#MitäVattua - Alfa & Beta

21.08.2018 10:05:24


Mitä on Alfa ja Beta? 2:07

Alfa (eng. Alpha) & Beeta (eng. Beta) ovat kreikkalaisten aakkosten lisäksi ohjelmistokehityksen elinkaareen liittyviä termejä. Usein Alfa ja Beeta-versiot ovat julkaisua edeltäviä testiversioita.

Alfa-vaiheessa oleva ohjelma on usein pelkkä runko valmiista sovelluksesta, kun taas Beeta-vaiheessa ohjelma on jokseenkin lopullisen tuotteen näköinen. Joidenkin määritelmien mukaan Alfa:ssa on noin 70 % lopullisen ohjelmistotuotteen toiminnallisuudesta, kun taas Beeta:ssa on noin 95 %.

Miksi? 9:22

Termit selkeyttävät ohjelmiston julkaisuelinkaaresta puhumista, on huomattavasti helpompi todeta esimerkiksi yhteistyötahoille että sovellus on alfa-vaiheessa, kuin kuvailla täsmällisesti ohjelmiston eri toiminnallisuuksien ja osa-alueiden valmiustilaa.

Kenelle? 14:50

Kyseessä on siis ohjelmiston testiversiot, joita jaetaan suljetulle tai avoimelle käyttäjäryhmälle koekäyttöön.

Miten? 16:21

Julkaisuvaiheet

1. Esi-alfa (eng. Pre-alpha)

Ohjelmiston toiminnallisuutta vasta rakennetaan ja se on miltei prototyyppivaiheessa. Ohjelmisto on tässä tilassa yleensä niin kauan kunnes yhtään virallisempi testaaminen sen osalta aloitetaan.

2. Alfa

Ohjelmistoa aletaan testaamaan ja se tapahtuu yleensä organisaation sisäisesti. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoissa Alfa-versiot ovat usein yleisesti saatavilla.
Ohjelmistoa voidaan käyttää, mutta se on hyvin keskeneräinen. Tässä vaiheessa ohjelmiston elinkaarta se saattaa kaatuilla, eikä yleensä sisällä kovin kiillotettua ulkonäköä tai käytettävyyttä.

3. Beeta

Ohjelmisto alkaa olla toiminnoiltaan valmis, mutta sisältää todennäköisesti merkittävästi tiedossa olevia sekä tuntemattomia bugeja eli virheitä. Tässä vaiheessa ohjelmiston toimintaa (yleensä toiminnan nopeutta) optimoidaan paremmaksi. Myös organisaation ulkopuolinen testaus aloitetaan tässä vaiheessa. Tällä pyritään hiomaan käytettävyyttä ja sitä voidaan käyttää jo esittelytilaisuuksissa markkinointitarkoituksiin.

Nykyään Beeta vaihe on jaettu avoin ja suljettu Beetta -alakategorioihin, käytäntö näiden kohdalla vaihtelee organisaatioiden välillä. Joskus jopa viikkoa ennen julkaisua saatetaan pitää “Avoin Beeta testaus”, joka on tässä vaiheessa puhtaasti markkinointitarkoituksiin suunnattu ilmainen demo myynnin nostamiseksi.

4. Julkaisuehdokas (eng. RC eli Release Candidate)

Ohjelmisto alkaa olla toiminnoiltaan valmis eikä ilmeisiä bugeja pitäisi olla. Tätä vaihetta kutsutaan myös nimityksellä “going silver” kun ohjelmisto toimii odotetulla tavalla ja on käynyt usean testikierroksen läpi ilman vakavia virhetiloja.

5. Julkaisu (eng. Release)

Vakaa, varsinainen versio. Tätä vaihetta kutsutaan myös nimityksellä “going gold” kun ohjelmisto siirtyy tuotantoon ja voidaan toimittaa käyttäjille.

Kuka? 31:05

Termistöä kuulee yleensä ohjelmistotalojen käyttämänä, puhuttaessa konsoli- ja tietokonepeleistä, internetpalveluista, nettisivuista tai oikeastaan minkäänlaisista ohjelmistotuotteista.

Muita vattuiluja

#MitäVattua - Viraalit ilmiöt

Eräs viraalimarkkinoinnin merkkipaalu sai alkunsa vuonna 2010, kun miesten hoitotuotteita valmistava Old Spice julkaisi mainoskampanjansa ”The Man Your Man Could Smell Like”.

Lukaseppa

Bug bounty - #MitäVattua podcast #161

Bug bountyissa pyydetään ihmisiä ilmoittamaan virheistä järjestelmässä palkkiota vastaan. Yleensä käytännöllä yritetään löytää etenkin tietoturvaan liittyviä aukkoja. Mutta miten bug bounty mentaliteettia voitaisi hyödyntää asiakaspalvelussa?

Lukaseppa

#MitäVattua - Innovaatioseteli

Innovaatioseteli on 5000€ ilmaista kehittämisrahaa. Liian hyvää ja silti täysin totta!

Lukaseppa

#MitäVattua?

MitäVattua on mukahauska podcast, jossa yleensä keskustellaan tekniikasta, it-alan pöhinäsanoista ja itketään maailman menoa, koska mikään ei ole koskaan hyvin. Uusi valitusvirsi joka tiistai!

Onko sinulla jotain asiaa, minkä haluaisit, että semipieni yleisö kuulisi? Ota meihin yhteyttä niin voidaan ehkä haastella yhdessä