Kun projektivetäjä vaihtuu

31.03.2022 08:55:33
Mitä tehdä kun salami iskee kirkkaalta taivaalta?

On kaunis kesäinen päivä. Linnut laulavat ja ankat haluavat pussistasi herkkuja. Sitten yhtäkkiä salami iskee kirkkaalta taivaalta ja projektia firmassanne vetänyt tyyppi säikähtää ja juoksee karkuun. Sinut nimetään projektivetäjäksi. Mitäs nyt tehdään?

Ensimmäinen askel on tunnistaa, että nyt olet tulossa nimenomaan JATKAMAAN projektia. Et siis voi muuttaa mennyttä. Voit toki olla eri mieltä projektin aikana tehdyistä päätöksistä, mutta et voi muuttaa näiden päätöksien pohjalta tehtyä työtä. Tilanteesta ja asiasta riippuen on ehkä mahdollista muokata kuinka homma viedään loppuun. Tässä pitää kuitenkin muistaa, että aiemmin projektia tehneet ovat käyttäneet jo tietyn määrän aikaa asioiden tekemiseen jonka johdosta tiettyä hintalappua vastaan on tietty määrä työaikaa enää jäljellä.

Siinä on pelin kirjoittamattomat säännöt, mutta mitäs sitten tehdään käytännössä? Jos olet taitava sananiekka insinööri on ensimmäinen vaistosi lähteä kirjoittamaan koontia tilanteesta missä ollaan. Tämä on kuitenkin hirmuinen määrä dataa joka on usein kirjoitettu hieman epä-formaalisti ja voi sen puolesta sisältää jotain tunnelatautuneitakin sanavalintoja. Väärinymmärryksen mahdollisuus on suuri. Yleensä tässä välissä on hyvä ottaa palaveria jossakin formaatissa. Puhelimella tai muulla teknologialla. Tai siellä saman pöydän ääressä.

Vähän voi sähköpostissa toki vaihtaa alkuajatuksia, mutta muuten parhaiten tilanteen tasalle pääsee keskustelemalla mitä on tehty, mitä on tekemättä ja mikä olisi tahtotila lopputuloksesta. Sitten voidaan pureskella miten loput asiat toteutetaan ja onko vielä mahdollista tehdä pieniä muutoksia jo aiemmin tehtyyn. Joskus tämä voi onnistua myös ilman erillistä korvausta, mutta toisilla toimijoilla voi herkästi lähteä jo lisätyötunti-kello raksuttamaan. Nämäkin kannattaa käydä palaverissa läpi jos ne ovat vaihtoehtoja.

Sitten sovitaan miten homma viedään maaliin molempia miellyttävällä tavalla ja korkataan kuohuvaa! Tai energiajuoma. Tai jotain muuta hauskaa, mutta juhlavaa.

Liian usein konflikti-tilanteissa ongelmana on asioista hiljaa oleminen. On joku ajatus ja ollaan äkäisiä kun kukaan ei lue niitä ajatuksia. Tämän takia rummutan kommunikoinnin perään. Sen takia lapsetkin kyselee niin paljon. Ne ei tiedä jotain ja kaikista helpoin ja nopein tapa saada informaatiota on kysyä toiselta tietoisuuden omaavalta lihamöykyltä. Ihminen osaa tiivistää ja esittää asiaa eri konteksteissa. Paljon parempi kuin joku kirja tai kristallitaika.

Kommunikaatiotäyteistä viikkoa ja pistähän minun tai firman someja seuraten jos tekstissä oli jotain itua. Tämmösiä juttuja myö työnnetään eetteriin pari kertaa viikossa.

Kooderin someja (sivun alaosassa)

Miun LinkedIn

Miun Instagram

Muita blogeja tältä tyypiltä

Koodarin ajatuksia stressinhallintaan

Lähes aina stressin taustalla on epätietoisuus ja epävarmuus. Kuinka siis vähentää epävarmuustekijöitä päivässä?

Lukaseppa

Näin saat varmasti töitä

"Merkittävin asia silloin, kun itse hain Koodersille harjoitteluun kun sie haastattelit, niin se oli ensimmäinen kerta, kun yleensäkään koko työuran aikan mikään yrittäjä kysyy, että mikä sinnuu kiinnostaa" - Mitä siellä palkkaajan mielessä oikein pyörii? Miksi ne ei aina vastaa? Tänään pohditaan työnhakua ja työmaailman tilannetta yhden harjoittelijan yhdeltä yrittäjältä haastattelemana.

Lukaseppa

5 vinkkiä toimistolle

Pieniä lifehackeja toimistolle asioiden kaunistamiseksi ja käytön helpottamiseksi.

Lukaseppa