23andMe geenitestaus yritys hakkeroitiin

12.10.2023 08:59:36

Videon aikaleimoja tästä:

00:00 Alkupuhe
00:31 Mitä geenitestaaminen on
01:25 Mitä hakkeroinnista seurasi
03:51 Miksi tämä on sinulle ongelma
06:45 Älä työnnä geeniperimääsi minne tahansa
07:51 Geenitietojen käyttäminen mainonnassa
09:12 Loppupuhe

 

Geenitestejä tarjoavan 23andMe käyttäjätilejä hakkeroitiin iso kasa ja tästä voi tulla sinullekkin ongelmia vaikka et ole testejä heillä teettänyt. Muista jättää tykkäys tähän videoon kun sinulle tämän urhoollisesti tuon tietoosi.

Geenitestaaminen. Testi jolla voit saada tiedon etnisyydestäsi ja ehkä tietoa mahdollisista sairauksista joille olet riskiryhmässä.

Monelle kohderyhmässä nämä julkiset ei-lääketieteellisten tahojen teettämät testit ovat enemmän horoskooppi luokkaa. Halutaan tietää mitä etnisyyksiä itsestä löytyy jotta voisi sitten uhriutua niiden ihmisryhmien puolesta.
Tarkoitukseni ei ole olla ilkeä tällä kuvauksella vaan koko tästä asiasta tietämättömille antaa hieman kontekstia mistä puhutaan.

23andMe niminen yritys nimittäin hakkeroitiin ja nimenomaisesti heidän kaikki asiakastiedot. Kaikki yhteystiedot ja kaikki tehdyt testit. Äkkinäisenä saatat miettiä, että asia ei sinua kosketa kun et ole tällaista testiä tehnyt. Jos olet geenitestejä mennyt tekemään saattaa myös nousta ajatus: Minähän pyydän heitä vain poistamaan tietoja. Esimerkiksi 23andMe oli yrittänyt käyttäjä poistaa omia tietojaan ja saanut vastauksena ettei se ole mahdollista, koska "jo aiemmin julkaistuja tietoja ei poisteta mistään tilastoistamme". Toki osittaisena syynä tietojen säilyttämiselle on lain vaatimukset tiedoista kenelle testejä on tehty, mutta se ei muuta tilannetta sen suhteen ettei tiedoista pääse enää eroon kun ne on kerran annettu.

Eräänlaisena "julkisuus temppuna" tiedoista jaettiin nimenomaisesti Juutalaisten ihmisten tietoja joilla todennettiin dataa oikeaksi. Tämä kohderyhmä valittiin varmasti pääasiassa sen takia, että se herättää uutisissa huomiota. Juutalaisiin kohdistuvat ongelmat jostain historiallisesta syystä saavat paljon klikkejä uutisista.

Ongelma tuleekin siitä, kun sinun geeniperimäsi ei koskaan muutu elämäsi aikana toisin kuin vaikka hetu tai muu tällanen olisi diilattavissa. Tietyt kortit kun on diilattu niin niiden kanssa eletään.

Jos olet koskaan yrittänyt hankkia vakuutuksia olet ehkä törmännyt tilanteeseen, että et voi saada vakuutusta johonkin vanhaan vaivaan. Tämä on se tilanne joka tästä vuodosta ja geenitesteistä tekee extra ongelmallista. Mitenkäs vanhat vaivat jotka ovat perinnöllisiä? Entäs jotkut geenitesteissä näkyvät alttiudet joita ei vaikka veritesteissä näy? Jos sinä tai joku sukulaisesi on tehnyt tällaisia geenitestejä on hän yksin melkolailla tuhonnut tulevaisuuden mahdollisuuksia jälkeläisilleen sekä kaikille hänen sukulaisilleen.

Tätä dataa ovat nimittäin ensi kädessä ostamassa vakuutusyhtiöt. He voivat sitten monen sukupolvenkin päähän antaa korkeampia vakuutushintoja tai evätä vakuutuksen kokonaan sen perusteella, että hänen isovanhemmillaan oli todistettavasti jokin "geenivika" joka on periytyvää. Tai jopa vain se alttius johonkin tilanteeseen. Jos vaikka sukupuusta voidaan todeta, ettei juuri kukaan elä yli 60 vuotiaaksi.

Tämä on iso ongelma ja kannustankin oikein äänekkäästi, että älkää ikinä missään tilanteessa tehkö tällaisia geenitestejä. Jos päädytte tekemään tehkää se jossain mahdollisimman lääketieteellisessä kontekstissa, että näillä tiedoilla on edes mahdollisuuden jyvänen olla päätymättä vääriin käsiin.

Te ette saata tällä välinpitämättömyydellä ongelmiin vain itseänne tai lähisukuanne vaan kaikki sukulaisenne ja heidän jälkeläiset hamaaseen tulevaisuuteen asti. Kun se tieto kerran vuotaa sitä ei saa takaisin ja geeniperimää ei voi muuttaa.

Olette jo varmasti nähneet miten tehokkaasti käytöksenne perusteella teille voidaan kohdistaa mainoksia. Sittenpä jos tähän yhdistetään tieto "Tämä henkilö on erittäin herkästi addiktoituva ja tällaisissa tietyissä tilanteissa" voi mainonnankin kohdentamisesta tulla merkittävästi haitallisempaa tulevaisuudessa.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Ilmaista lisänäkyvyyttä Googleen Search Consolella

Googlen Search Console on mahtava keino nostaa omaa näkyvyyttään Googlen hakutuloksissa etenkin uusilla sivustoilla tai sivuilla joiden sisältö päivittyy usein!

Lukaseppa

Ei oteta puolen tunnin teamsia

Puolen tunnin teams on kätevä myyjälle, mutta ostajalle näitä pyyntöjä tulee enemmän kuin myyjät ehkä olettavat.

Lukaseppa

Koodarin ajatuksia stressinhallintaan

Lähes aina stressin taustalla on epätietoisuus ja epävarmuus. Kuinka siis vähentää epävarmuustekijöitä päivässä?

Lukaseppa