Pienet muutokset arjessa auttavat jaksamaan

15.07.2021 09:22:08
Työmatkan pyöräilemisen hyötyjä ei kannata vähätellä!

Monet vertailevat itseään muihin, ja terveys on yksi näistä vertailtavista asioista. Voi ajatella, että on huonompi kuin muut, koska ainoa liikunta on pyöräily töihin. Tämä on hyötyliikuntaa, ja se on liikuntaa siinä missä vaikka kuntosalilla käynti.

Aloitin itse tekemään näitä pieniä, hyviä muutoksia vuonna 2014, kun aloin käymään pari kertaa viikossa kävelyllä koiran kanssa ulkoilun lisäksi. Lisäsin kävelylenkkeihin myös kevyttä hölkkäämistä, ja pyrin hölkkäämään aina hieman pidempään kuin edellisellä kerralla. En tätä ennen ollut harrastanut mitään liikuntaa aikuisiällä, ja halusin aloittaa hieman terveellisemmän elämän. Vähensin myös huomattavasti herkkujen syömistä, ja siirryin niiden sijaan hedelmiin. Nykyään liikun hieman enemmän, ja pyrin pyöräilemään kaikki matkat. Tätä helpottaa se, ettei minulla ole ajokorttia, enkä juurikaan pidä pitkien matkojen kävelystä kaupungissa. Herkkusuuna syön myös herkkuja aina silloin tällöin, mutta pienemmissä määrissä mitä aiemmin.

Pari pientä esimerkkiä, miten voit tehdä terveellisiä valintoja omassa arjessasi. Ensimmäinen esimerkki on työmatkat. Auton sijaan työmatkat voi hoitaa kävellen tai pyöräillen, jos matka ja sää sen vaan sallii. Voi aloittaa yhdestä kerrasta viikkoon, ja tunnustella, voisiko sitä määrää lisätä tulevaisuudessa. Näin pystyy helposti lisäämään liikuntaa omaan arkeen, jos kokee, ettei esimerkiksi kuntosalilla käynti tai vaikka lenkkeily innosta. Helppo tapa lisätä liikuntaa on myös valita portaat hissin sijaan, tässäkin riittää se, että kävelee portaat vaikka kerran viikossa ylös ja lisää kertoja halutessaan. Jos tuntuu, ettei voimat riitä kiivetä useampaa kerrosta, voi ensimmäisen kerroksen jälkeen kulkea loput hissillä. Kun tätä on toistanut useamman kerran voi huomata, ettei ne portaat enää tunnu niin pahalta, ja tulee hyvä olo itsestä. Tämä hyvä olo taas näkyy positiivisesti omassa tekemisessä ja elämässä, ja voi olla, että liikunnan ilo vie mukanaan ja vaikka säännöllisempi lenkkeily tulee mukaan arkeen.

Toinen esimerkki hyvän olon luomisesta on valita terveellisempiä vaihtoehtoja ruuan suhteen. Karkkipussin sijaan voi valita mehukkaita hedelmiä, ja tavallisen maitosuklaan sijaan voi kokeilla jotain hieman terveellisempää suklaata. Nykyään on myös paljon kasviksista ja juureksista tehtyjä sipsejä, kuten juureslastuja, linssisipsejä ja kaurasipsejä, ja nämä ovat hieman rasvattomampia vaihtoehtoja tavallisille perunalastuille. Kasvisten lisääminen ruokavalioon tuo myös mielelle ja keholle hyvää oloa, ja esimerkiksi lounaalle ostetun mikropitsan voi vaihtaa vaikkapa salaattiin, ja päivälliselle tarkoitetun kanankoiven lisäksi voi tehdä pienen vihersalaatin kylkeen. 

Ihmisellä kestää keskimäärin 66 päivää, jotta uusi tapa automatisoituu. Eli sitten vaan kaivamaan pyörä varastosta, putsamaan ja öljyämään ketjut, ja aloittamaan uusi tapa!

Muita blogeja tältä tyypiltä

Kuinka tehdä etätöitä toimistolla kotoa käsin [Parsec]

Ei enää suurien tiedostojen siirtelyä! Tänään katsotaan kuinka voit Parsecin avulla etähallita työkonettasi kotoa käsin kuin olisit työkoneellasi.

Lukaseppa

Tutustu konnien Steamiin

Mitä Koodersin konnat ovat pelanneet steamissa ja onko sinne kulunut jotain tunteja? Kenellä on vanhin tili? Kenellä mojovimmat pelitunnit?

Lukaseppa

Ystävällisyys ei maksa mitään ja helpottaa elämääsi

Ei itkeä saa, ei meluta saa, tonttu voi tulla ikkunan taa... Miun puolesta saa tehdä molempia! Itkut ja melut kuuluu elämään, eivätkä ne määrittele sitä, oletko ollut kiltti vai tuhma, mutta se, miten käyttäydyt muita kohtaan kyllä määrittelee.

Lukaseppa