Generalisti vs erikoistuja - Kuka niitä töitä saa?

05.10.2023 08:39:49

Generalisti ei pärjää ilman kokemusta

Generalistit tulevat pärjäämään erikoistujia paremmin työelämässä! Ja minä kerron miksi. Ensin muista jättää tykkäys tähän videoon tai muuten tulen yöllä laulamaan amenoa ikkunasi taakse.

Jos sinulla on ongelmaa tietotekniikan kanssa, niin sinä yleensä "tiedät tyypin" jolle soittaa ja hän osaa auttaa. Se kenelle soitat on spesialisti, mutta sinä olet generalisti: Et tiedä miten ongelma ratkaistaan, mutta tiedät mitä tehdä, jotta ongelma ratkeaa. Generalistia voisikin ajatella eräänlaisena tirehtöörinä.

Generalistiksi ei voi oikeastaan "opetella" vaan se tulee puhtaasti kokemuksen pohjalta. Pitää olla omakohtainen kokemus siitä, että miten joku ongelma ratkesi tai kenen toimesta.

Generalisti ei pärjää ilman erikoistujia

Nykypäivän maailmassa on paljon tietoa ja erikoistuneita asiantuntijoita, mutta monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen vaatii laajempaa näkemystä.

On tärkeää tunnistaa MITÄ pitää tehdä ennen kuin voidaan tietää MITEN toimia. Vaikka me olemme erikoistuneet nimenomaan web-ohjelmointiin, mutta olemme saaneet paljon laajaa näkemystä eri toimialojen kanssa toimiessamme sekä alihankkijoiltamme osaamista hankkiessa. Vaikkapa BittiGuru on antanut meille paljon palvelimiin liittyen ja olemme oppineet paljon ja Rookie Communications on antanut paljon markkinointiin liittyen. Pitkäaikaisia kumppaneita nimetäkseni.

Generalistien vahvuudet

Taitavilla generalisteilla kyky yhdistellä erilaisia tietoja ja taitoja, sopeutumiskyky, luovuus ja laaja-alainen osaaminen. Usein generalisti voi olla taitava myyjänä tai projektijohtajana. Hän tunnistaa mitä ongelmia toisella on ja samalla jo saa päähänsä vision miten niitä voitaisi ratkaista tai kuka niitä voisi ratkaista.

Erikoistuneiden asiantuntijoiden rooli

Älä aliarvioi erikoistuneiden asiantuntijoiden merkitystä. Heillä on edelleen tärkeä rooli, mutta heidän taitonsa täydentävät generalistien laajempaa näkemystä. He tietävät sen oman osa-alueensa ja osaavat tarvittaessa läpsiä generalistia oikeaan suuntaan. Generalisti ei ole kuitenkaan aina oikeassa niistä osa-toteutuksista mutta monesti osaa tulla sen oikean tyypin luokse.

Tulevaisuuden näkymät

Nykyään generalistin on helpompaa työllistyä tai ainakin mahdollisten työpaikkojen allas on laajempi. Koodarin on vaikea päästä kovin moneen muuhun kuin koodifirmaan töihin ellei ole myös todella taitava ihmisten kanssa. Tai jos sidot kukkia niin floristin työpaikat on myös hyvin rajalliset. Mutta jos sinun taitosi on yhdistellä resursseja avautuu ihan erilainen kattaus mahdollisuuksia. Olen itse tavannut todella vähän generalisteja ja usein he jo päätyvätkin yrittäjiksi.

Yhteenveto

  • Generalisti ei pärjää ilman kokemusta. Hyvä tekijä ei pärjää pelkällä fiilistelyllä vaan voi kokemuksellaan sanoa miten samankaltainen tilanne aiemmin ratkesi
  • Generalisti ei pärjää ilman erikoistujia. Lopulliseen tekemiseen tarvitaan kuitenkin se ammattilainen, mutta generalisti voi auttaa sen oikean ammattilaisen löytymistä
  • Generalistin vahvuuksia on kyky ymmärtää kokonaisuuksia ja hahmottaa se pienempiin osakokonaisuuksiin. Sitten ratkotaan niitä.
  • Erikoistuneet asiantuntijat ovat tärkeitä, mutta he eivät aina osaa markkinoida itseään. Generalisti voi olla asiantuntijan ylin ystävä asiakashankintaakin ajatellen
  • Tulevaisuudessa generalisteja tarvitaan lisää, mutta he eivät tee mitään muuta kuin heiluttele käsiään ilman erikoistujia. Kaikelle on paikkansa.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Tuotteistaminen: Älä unohda asiakasta!

Tuotteistamisessa on tärkeää tehdä asiasta helppoa ostaa. Kuinka siis tehdä tästä prosessista mahdollisimman selkeää ja mutkatonta?

Lukaseppa

Rupea kesällä koodariksi!

Jos et tiedä mistä aloittaa koodaamisessa, niin nyt annan sinulle siihen vastauksen jotta saadaan se tekosyy pois tieltä.

Lukaseppa

Kuinka saat tukirahaa digitalisaatioprojektiin

Olisiko toimintaanne aika ottaa digitalisaatio käyttöön jopa 300 000€ tukirahan saattelemana? Terminä tämä voi jo joillekkin kuulostaa ATKn tapaan hieman päivätyltä, mutta hanke- ja tukirahamaailmassa puhutaan koodin kanssa yhä "digitalisaatio" nimikkeestä.

Lukaseppa