Opinnollistaminen - perse edellä puuhun

22.11.2018 08:39:00


Mitä on opinnolistaminen?

Opinnollistaminen tarkoittaa sitä, että oppiminen opintojakson asioista tapahtuu alan työpaikassa siten, että opiskelija, oppilaitoksen edustaja (yleensä opettaja) ja työnantajan edustaja sopivat siitä, että opinnollistaminen mahdollistuu ja oppi opintojakson tavoitteista tulee työssä.

Voisi siis sanoa että käydään duunissa koulussa.

Opintojakson tavoitteet täyttäviä työtehtäviä todennetaan tehdyksi opettajille jonka avulla todennetaan, että asiat joita kurssilla käytäisi tulee opittua työpaikalla.

Miten se eroaa ahotoinnista?

Ahotointi (aiemman osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen) tarkoittaa ennen opintoja saatua oppia joko työelämässä, harrastuneisuuden kautta tms. eli osaaminen on hankittu etukäteen.

Käytänteet ovat osittain vasta muotoutumassa eli esimerkiksi ahotoinnille opinnollistamisen yhteydessä ei tiedettävästi ole mitään rajaa, vaikka "normaalilla opiskelijalla" on mahdollista ahotoida vain tietty määrä kursseja koulutuksesta.

Pääasia on, että tavoitteena oleva oppiminen saavutetaan.

Miten käytännössä tapahtui?

Ennen AMK opintojen aloittamista olin ollut ammattikoulun harjoittelussa sekä koodailemassa kesätöissä Koodersilla. Näin olin tullut tutuksi yritykseen, mutta Miikka kannusti minua myös AMKsta papereita hakemaan. Kävimme yhdessä kysymässä koululta tähän vaihtoehtoja ja ratkaisuksi ehdotettiin opinnollistamista.

Kuinkas on mennyt sitten käytännössä?

Ihan hyvin. Otsikon mukaisuus ilmenee etenkin siinä kuinka opinnollistamispolku aloitettiin. Aluksi lähdettiin keksimään kursseja varten omia pieniä sisäisiä projekteja. Näin saatiin varmasti täsmätehtävät kurssilta vaadittuun osaamiseen suhteutettuna.

Ongelmaksi tuli kuitenkin aika. Kaikki kädet tarvittiin mukaan myös asiakasprojekteihin joten työn alla oli periaatteessa kahta eri hommaa: erikseen kouluun ja erikseen töihin. Tätä lähdettiin järkevöittämään jo ensimmäisen vuoden aikana eli koulujutut saatiin sisällytettyä "ihan oikeisiin töihin".

Opettajat ovat mukaan hypänneet kokonaisvaltaisesti hyvin. Ainoana hidasteena tuli vain opettajien epäilyjä jostain projekteista, että "mutta mitä SINÄ olet tähän projektiin tehnyt?" vaikka raportissa selvästi mainitaan kaiken olevan omaa käsialaa.

 

Varsinaisen Miikkan ja minun keskustelun aiheesta voi tarkastella sivun yläosan blogcast videolta.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Kannattaako yhteydenottopyyntöihin vastata?

Asiakaspalveluun kuuluu olennaisesti asiakkaan palvelu eli asiakkaan ja asiakaspalvelijan välinen kohtaaminen. Jos asiakas haluaa, että häneen otetaan yhteyttä, ota siis asiakkaaseen yhteyttä!

Lukaseppa

Logon elvytys

Onhan yrityksesi logo olemassa vektorimuotoisena? Se on nykyään pakollinen painotöissä ja erittäin hyödyllinen webissä. Oona näyttää videolla kuinka se käy!

Lukaseppa

Kaikki irti nettisivuista: Sanoista hakukoneoptimoituun sisältöön

Huolehdi, että hakukoneoptiomointi nettisivuillasi on kunnossa ja valmiina uuteen vuosikymmeneen suuntaamalla nettisivujesi sisältö juuri niille asiakkaille, joille haluat myydä.

Lukaseppa
Oona on Joensuulainen pupunainen, joka huolehtii Koodersin tuotosten taiteellisesta ilmeestä.


Aiheet
Muita blogeja tältä tyypiltä