Aina et tarvitse alan koulutusta

05.09.2019 08:42:23
Tältä näyttää kun halutaan 30 vuotiaalta 20 vuotta työkokemusta

"Etsitään nuorta työntekijää. Vaaditaan alan koulutus sekä kymmenen vuoden työkokemus alalta." Liian monta kertaa on työpaikan hakeminen tyssännyt edellä mainittujen sanojen lukemiseen.

 

Sain alkuvuodesta koulun kautta keikan, jossa kysyttiin valokuvaajia kuvaamaan yritystapahtumaa. Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi, koska saisin työkokemusta. Kuvauspäivänä paljastui, että keikasta saa ihan oikeaa rahaa, ja ensimmäistä kertaa ajattelin, että "mitä ihmettä, voin tehdä alan töitä ilman koulutusta". Aiemmin olin saanut palkaksi "näkyvyyttä ja kokemusta", koska minulla ei ole ollut valokuvaajan papereita. Ihmettelin suuresti, kun yrityksestä sanottiin, että he ovat lisänneet minut heidän freelancer-valokuvaajien listalle. En ottanut heidän sanoja tosissani, kunnes keikkapyyntöjä alkoikin tupsahtelemaan sähköpostiini. Sama ajatus tuli seuraavan kerran, kun olin ollut  Koodersilla harkassa suunnilleen viikon. Minulle sanottiin, että olen tervetullut heille tekemään videoita myös harkan jälkeen, jos vain olen kiinnostunut. Minulla ei ollut alan  koulutusta, olin tehnyt videoita alle vuoden, ohjelmien käyttö ei ollut kunnolla hallussa, ja siltikin minut haluttiin töihin. Taisin ääneenkin ihmetellä, että eihän minulla ole edes koulua käyty loppuun. Ei sillä ollut kuulemma mitään merkitystä.

 

Ennen mediaopintojen aloittamista en ikinä etsinyt media-alalta töitä, sillä kuvittelin tarvitsevani medianomin paperit tai työkokemusta alalta päästäkseni töihin. Mutta media-ala on siitä hyvä ala, että koulutusta ei välttämättä vaadita, jotta pääsisi alalle töihin. Esimerkiksi videoiden tekemistä voi harjoitella kuvaamalla kännykällään videoita ja editoimalla niitä ihan vaikka puhelimen omalla editorilla. Kuviakin pystyy ottamaan samaisella laitteella, ja niiden käsittelyä voi harjoitella melko halvalla. Käymällä alan kouluja voi toki oppia käyttämään ohjelmia nopeammin ja tehokkaammin, mutta itsenäisellä ahkeralla opiskelulla oppii ihan yhtälailla ainakin kaikki perusasiat. Jos olet hyvä tyyppi ja osaat perusteet, niin varmasti moni yritys palkkaa mieluummin sinut kuin henkilön, joka on känynyt koulut, mutta on ihmisenä kyseenalainen. Netti on täynnä valokuvaukseen, kuvien käsittelyyn, graafiseen suunnitteluun, sekä videotuotantoon liittyviä opetusvideoita, joten eikun vaan tutkimaan!

 

Aiemmin pidimme myös podcastin liittyen nykyaikaisiin kouluttautumis mahdollisuuksiin.

 

Blogin kirjoittaneen Ida Lehtosen löytää Instagramista ja aiemmin hän kirjoitti kokemuksistaan avotoimistossa.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Koodersin kehittämispäivä [KoodersVlog #7]

Tunnelmia koodarien kehittämispäivältä.

Lukaseppa

Tallenna omaa kehitystä

Uutta harrastusta aloittaessa sitä omaa tekemistä kannattaa jollain tapaa taltioida. Melkein jokaiselle tulee niitä päiviä, jolloin tuntuu ettei kehitystä ole tullut ollenkaan, vaikka olisikin viettänyt aktiivisesti aikaa harrastuksen parissa. Näinä päivinä kun hyppää harrastustaipaleen alkuaikoihin, niin varmasti huomaa, että kyllähän sitä kehitystä on tullut.

Lukaseppa

Luova työ avotoimistossa - uhka vai mahdollisuus?

Avotoimisto. Naputtelua siellä, klikkailua täällä. Luova työ ei tule onnistumaan. Vai tuleeko sittenkin?

Lukaseppa