Oletko koskaan pysähtynyt miettimään sitä, millaisten lasien läpi tätä maailmaa katselet? Me ihmiset olemme hyvin erilaisia, ja voimme useinkin nähdä samat tapahtumat hyvin eri tavoin. Pessimisti ei toki koskaan pety, mutta pääseekö pessimisti koskaan nauttimaan täysillä mistään hyvästä? Tuleeko huoli ajatukset ilon tielle, sillä ainahan on mahdollista, että hyväkin voi kääntyä kurjuudeksi.
Siihen, miten reagoimme eri asioihin vaikuttaa paljon menneet kokemuksemme. Jos olemme aiemmin kokeneet isoja ilon hetkiä, mutta niitä onkin seurannut jokin ei toivottu tapahtuma, niin meille on voinut jäädä ajatus, että onnen tunnetta seuraa aina jokin pettymys. Elämäänhän kuuluu niin pettymykset kuin onnen hetketkin. Kuitenkin jos pettymyksen pelkääminen alkaa estää hyvistä asioista nauttimisen, on syytä alkaa tarkastelemaan omaa ajattelutapaa.
Saatamme joskus myös tahtomattamme toimia toisten onnen tunteen latistajina. Usein esimerkiksi läheisten kanssa kyse on välittämisestä ja juuri pettymyksen pelosta, kun etsimme kaikki mahdolliset epäonnistumisen mahdollisuudet ja huonot puolet esimerkiksi työpaikan vaihtoon, talon ostoon tai muuhun uuteen tilanteeseen liittyen. Jos kerrot jollekin vaikkapa ostaneesi omakotitalon, voit vastauksena saada että ”Sittenpähän riittää niitä lumitöitä!” tai ”Kyllähän siellä tilaa riittää, mutta niin riittää siivoamistakin!” Onhan molemmat ihan tosiasioita, mutta kyse onkin siitä, mihin haluamme huomiomme kiinnittää. Voisimmeko sittenkin sanoa jotain positiivista ja kannustavaa, jonka myötä ilmaisisimme sen, että olemme iloisia toisen puolesta?
Kyse voi olla paljolti myös toisten kunnioittamisesta ja arvostamisesta. Jos joku on tehnyt elämässään päätöksen, jota emme itse olisi välttämättä tehneet, niin voimmeko silti kunnioittaa toisen päätöstä ja luottaa siihen, että hän on ehkä itse punninnut kaikki hyvät ja huonot puolet? Voimmehan kertoa omat huolemme ennen päätöksentekoa, jos niitä kysytään, mutta jälkeenpäin niiden esiintuominen harvoin auttaa mitään. Sen sijaan kannustamalla ja hyviin asioihin keskittymällä voisimme saada toisenkin ihmisen ilon tunteen kasvamaan. En tiedä tiesitkö vielä tätä, mutta se kasvaa mihin keskityt! Huomioi siis, mihin huomiosi kiinnität.
Uskomuksiin liittyen on myös meidän Miikka käynyt juttelemassa Olet Riittävä podcastissa: Plasebo ja uskomukset arjessa - Olet Riittävä podcast #33
Kuinka tapahtuu alanvaihdos kauneusalan yrittäjästä koodikauppiaaksi?
Asiakkaan tunteiden ja tarpeiden huomioonottaminen asiakaspalvelutilanteisssa on usein jopa tärkeämpää, kuin lopputulos. Ihmisten kohtaamista harvoin opitaan kirjoista, mutta asiakaspalvelussa se on osaamisen lisäksi yksi tärkeimmistä taidoista.
Toimistotyö ei ole fyysisesti sieltä raskaimmasta päästä, mutta keho voi silti rasittua hyvin monella tapaa. Niska-hartiaseudun kivut ovat varmasti yleisimpiä vaivoja, jotka aiheutuvat huonoista työasennoista.