Luova työ avotoimistossa - uhka vai mahdollisuus?

11.07.2019 08:51:33
Vahvaa osaamista

Avotoimisto. Naputtelua siellä, klikkailua täällä. Luova työ ei tule onnistumaan. Vai tuleeko sittenkin?

 

Kun pääsin Koodersille harkkaan, ainoa kauhuajatukseni oli: miten pystyn tekemään luovaa työtä avotoimistossa? Olen aina saanut luovuuden parhaiten valloilleen, kun olen ollut yksin musiikkini kanssa. Koulussakin tehtävät tuli tehtyä useammin suorittamisen maku suussa, kuin tehtävästä nauttien, sillä ympäriltä kuuluvat kilahtelut, kolahtelut, jutustelu, sekä puhelinten piippaukset saivat ajatukset harhailemaan. Minulla ei myöskään ole koskaan ollut niin sanottua kiinteää työpaikkaa; siivoushommissa tein töitä monessa eri kohteessa, ja freelancerin  hommissakaan ei ole ollut yhtä ja samaa kohdetta. Toimistotöiden suhteen minulla olikin kahdenlaiset odotukset: joko kaikki naputtelee hiljakseen omilla työpisteillään, eikä juurikaan kommunikoi, tai sitten jokainen tekee omia juttujaan niin äänekkäästi, että se häiritsee muiden työskentelyä. Olin äidiltäni kuullut kauhutarinoita hänen ollessa avotoimistossa töissä, ja nämä sitten aiheuttivatkin ennakkoluuloja. Jälkeenpäin ajateltuna otin ihan turhaa stressiä siitä, miten työskentely sujuisi.

 

Ensimmäinen annettu tehtävä meni häiriötekijöiden vallassa. Taisipa seuraavakin homma mennä osittain siinä, että keskityin paljon ympärillä tapahtuviin asioihin, ja näin keskittyminen itse tekemiseen herpaantui. Koin tässä vaiheessa, että avotoimisto ei ole hyväksi luovalle työlle.
Kun sain ensimmäisen pidempää suunnittelua vaativan tehtävän oletin, että kävisi samoin kuten aiemmin. Mutta ei! Tässä kohtaa avotoimiston seinättömyys olikin positiivinen asia. Ajatukset juoksivat, ja tällä kertaa hyvällä tapaa. Koodersilla on aivan mahtava lounge, johon pääsi 
istumaan ja röhnöttämään. Sai rentoutua ihan kunnolla, ja antaa ajatusten sekä inspiraation tulla vapaasti. Pienikin maisemanvaihdos työpisteeltä piristi kummasti, ja itseäni tämä auttoi suunnittelussa ja ideoimisessa.

 

Onko avotoimisto siis uhka vai mahdollisuus luovalle työlle? Minun mielestäni se on mahdollisuus. Avotoimisto mahdollistaa ajatusten vapaan lentämisen, kun ei ole pientä koppia rajoittamassa. Tämä on hyvä juttu, jos tarvitsee ideoita tai inspiraatiota etukäteen suunniteltaviin tehtäviin, tai jos tarvitsee mielipiteitä tai kommentteja. Voit vain huikata, että "Hei, oisko sulla hetki aikaa puhua tästä tehtävästä?". Tosin, jos on yhtään enempää taipumusta häiriintyä ympärillä tapahtuvista asioista, kuten allekirjoittaneella on, voi avotoimisto tuntua uhkaavalta. Silloin voi yrittää kääntää häiriötekijät positiiviseksi asiaksi ottamalla sen oppimisen kannalta; työskentelystä tulee tehokkaampaa, kun oppii olemaan välittämättä ympärillä tapahtuvista asioista.

 

Harkan aikana olenkin alkanut nauttimaan enemmän toimistolla työskentelystä, kuin kotona tehtävistä hommista. Täällä ympäristö on sopiva sekoitus kodikkuutta ja ammattimaisuutta. Tehtävien tekemiseen tulee uudenlaista motivaatiota, jota ei kotona tai muualla tehtävistä töistä ole tullut. Tämä on ollut hyvin hämmentävää ihmiselle, joka on tottunut tekemään töitä yksin, ja joka on aina halunnut sen oman yksityisen koppinsa inspiraation saamiseen. Enpä olisi tällaista asiaa kuvitellut oppivani harkassa!

Muita blogeja tältä tyypiltä

Mediakanuunan Kotityöpiste vs Toimistotyöpiste - Ida Lång

Työpiste kotona ja toimistolla eroaa yleensä aika paljon toisistaan. Tässä blogissa näkyy, miten paljon niitä eroja voi olla, mutta myös, miten paljon sitä samankaltaisuutta on.

Lukaseppa

Luota perstuntumaan

Perstuntuma, gut feeling, mututuntuma, "se tunne vatsanpohjassa"... Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja ehkä joku näistä edellämainituista kuulostaa tutulta. Tämä tarkoittaa siis tunnetta, joka tulee yhtäkkiä ja usein ilman selkeää syytä.

Lukaseppa

Kuvauksia ja akustiikkapaneleeja [KoodersVlog #4]

Kooders vlogi tekee taas paluun ja tänään suunnitellaan akustiikkapaneeleita somevideoiden taustalle ja vieteään Koodersin kuvauspäivää.

Lukaseppa