Älä säikähdä uusia työtehtäviä

26.05.2022 11:21:57
Vähänhän se uuden tekeminen aina arveluttaa.

On kulunut reilu vuosi siitä, kun Kooders pyysi minua heille töihin tekemään videoita. Silloin ajattelin, että varmaan tulen tekemään Koodersin lisäksi myös Geneesille ja Nexukselle videoita, ja siinä se. Pelkkiä videoita. Tämä sopi minulle mainiosti, sillä olin pikku hiljaa alkanut pitämään enemmän videotuotannosta kuin esimerkiksi valokuvaamisesta. Vuoden aikana on kuitenkin mukaan tulleet myös printtituotteet sekä näkikset, eli nettisivujen näkymien suunnittelu.

Miten tähän tilanteeseen päädyttiin?

Media-alan perustutkinnossa käydään läpi videoiden, valokuvien, sekä graafisten tuotteiden tekemisen perusteita. Turussa opiskellessani opiskelut painottuivat enemmän juurikin printtituotteisiin, joten sieltä saadut opit tulivat hyötykäyttöön täällä. Toki paljon piti muistutella mieleen, kuten bleedit sekä turva-alueet. Riveriassa opiskellessa grafiikkaopinnot painottuivat enemmän logojen sekä esitteiden/flyereiden tekemiseen. Molemmissa kouluissa opetettiin video- ja valokuvatuotannosta yhtä paljon, joten niiden tekeminen sujui helposti.
Olin tehnyt videoita muutaman kuukauden, kun minua pyydettiin tekemään ensimmäinen someen tuleva esite. Alkuun tekeminen oli haastavaa, sillä piti miettiä sommittelua ja luettavuutta, mutta lopulta esitteestä tuli aika kiva. Pikku hiljaa tehtävälistalle tuli painotuotteita, mm. Geneesin voimakortit sekä käyntikortit. Tuli taas pieni tauko painotuotteiden tekemiseen, mutta nettiin tulevia esitteitä tein edelleen.

Alkuvuodesta miulta kysyttiin, josko haluaisin oppia tekemään näkiksiä. Alkuun hieman vierastin ajatusta, sillä vaikka pidän suunnittelusta ja sommittelusta, tuntui näkisten teko jotenkin kauhistuttavalta. Pienen tsemppauksen jälkeen päädyin tekemään ensimmäiset näkikset. Onneksi kyseessä oli vain ns. “kasvojen kohotus” sivuille, joten tekeminen oli melko helppoa. Seuraavat näkikset olivatkin hieman hankalammat, sillä selvää näkemystä ei ollut. Asiakkaalta oli tullut väriehdotelma sekä joitain toiveita ulkoasuun liittyen, mutta muuten sain melko vapaat kädet. Miulle vapaat kädet tarkoittaa lievää tuskaa, etenkin, jos en tiedä tarkalleen, millaiset nettisivut on kyseessä.
Näkisten tekemisessä helpotti huomattavasti se, että on koodifirmassa töissä. Sai neuvoja siihen, mikä toimii koodillisesti ja vaikkapa mobiilinäkymissä. Ei vaan voinut Photoshopilla tehdä kauniita juttuja, vaan täytyi mennä sen mukaan, mikä on koodillisesti mahdollista. 

Uudet jutut jännittää useita ihmisiä, mutta niistä voi seurata todella kivoja asioita! Elä siis säikähdä, jos työnantaja antaa kokeiltavaksi uusia työtehtäviä. Itsekin vielä vuosi sitten ajattelin, ettei mikään graafinen työskentely ole mukavaa, mutta nykyään graafinen suunnittelu on ihanaa vaihtelua videoiden väliin. Saa laittaa omaa musiikkia taustalle ja lähteä rauhassa etsimään inspiraatiota sivuja varten.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Somevideoiden alkeet

Blogissa esitellään muutamia keinoja, millä pääsee somevideoiden kanssa alkuun ilman suuria investointeja. Tarvitset vain puhelimesi ja jonkinlaisen liikuteltavan valonlähteen!

Lukaseppa

Kenen kanssa pallottelet ideoitasi?

Onhan siulla työpaikalla joku, jonka kanssa pallotella asioita?

Lukaseppa

Mediakanuunan työpäivä - Idan MyDay 2021

Mitä puuhaa digitoimiston mediakanuuna? Tänään ohjelmassa oli paljon askartelua ja editointia.

Lukaseppa
Ida on meidän mediakanuunamme, joka pitää huolen videoiden vireydestä ja kuvamateriaalin komeudesta.


Aiheet
Muita blogeja tältä tyypiltä