Ei mobiili sivua pahenna, ellei sivu mobiilia

15.02.2018 09:41:43
Mobiili


Nykypäivänä nettisivujen on lähes poikkeuksetta skaalauduttava mobiilikäyttäjille, tiedon on oltava mahdollisimman helposti saatavilla liikkeessä ja vain muutaman sormennapauksen päässä. Mikäs siinä, mobiili on parhaimmillaan mahtava käyttökokemus ja minimalistinen ulkokuori hivelee pahimmankin ux natsin lasittuneita silmiä. Nuorille suunnatuilla nettisivulla on noin 80% kävijöistä alustana jonkin sortin mobiililaite.

 

Kuitenkin jatkuva kysyntä ja nykypolville jo oikeastaan oletusarvoinen mobiili on edelleen jostain syystä tänä päivänä joskus jopa kilpailuetu. Yllättävän harvalla yrityksellä on mobiiliin skaalautuvat sivut. Jopa Facebook käytttää edelleen kahta eri sivustoa mobiilille ja työpöydälle. Tekijän puolesta sivun rakentaminen responsiiviseksi harvoin tuo erillisiä ponnistuksia (kiitos tästä Bootstrapille), joten miksi tehdä asiat vaikeasti?

 

Itse pidän mobiilin designin tuomasta yksinkertaisuudesta, useat sivut ovat mielestäni kauniimpia mobiilissa kuin työpöydällä. Mobiilia on yksinkertaista ja mukava käyttää ja se ei käyttäjän puolesta ole hyvin rakennetuilla sivuilla muuta kuin taputella menemään. Hyvin mobiilissa toimivat nettisivut tai web pohjaiset järjestelmät vievät tarpeen jopa erilliseltä sovellukselta.

 

Vaikka mobiili on kaikkea kivaa ja pelejä, pidän itse myös perinteisestä netin selailusta ja harvemmin siviilipuolella olen kiinni kännykässä (meemujen selaamista ei lasketa). Jatkuvasti yleistyvän ja kasvavan mobiilikäyttäjien takia on itselleni herännyt jo jokin aika sitten ajatus “kuoleeko työpöytä?”. Tavoitetaanko nettisivujen käyttäjiä enää sivujen työpöytänäkymässä?

 

En lyhyen koodarin urani aikana juurikaan ole päässyt toteuttamaan useita ihania ratkaisuja mitä tulee hover efekteihin eli tapahtumiin sivulla, mitkä käynnistyvät hiiren siirtämisellä jonkin asian päälle. Miksi? Koska se ei toimi mobiilissa. Koska mobiilissa ei seikkailla hiiren avulla. Responsiivisia sivuja miettitäessä tätä ei juuri pääse toteuttamaan, sillä mobiilikäyttäjä ei pääse käsiksi näiden efektien taakse jäävään sisältöön. Itseäni tämä harmittaa suuresti, sillä suurimmat vautsivaut olen kokenut juuri hover efekteistä. Minua viihdyttävät pienet, vaatimattomat ja yllättävät hover efektit, mitkä saavat hymähtämään “oh you”. Tässä esimerkki sivusta, mitä jäin vain hetkeksi tuijottamaan ihastuneena. Tykkään, vaikka sivun “oh you”-tekijä ei ensisijaisesti mobiilissa toimikaan. Ei nyt, ei ehkä vielä huomennakaan, mutta web sivujen kommunikointi mobiili- ja tablettilaitteiden kanssa kehittyy jatkuvasti.

 

Mobiili valtaa jatkuvasti uusia osa-alueita mitä tulee webiin. Jään innolla odottamaan mihin kaikkeen mobiilissa vielä pystytään!

Muita blogeja tältä tyypiltä

Ostajan opas: Tilaajan velvollisuudet

Ketterässä projektissa myös projektin tilaajan tulee olla ketterä eli antaa palautetta silloin kun sitä pyydetään ja olla kehitystyössä mukana.

Lukaseppa

Tunteet, jännitys ja koti-ikävä: Ensimmäinen päivä toimistolla

102. Palvelin on vastaanottanut ja käsittelee pyyntöä, mutta vastausta ei ole vielä saatavilla. Jep. Ihan niinkuin yrittäisi palata työelämään äitiaivolla!

Lukaseppa

Opi koodaamaan: Hello world!

Tässä muutama vinkki, joilla pääset polkaisemaan koodariuran käyntiin.

Lukaseppa
Oona on Joensuulainen susimusheri, joka huolehtii Koodersin tuotosten taiteellisesta ilmeestä.


Aiheet
Muita blogeja tältä tyypiltä