Pienet muutokset arjessa auttavat jaksamaan

15.07.2021 09:22:08
Työmatkan pyöräilemisen hyötyjä ei kannata vähätellä!

Monet vertailevat itseään muihin, ja terveys on yksi näistä vertailtavista asioista. Voi ajatella, että on huonompi kuin muut, koska ainoa liikunta on pyöräily töihin. Tämä on hyötyliikuntaa, ja se on liikuntaa siinä missä vaikka kuntosalilla käynti.

Aloitin itse tekemään näitä pieniä, hyviä muutoksia vuonna 2014, kun aloin käymään pari kertaa viikossa kävelyllä koiran kanssa ulkoilun lisäksi. Lisäsin kävelylenkkeihin myös kevyttä hölkkäämistä, ja pyrin hölkkäämään aina hieman pidempään kuin edellisellä kerralla. En tätä ennen ollut harrastanut mitään liikuntaa aikuisiällä, ja halusin aloittaa hieman terveellisemmän elämän. Vähensin myös huomattavasti herkkujen syömistä, ja siirryin niiden sijaan hedelmiin. Nykyään liikun hieman enemmän, ja pyrin pyöräilemään kaikki matkat. Tätä helpottaa se, ettei minulla ole ajokorttia, enkä juurikaan pidä pitkien matkojen kävelystä kaupungissa. Herkkusuuna syön myös herkkuja aina silloin tällöin, mutta pienemmissä määrissä mitä aiemmin.

Pari pientä esimerkkiä, miten voit tehdä terveellisiä valintoja omassa arjessasi. Ensimmäinen esimerkki on työmatkat. Auton sijaan työmatkat voi hoitaa kävellen tai pyöräillen, jos matka ja sää sen vaan sallii. Voi aloittaa yhdestä kerrasta viikkoon, ja tunnustella, voisiko sitä määrää lisätä tulevaisuudessa. Näin pystyy helposti lisäämään liikuntaa omaan arkeen, jos kokee, ettei esimerkiksi kuntosalilla käynti tai vaikka lenkkeily innosta. Helppo tapa lisätä liikuntaa on myös valita portaat hissin sijaan, tässäkin riittää se, että kävelee portaat vaikka kerran viikossa ylös ja lisää kertoja halutessaan. Jos tuntuu, ettei voimat riitä kiivetä useampaa kerrosta, voi ensimmäisen kerroksen jälkeen kulkea loput hissillä. Kun tätä on toistanut useamman kerran voi huomata, ettei ne portaat enää tunnu niin pahalta, ja tulee hyvä olo itsestä. Tämä hyvä olo taas näkyy positiivisesti omassa tekemisessä ja elämässä, ja voi olla, että liikunnan ilo vie mukanaan ja vaikka säännöllisempi lenkkeily tulee mukaan arkeen.

Toinen esimerkki hyvän olon luomisesta on valita terveellisempiä vaihtoehtoja ruuan suhteen. Karkkipussin sijaan voi valita mehukkaita hedelmiä, ja tavallisen maitosuklaan sijaan voi kokeilla jotain hieman terveellisempää suklaata. Nykyään on myös paljon kasviksista ja juureksista tehtyjä sipsejä, kuten juureslastuja, linssisipsejä ja kaurasipsejä, ja nämä ovat hieman rasvattomampia vaihtoehtoja tavallisille perunalastuille. Kasvisten lisääminen ruokavalioon tuo myös mielelle ja keholle hyvää oloa, ja esimerkiksi lounaalle ostetun mikropitsan voi vaihtaa vaikkapa salaattiin, ja päivälliselle tarkoitetun kanankoiven lisäksi voi tehdä pienen vihersalaatin kylkeen. 

Ihmisellä kestää keskimäärin 66 päivää, jotta uusi tapa automatisoituu. Eli sitten vaan kaivamaan pyörä varastosta, putsamaan ja öljyämään ketjut, ja aloittamaan uusi tapa!

Muita blogeja tältä tyypiltä

Oman alan löytäminen: 10 vuotta siinä meni

Halusin olla "isona" valokuvaaja tai opettaja, valokuvauksen ollessa selkeästi ykkössijalla. Isäni valokuvasi paljon, ja uskon valokuvakärpäsen purreen minua tämän takia. Lähdin kokeilemaan molempia uria, mutta kymmenessä vuodessa unelma-ammatti muuttui ihan kokonaan.

Lukaseppa

PC kasaus stream - Päivitellään media maakarien rautaa

Toimiva ATK auttaa tekemisessä etenkin IT-alalla. Tänään säädetään sitten Idalle ja Oonalle päivitystä keskuksena toimivaan yksikköön.

Lukaseppa

Paras asia konnan työpisteellä

Oman työpisteen mukavuus on tärkeä asia työmotivaation kannalta. Jos työpisteellä on ongelmakohtia, voi työmotivaatio kärsiä. Tänään Ida kyseli konnilta, mikä on heidän työpisteellään parasta! Mukana on myös uusi konnamme.

Lukaseppa