Jossakin määrin olen kohdannut tilanteita, joissa omat vaatimukset eivät kohtaa toisten asettamia vaatimuksia. Onko minun vaatimukseni olleet vertailussa paremmat kuin toisten? Niin, varmasti riippuu mistä asiaa katsoo. Vastakkainasettelu voi luoda kuitenkin epämukavan tilanteen, jolloin voi tuntea epäonnistumista tai huonon ihmisen tunnetta. Onkin tärkeää tunnistaa mistä keskustelussa tai neuvottelussa on kyse.
Meillä on monenlaisia keinoja viestiä asiamme, monenlaisia tapoja antaa ymmärtää kenellä on asian suhteen valta. Ei kuitenkaan ole hyvä, että asioiden hoitaminen tai neuvottelut muuttuvat taistelutantereeksi. Tiedän, että joissakin paikoissa vain taistellaan ja se on arkipäivää. Joskus asiat eivät enää ole keskiössä vaan mennään henkilökohtaiselle tasolle. Silloin neuvottelut ovat umpikujassa jolloin harvemmin päästään hyvää lopputulokseen. Minun pitää saada tahtoni läpi, keinolla millä hyvänsä. Sama on saattanut toimia aiemminkin, miksi siis en käyttäisi nyt samoja keinoja? Valta tai vaikuttavuus on monesti joka kiinnostaa. Sen kylkiäisenä tulee sitten raha. Voidaan luoda myös pelon ilmapiiriä. Uhkailemalla ja huutamalla, keräämällä voimaa olemuksellaan.
Entäpä jos tekisimme toisin. Entäpä jos tutustuisimme asiaan ja neuvottelutahon toimintaan. Entäpä jos valmistautuminen olisi asiaan sidonnainen ja tunteet olisivat lisämauste. Siksi muutama asia, jotka helpottavat viestin perille menemistä:
Lista voisi olla paljon pidempi, nyt ei ole tarvetta tehdä niin. Käytin vain yhtä kieltolausetta, koska se voi olla tärkeää tiedostaa jatkon kannalta. Erimieltä voi olla asioista, mutta hermojen menettäminen saattaa aiheuttaa pitkäkantoiset vaikutukset omassa toiminnassa. Emme koskaan tiedä mikä vaikuttaa tulevaisuudessa, toimintaympäristön piirit voivat olla pienet. Tehokkain tapa on sanoa mielipiteensä tai kommenttinsa rauhallisen asiallisesti. On osattava nähdä asian ytimeen, käsitellä ilman mitään neuvottelumaskeja. Siksi on tärkeää, että tunnet itsesi, asiasi ja neuvottelutahosi. Valmistautumista ei koskaan voi liikaa alleviivata, se on vain tärkeää.
Niin, mihin blogini otsikko viittaa. Yksinkertaisuudessaan että maapallo pyörii, vaikka tekisimme neuvottelussa mitä tahansa. Se miten se vaikuttaa jaksamiseesi tai työiloosi tekee suuremman vaikuttavuuden. On hyvä tunnistaa mitä edustaa neuvottelupöydässä.
Olen tehnyt ja allekirjoittanut lukemattomia määriä sopimuksia. Voin todeta, että kaikkia sopimuksia ei ole tullut luettua hyvin, vaan olen luottanut toisen osapuolen kertomaan sisällöstä.
Luovuutta ei kannata rajoittaa, mutta se kannattaa suunnata oikein!