Oletko löytänyt elämän tehtäväsi?

07.01.2021 10:05:07
Siinäpä on tyyppi omassa dharmassaan

Oletko koskaan ajatellut, että voisit löytää juuri sellaisen työn, jossa pääsisit hyödyntämään omia vahvuuksiasi, nauttisit tekemisestä ja samalla auttaisit muita? Voisiko työntekemiseltä oikeastaan muuta toivoakaan? On täysin mahdollista löytää työ, joka täyttää nämä kaikki kriteerit. Ensin on vaan tunnistettava oman vahvuudet.

Ajatellaan vaikka, että peruskoulussa oikeaa opiskelualaa miettiessä tiedostat sen, että tykkäät tehdä töitä ihmisten parissa ja auttaa heitä. Ensimmäinen ammatti, joka sinulla tulee mieleen, on sairaanhoitaja. Siinä pääsisit työskentelemään esimerkiksi vanhusten parissa. Voisit keskustella heidän kanssaan ja auttaa. Näkisit konkreettisesti sen, että avullesi on tarvetta. Lähtisit opiskelemaan alaa, valmistuisit ja tekisit alan töitä. Kuitenkin useamman vuoden työtä tehtyäsi sinulle tulee olo, että et pääsekään auttamaan vanhuksia sillä tavalla, miten haluaisit. Ymmärrät että työ on erittäin arvokasta, mutta tunnet ettet pääse keskittymään ihmisten auttamiseen, sillä tavoin, mikä tuntuisi sinusta omimmalta. Koet että olisit hyvä kuuntelija ja keskustelija, mutta hoitotyössä aikaa niille asioille ei valitettavasti jää. Koet jatkuvasti tekeväsi arvojesi vastaista työtä, kiirehtien antamaan vanhuksille heidän tarvitsemansa akuutimman avun.

Jos oman työn tekeminen alkaa tuntua kuormittavalta ja omien arvojen vastaiselta, on silloin hyvä pysähtyä miettimään, että olisiko aika ottaa työlle uusi suunta. Kiinnititkö huomiosi siihen, miten huonokuntoisia vanhukset olivat, ja haluaisit edesauttaa heidän parempaa vointiansa ennaltaehkäisevästi? Voisiko fysioterapeutin työ olla sellaista, jossa pääsisit keskittymään jokaiseen ihmiseen yksi kerrallaan ja olemaan apuna siihen, että heidän kuntonsa pysyisi parempana. Tai tuntuuko että haluaisit tarjota mielen hyvinvointia vaikkapa terapiatyön kautta? Vai koetko että olisitkin parhaimmillasi energisemmässä ympäristössä lasten parissa? Auttamista ja ihmisten kanssa työskentelyä voi tehdä niin monella eri tapaa. Onneksi nykypäivänä opiskelumahdollisuudet ovat hyvin laajat, eikä kenenkään tarvitse jäädä siihen ammattiin, jonka on peruskoulussa itselleen valinnut, vaan aina on mahdollisuus muutoksiin.

Kuuntelin hiljattain äänikirjaa nimeltä ”Ajattele kuin munkki”, jossa kerrottiin, että ihmisen pitäisi pyrkiä elämään omassa dharmassaan. Kirjan mukaan dharma tarkoittaa sitä, että kun yhdistät oman intohimon ja osaamisen ihmisten auttamiseen, niin elät omassa dharmassasi. Käsitin että se tarkoittaa vähän samaa kuin elämän tehtävä. Silloin kun löydät asian, jonka tekemisestä nautit ja sen avulla pystyt auttamaan muita ihmisiä, niin silloin olet löytänyt elämän tehtäväsi. Voi olla, että tulkintani ei ole täysin oikea, mutta mielestäni se kuulostaisi järkeen käyvältä. Usein unohdamme sen, että työ vie hyvin suuren osan elämästä ja siitä olisi hyvä myös nauttia. Miksi kärvistelisimme tekemässä jotain asiaa, mikä ei tunnu hyvältä? Silloin se todennäköisesti on jonkun muun dharma, ei sinun.

Omalla kohdallani tuntuu siltä, että alan koko ajan päästä lähemmäs ja lähemmäs omaa dharmaani. Aloitin työuran parturi-kampaajana, koska tykkäsin tehdä käsillä ja olla luova. Siinä en kuitenkaan päässyt käyttämään luovuuttani niin vapaasti kuin olisin halunnut. Kävin valokuvaajan opinnot ja löysin sitä kautta yhden loistavan tavan käyttää luovuuttani. Tykkään tehdä töitä ihmisten parissa, mutta myös yksin omassa rauhassa ja valokuvauksessa yhdistyy nämä molemmat puolet. Työni Koodersilla alkoi myynnin tehtävillä. Sitä tykkäsin tehdä omalla tyylilläni, ihmisten kanssa keskustellen ja tarjoten apua ongelmiin. Tarjouksia tehdessä sain hyödyntää visuaalisuuttani yhdistämällä tarjoukseen kuvia, sekä luovaa ”fiilistelevää” tekstiä siitä, millainen uusi sivusto tulisi olemaan. Nautin myös puhua ihmisten kanssa ja viettää aikaa isossa porukassa keskustellen. Tätä vahvuutta pääsen hyödyntämään erilaisissa yrittäjille suunnatuissa kahvihetkissä, joissa olen itse puhujana sekä keskustelun vetäjänä. Hiljattain päätimme kääntää työn kuvaani enemmän myynnistä markkinoinnin ja sisällöntuottamisen puolelle, jossa saan hyödyntää paremmin luovan kirjoittamisen sekä valokuvaamisen taitojani. Tämä mukautuvaisuus on mielestäni työnantajissa ihailtavaa. Se että palkataan tyyppi töihin ja etsitään hänelle sopivat työtehtävät kiinnostuksien ja vahvuuksien mukaan, sen sijaan että istutettaisiin johonkin valmiiseen rooliin, on ehdottomasti tätä päivää. Se jos työntekijä pääsee toteuttamaan omaa intohimoaan tarjoten samalla hyötyä muille, niin lopputulos ei voi olla muuta kuin hyvä. Koen että oma tehtäväni tällä hetkellä on auttaa yritystämme näkymään paremmin ja saamaan tuottamamme palvelut esille ymmärrettävästi. Sen lisäksi tulen toimimaan asiakasvastaavana, eli keskustelen nykyisten sekä uusien asiakkaiden kanssa niistä asioista, joissa voimme olla apuna, sekä vähän kaikesta muustakin! Lisäksi tulen pitämään yrittäjien kahvihetkiä. Niissä yrityksemme saa positiivista näkyvyyttä, mutta samalla voin auttaa yrittäjiä erilaisissa työnteon haasteissa. Lähtökohtaisesti pyrin saamaan aikaan keskustelua, jossa ilmenee yrittäjien haasteet työntekoon liittyen, josta taas nousee esille tarve, johon me voimme olla apuna. Uuden työtehtäväni myötä pääsen myös hyödyntämään omaa luovuuttani sekä innostuneisuuttani uusien asioiden suunnittelussa. Tuntuu että innostukseni uusia asioita kohtaan on vasta pääsemässä työtehtäväänsä. Tällä hetkellä esimerkiksi videoiden tekeminen ja niissä esiintyminen on minulle uutta. Samaan aikaan se jännittää, koska joudun poistumaan omalta mukavuusalueeltani, mutta samalla se innostaa, koska siinä on mahdollisuus aivan uuden taidon oppimiseen ja uuteen tapaan tehdä töitä. Olen luontaisesti myös kiinnostunut ihmisistä ja tämä taito pääsee oikeuksiinsa asiakasvastaavan tehtävissä, sekä tarpeiden löytämisessä esimerkiksi kahvihetkien kautta.

Jos tämä herätti sinussa ajatuksia siitä, että et ehkä vielä olekaan aivan unelma ammatissasi, niin kehotan sinua ottamaan rauhallisen hetken omille ajatuksille. Mieti kaikkia asioita, joiden tekemisestä nautit ja joissa olet hyvä. Listaa asioita ylös niin paljon kuin keksit. Ne voi olla todella arkisia, esimerkiksi ”tykkään hoitaa laskut ajoissa ja pitää asiat järjestyksessä”. Tuon tyyppisistä taidoista on todella hyötyä, kun lähdet miettimään sitä, millaisesta työstä voisit nauttia. Myös työn hakemisessa suosittelen käyttämään tämän tyyppisiä vahvuuksia. Moni yritys varmasti tarvitsee henkilöä, joka pystyy pitämään asiat järjestyksessä. Älä epäröi ottaa yrityksiin yhteyttä ja kertoa vahvuuksiasi sekä sitä, miten voisit omalla osaamisellasi auttaa heitä. Yrityksessä voi olla juuri sinun näköisesi aukko, ilman että tarvetta on tuotu missään julki. Arvosta osaamistasi, ole rohkea ja uskalla luottaa siihen, että löydät vielä oman dharmasi.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Sisällöntuottajan / Hyppyrotan työpäivä: Maijun MyDay 2021

Maiju puuhaa paljon muutakin kuin Koodersin sisällöntuotantoa. Tässä katsaus Maijun työpäivään Gartanolla!

Lukaseppa

Huomioitko sitä mihin huomiosi kiinnität?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään sitä, millaisten lasien läpi tätä maailmaa katselet? Tuleeko huoli ajatukset ilon tielle, sillä ainahan on mahdollista, että hyväkin voi kääntyä kurjuudeksi.

Lukaseppa

Saako tunteet näkyä työpaikalla?

Osaatko sanoittaa tunteitasi työpaikalla? Jos työkaverisi sanat loukkaavat sinua, kerrotko siitä hänelle vai pidätkö tunteen itselläsi? Saako tunteet näkyä ja kuulua? Mikä on sanojen merkitys kommunikoinnissa?

Lukaseppa