäksi).

Kenelle?

Yrittäjähenkisille ihmisille, joilla on jokin idea tuotteelle tai palvelulle.

Mistä tunnistaa olevansa yrittäjähenkinen? Ominaisia luonteenpiirteitä yrittäjähenkisille ihmisille ovet ainakin pyrkimys omavaraisuuteen, haasteista ja niiden ylittämisestä nauttiminen, itsensä kehittäminen sekä pyrkimys oman visionsa toteuttamiseen.

Yrittäjyys itsessään on kaikkea muuta kuin helppoa, se vaatii tietynlaisen ajattelutavan ja asenteen elämään yleensä.

Miten?

Tulosuuntia on varmasti monia, mutta varsin yleispätevä malli startup-yrityksen elinkaaren kuvaamiseen koostuu kuudesta peruspilarista.

1. Idea

Mitä maailmasta puuttuu? Kun keksit jonkin asian, jota tarvitaan tulevaisuudessa, toteuta siitä prototyyppi ja todista idean toimivuus skaalautuvana bisnesmallina.

2. Tiimi

Jos olet yksin, teet jotain todennäköisesti väärin. Hanki joku jakamaan vastuuta, tähän auttaa, jos teidän osaamisalueenne ja persoonallisuutenne täydentävät toisiaan.

3. Asiakkaat

Skaalautuvan bisnesmallin perusta ovat asiakkaat, jotka ovat valmiita maksamaan saamastaan arvosta. Jos tämä ei toteudu, kannattaa ideaa ja bisnesmallia iteroida rohkeasti. Jos tämäkään ei auta, kannattaa aloittaa uudestaan kohdasta 1.

4. Raha

Hanki rahaa. Jos sinulla ei ole säästöjä ensimmäisen version rakentamiseen, etsi sijoittajia tai muita rahoitus keinoja tuotteen rakentamiseen.

5. Skaalautuminen

Tämä vaihe kestää yleensä pisimpään yrityksen elämänkaaressa. Hanki lisää asiakkaita ja kasvata tiimiä tarvittaessa, tee se kuitenkin fiksusti, sillä ilman rahaa yritystä on hyvin vaikea pyörittää.

6. Voitto

Onnittelut voitit juuri pelin. Voit nyt tehdä elämälläsi mitä huvittaa ilman rahahuolia.

Kuka?

Startup #pöhinän ympärille on rakentunut ekosysteemejä ympäri maapalloa, myös Suomesta löytyy business inkubaattoreita jokaisesta vähänkään suuremmasta kaupungista. Kunnilla on myös organisaatioita, joiden tehtävänä on puhaltaa eloa paikalliseen yritystoimintaan. Tämänkaltaiset tahot ovat erinomaisia paikkoja lähteä kysymään neuvoa uuden startup-yrityksen perustamiseen.

Jos yrittäjähenkinen meno kiinnostaa, muttei halua hypätä heti altaan syvimpään päähän, kannattaa hakeutua paikallisten Entrepreneurship Societyjen tai Yrittäjä yhdistysten toimintaan mukaan.

 

Ja sama videolla

Muita vattuiluja

"Näin ei voi tehdä" ei tarkoita etteikö niin voisi tehdä - #MitäVattua podcast #304

Saamme ajottain yhteydenottoja, jossa varovaisesti kysytään jonkun toteutuksen perään vaikka ovat aiemmin saaneet tiedon näin ei voi tehdä. Usein tilanteissa selviääkin asian olevan varsin tehtävissä. Tuleeko asiakkaalle väärinymmärryksiä vai nähdäänkö parhaaksi ohjata asiakkaalle ajatus asian mahdottomuudesta jos sitä ei ole mahdollista itse tarjota?

Lukaseppa

Etänä elämisen jalo taito - #MitäVattua podcast #125

Koodarien vinkit etänä aktiviteettien keksimiseen ja kuinka etäkokemuksia voi parantaa.

Lukaseppa

#MitäVattua - Podcast

Hyvä lähtökohta on ajatella podcastia eräänlaisena internetradiona, jota voi kuunnella ja/tai katsella tietokoneella tai siihen verrattavalla kapistuksella, kuten esimerkiksi lankapuhelinta älykkäämmillä puhelimilla.

Lukaseppa

#MitäVattua?

MitäVattua on mukahauska podcast, jossa yleensä keskustellaan tekniikasta, it-alan pöhinäsanoista ja itketään maailman menoa, koska mikään ei ole koskaan hyvin. Uusi valitusvirsi joka tiistai!

Onko sinulla jotain asiaa, minkä haluaisit, että semipieni yleisö kuulisi? Ota meihin yhteyttä niin voidaan ehkä haastella yhdessä