Viekö koneet tulevaisuudessa ihmisten työt?

11.11.2021 09:00:00

Milloin viimeksi olet pysähtynyt miettimään sitä, miten paljon maailma on muuttunut meidän elinaikanamme? Oletko sinäkin elänyt aikaa, jolloin uuteen paikkaan piti suunnistaa paperisen kartan kanssa ja puheluita pystyi soittamaan vaan lankapuhelimella? Eikä tarvitse mennä hyvin paljon kauemmas, kun vielä pyykit pestiin, sekä lehmät lypsettiin käsin. Vaikka sanonta ”ennen oli kaikki paremmin” voi pitää paikkansa joissakin asioissa, niin uskon että aika moni asia on nykypäivänä parempaa ja helpompaa kuin ennen.

Nykyisin esimerkiksi robotiikalla helpotetaan hyvin paljon ihmisen työtä. Kotona voi olla käytössä esimerkiksi robotti-imuri tai -ruohonleikkuri. Myös lehmienkin päivittäisiä toimia hoitaa erilaiset robotit. Jos nykypäivän navetoissa on yli sata lypsävää lehmää, niin tarvittaisiin aika monta käsiparia, jotta saataisiin kaikki lypsettyä kaksi kertaa päivässä. Vaikka robotit ja tekniikka ylipäätään helpottavat hyvin paljon ihmisen työtä, niin silti osa ihmisistä suhtautuu muutoksiin varauksellisesti. Mitä tapahtuu sitten, jos kaikki ihmisten työ korvataan roboteilla, tai jos robotit villiintyvät ja ottavatkin vallan tästä maailmasta? Nykypäivän science fiction elokuvat ovat saattaneet myös osiltaan vaikuttaa tietynlaiseen käsitykseen tulevaisuuden maailmasta.

Entä jos ajatellaan niitä mahdollisuuksia, mitä nykyteknologia ja robotit ovat saaneet, ja voisivat vielä saada aikaan? Voisiko olla mahdollista, että robotit tekisivät kaiken sellaisen työn, joka on yksitoikkoista ja toistuvaa, jolloin ihmisten aikaa vapautuisi luovempaan ja ihmisläheisempään työhön? Nykyisin jo esimerkiksi lentokentillä käytetään ihmisen näköisiä hologrammeja, jotka kertovat matkustajille tiettyä infoa toistuvasti. Myös vanhustyössä robotiikalla voisi helpottaa monia päivittäisiä toimia niin, että hoitajilla vapautuisi paremmin aikaa vanhusten hoitoon. Tämä on juuri nykyteknologian paras puoli. Se, että kone pystyy hoitamaan osan työstä, antaa mahdollisuuden sille, että ihminen voi tehdä paremmin niitä asioita joihin kone ei pysty. Ainakaan vielä ei ole pystytty kehittelemään robottia, joka voisi aidosti ja tunteikkaasti keskustella ihmisen kanssa. Robotiikan yleistyminen ei siis tarkoita sitä, että ihmisten kohtaaminen olisi jotenkin menettämässä arvoaan, vaan päinvastoin.

Onko sinun työssäsi joitakin yksitoikkoisia ja toistuvia toimia, jotka olisit valmis luovuttamaan koneen tehtäväksi? Saisitko sillä lisää aikaa johonkin muuhun, tärkeämpään tekemiseen? Maailma muuttuu jatkuvasti ja meidän on hyvä osata muuttua sen mukana. Jos jokin asia ”on aina tehty näin”, se ei tarkoita sitä, että se olisi paras toimintatapa. Älä siis pelkää muutosta, vaan näe siinä mahdollisuus arjen helpottamiseen. Minkä osan työstäsi haluaisit pystyä tekemään paremmin, ja minkä osan olisit valmis luovuttamaan koneen tehtäväksi? Tätä asiaa on hyvä pohtia, ja lähteä mahdollisesti selvittämään, mitä kautta toteutus voisikaan tapahtua. Tiedämme että aikasi on kallisarvoista. Älä käytä sitä niihin asioihin, mihin et oikeasti haluaisi sitä käyttää.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Kahden kerroksen väkeä - Gartano Oy

Mikä ihmeen Gartano Oy? Gartano Oy on siis emoyhtiö, jonka alla toimivat aputoiminimet Kooders, Geneesi ja Nexus.

Lukaseppa

Uusi työ voi murtaa ennakkoluuloja

Moni varmasti voi samaistua siihen, miltä uuden työn aloittaminen tuntuu. Se voi jännittää, innostaa ja tuoda turvallisuutta. Tällä kertaa kuulemme kahden uuden työntekijämme fiiliksiä töiden aloituksesta.

Lukaseppa

Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen asiakaspalvelussa

Asiakkaan tunteiden ja tarpeiden huomioonottaminen asiakaspalvelutilanteisssa on usein jopa tärkeämpää, kuin lopputulos. Ihmisten kohtaamista harvoin opitaan kirjoista, mutta asiakaspalvelussa se on osaamisen lisäksi yksi tärkeimmistä taidoista.

Lukaseppa