#MitäVattua - Alfa & Beta

21.08.2018 10:05:24


Mitä on Alfa ja Beta? 2:07

Alfa (eng. Alpha) & Beeta (eng. Beta) ovat kreikkalaisten aakkosten lisäksi ohjelmistokehityksen elinkaareen liittyviä termejä. Usein Alfa ja Beeta-versiot ovat julkaisua edeltäviä testiversioita.

Alfa-vaiheessa oleva ohjelma on usein pelkkä runko valmiista sovelluksesta, kun taas Beeta-vaiheessa ohjelma on jokseenkin lopullisen tuotteen näköinen. Joidenkin määritelmien mukaan Alfa:ssa on noin 70 % lopullisen ohjelmistotuotteen toiminnallisuudesta, kun taas Beeta:ssa on noin 95 %.

Miksi? 9:22

Termit selkeyttävät ohjelmiston julkaisuelinkaaresta puhumista, on huomattavasti helpompi todeta esimerkiksi yhteistyötahoille että sovellus on alfa-vaiheessa, kuin kuvailla täsmällisesti ohjelmiston eri toiminnallisuuksien ja osa-alueiden valmiustilaa.

Kenelle? 14:50

Kyseessä on siis ohjelmiston testiversiot, joita jaetaan suljetulle tai avoimelle käyttäjäryhmälle koekäyttöön.

Miten? 16:21

Julkaisuvaiheet

1. Esi-alfa (eng. Pre-alpha)

Ohjelmiston toiminnallisuutta vasta rakennetaan ja se on miltei prototyyppivaiheessa. Ohjelmisto on tässä tilassa yleensä niin kauan kunnes yhtään virallisempi testaaminen sen osalta aloitetaan.

2. Alfa

Ohjelmistoa aletaan testaamaan ja se tapahtuu yleensä organisaation sisäisesti. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoissa Alfa-versiot ovat usein yleisesti saatavilla.
Ohjelmistoa voidaan käyttää, mutta se on hyvin keskeneräinen. Tässä vaiheessa ohjelmiston elinkaarta se saattaa kaatuilla, eikä yleensä sisällä kovin kiillotettua ulkonäköä tai käytettävyyttä.

3. Beeta

Ohjelmisto alkaa olla toiminnoiltaan valmis, mutta sisältää todennäköisesti merkittävästi tiedossa olevia sekä tuntemattomia bugeja eli virheitä. Tässä vaiheessa ohjelmiston toimintaa (yleensä toiminnan nopeutta) optimoidaan paremmaksi. Myös organisaation ulkopuolinen testaus aloitetaan tässä vaiheessa. Tällä pyritään hiomaan käytettävyyttä ja sitä voidaan käyttää jo esittelytilaisuuksissa markkinointitarkoituksiin.

Nykyään Beeta vaihe on jaettu avoin ja suljettu Beetta -alakategorioihin, käytäntö näiden kohdalla vaihtelee organisaatioiden välillä. Joskus jopa viikkoa ennen julkaisua saatetaan pitää “Avoin Beeta testaus”, joka on tässä vaiheessa puhtaasti markkinointitarkoituksiin suunnattu ilmainen demo myynnin nostamiseksi.

4. Julkaisuehdokas (eng. RC eli Release Candidate)

Ohjelmisto alkaa olla toiminnoiltaan valmis eikä ilmeisiä bugeja pitäisi olla. Tätä vaihetta kutsutaan myös nimityksellä “going silver” kun ohjelmisto toimii odotetulla tavalla ja on käynyt usean testikierroksen läpi ilman vakavia virhetiloja.

5. Julkaisu (eng. Release)

Vakaa, varsinainen versio. Tätä vaihetta kutsutaan myös nimityksellä “going gold” kun ohjelmisto siirtyy tuotantoon ja voidaan toimittaa käyttäjille.

Kuka? 31:05

Termistöä kuulee yleensä ohjelmistotalojen käyttämänä, puhuttaessa konsoli- ja tietokonepeleistä, internetpalveluista, nettisivuista tai oikeastaan minkäänlaisista ohjelmistotuotteista.

Muita vattuiluja

Tuurin merkitys - #MitäVattua podcast #127

Onko kaikki vaan taitoa vai voidaanko myös tuurin vaikutus elämän kulkuun hyväksyä?

Lukaseppa

Onnellisuuden lisäämistä arjessa feat. Tara Tuomisilta / Geneesi - #MitäVattua podcast #182

Kuinka lisätä onnellisuutta arjessa? Traumapsykoterapeutti kouluttaja Tara Tuomisilta Geneesiltä antaa paljon käytännön vinkkejä ihmismielen hallintaan mielekkäämmän elämän elämiseksi.

Lukaseppa

Ongelmaasi on helppokin ratkaisu - #MitäVattua podcast #262

Jos haluat pysyä kartalla siitä milloin asiakkaasi koiralla on syntymäpäivät ei sinun tarvitse tehdä suurta CRM-hankintaa. Se ongelma ratkeaa myös helpommin. Sama pätee myös ihmissuhteissa - Älä tee turhaan isoa ongelmaa asiasta joka on ratkaistavissa vaikka post-it lapulla.

Lukaseppa

#MitäVattua?

MitäVattua on mukahauska podcast, jossa yleensä keskustellaan tekniikasta, it-alan pöhinäsanoista ja itketään maailman menoa, koska mikään ei ole koskaan hyvin. Uusi valitusvirsi joka tiistai!

Onko sinulla jotain asiaa, minkä haluaisit, että semipieni yleisö kuulisi? Ota meihin yhteyttä niin voidaan ehkä haastella yhdessä