Saako Koodersilla koodata alasti?

10.08.2023 09:44:06
Olisiko tässä hyväksyttävä pukukoodi koodaamiseen?

Koodersilla ei ole sen tarkempaa pukeutumiskoodia. Mitä se tarkoittaa? Saako koodata alasti?

Noh! Lähdin aiheesta kirjoittamaan, koska silmiini osui eräs päivitys aiheesta: pitääkö työpaikalle “laittautua”? Kirjoittajan itsensä mielestä olisi kummallista, jos ei esimerkiksi meikkaisi toimistotyöhön. Tästä heräsivät heti pienet alkueläimet aivokuorella, sillä itse en ole meikannut monen moneen vuoteen yksittäisiä kertoja useammin. Pelkkä ajatuskin jokapäiväisestä naaman hinkkaamisesta on vähintäänkin uuvuttava. En edes rehellisesti sanottuna ole koskaan ajatellut, että toimistotyöhön olisi “pakko” meikata ja että se olisi jonkun mielestä mahdollisesti jopa sopimatonta. Oikeasti: ketä sinun pitää “edustaa” omassa äänieristetyssä toimiston nurkassasi?

Työuran alussa meikkasin aikalailla päivittäin, kun työyhteisöt varsikin alussa luonnollisesti jännittivät. Ollaanko täällä ihmisiä vai jostain suuremmasta seuraavia? Myös pillifarkut oli usein jalassa. Kysymys oli kyllä enemmän omasta fiiliksestä sen meikin takana kuin ympäröivän yhteisön hyväksymisestä, normeista ja ulkopuolisen mielipiteestä naamavärkkiin, kuten varmasti ulkonäköön liittyvissä asioissa usein on. Toki edelleen esimerkiksi podcast (you know, #MitäVattua) päivinä on kiva ns. laittautua vähän ja yllättää!

Nykyään olen onneksi osannut kirjaimellisesti löysätä nutturaa ja päästä löytyykin usein arkinen “hätäponnari”. Myönnän, että taaperoarjen tuiskeessa, olen saapunut useamman kerran toimistolle unohtaneena kammata hiukset. Tästä huolimatta minulla edelleen on työsuhde. Farkut ovat vaihtuneet verkkarihousuun ja olo on keventynyt ja koodi luistaa, kun flow virtaa myötäävämmissä vaatteissa. Aamutoimet sujuvat myös helpommin, kun voi napata tylsän hallitusti joka aamu muutamasta samanlaisesta urheilulegginsistä yhden parin ja t-paidan, tähän vielä kokonaisuuden kruunaava konnahuppari päälle ja valmiina ollaan!

Yllä mainittu toki ei tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi voi (ja pidä) kunnioittaa itseään ja muita säännöllisesti pesemällä vaatteet ja itsensä. Rento ja mukava pukeutuminen ei ole synonyymi taikka (hyväksyttävä)syy oikeasti epäsiistille olemukselle ja varsinkin asiakastapaamiseen olisi hyvä muistaa ne hiuksetkin kammata.

Mutta voiko olla liian rentoa? Toimistolla ajatuksia vaihtaessa tuli pohdittua myös sitä, onko koodarille olemassa sopimatonta vaatetusta (tai sen puutetta). Tulimme lopputulokseen, että osa toimivaa rentoa pukeutumiskoodia on osata yhteisössä myös sanoa, jos joku on liian sinut luonnollisuuden kanssa tai kollegan lempparipaidassa on liian ärhäkästi kantaaottavaa tekstiä. Oma rentous ja tietynlainen kotoisuus työvaatetuksissa on tärkeää, muttei sitä kuitenkaan tule suorittaa muiden viihtyvyyden kustannuksella.

Ja vastauksena siihen miksi klikkasit blogiin: ei, emme saa koodata alasti. Kuulemma pitää olla “edes jotain päällä”.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Kuvien merkitys viestinnässä

Yksi kuva on todellakin tuhannen sanan veroinen, mutta jos kuva on valittu väärin, sanoma voi olla vääränlainen.

Lukaseppa

Tunteet, jännitys ja koti-ikävä: Ensimmäinen päivä toimistolla

102. Palvelin on vastaanottanut ja käsittelee pyyntöä, mutta vastausta ei ole vielä saatavilla. Jep. Ihan niinkuin yrittäisi palata työelämään äitiaivolla!

Lukaseppa

Konnien Q&A: mistä on pienet konnat tehty

Missä konnien työura alkoi? Mikä on lemppari peli? Mikä työssä on parasta ja mikä on parasta lounasta? Tänään konnien ystäväkirjassa syvennytään näihin polttaviin aiheisiin.

Lukaseppa