Tahdonvoima: Luonnonvara, jota vahvistat nukkumalla

06.07.2023 11:12:07
Niin hyvää tahdonvoimaa sanoi Miikka kun lihapiirakkaa leikkasi.

Tahdonvoima on arvokas luonnonvara, joka vaikuttaa merkittävästi päätöksentekoomme, itsekurimme ja tavoitteidemme saavuttamiseen. Vaikka tahdonvoima tuntuu joskus uupuvan, voimme onneksi vahvistaa sitä yllättävän helposti - nukkumalla. Tahdonvoima on resurssi jota jokainen tehty valinta kuluttaa päivän aikana.

Tahdonvoima: Kuluva luonnonvara

Tahdonvoima on kuin mana-pool, jota meillä kaikilla on käytettävissämme rajallinen määrä päivittäin. Aivan kuten luonnonvarojen kestävä käyttö on tärkeää, meidän tulee oppia käyttämään tahdonvoimaamme viisaasti.

Nukkumisen merkitys tahdonvoiman lataamisessa

Uni on tällä hetkellä tiedettävästi ainoa tapa saada tahdonvoimaa takaisin. Säännöllinen ja riittävä uni auttaa meitä ylläpitämään korkeaa tahdonvoimatasoa sekä parantaa keskittymiskykyä ja päätöksentekokykyä. Panosta siis säännölliseen unirytmiin ja mukavaan nukkumisympäristöön, jotta saat kaiken irti yöunista. Itselle iso askel oli jättää kaikki kännykät ja nintendot pois makuuhuoneesta. Se tila on pyhitetty rauhoittumiseen ja nukkumiseen.

Moniajo eli multitaskaus - ei semmoista olekkaan

Ihminen joutuu työpäivän aikana vaihtamaan huomion kohdettaan jopa yli 500 kertaa, mikä on valtava määrä. Moniajo ja useiden tehtävien samanaikainen suorittaminen vaikuttavat haitallisesti tahdonvoimaamme. Vaikka luulemme olevamme tehokkaita multitaskaajia, totuus on, että ihmisaivo ei kykene keskittymään useaan asiaan samanaikaisesti. Jokainen huomion vaihto vaatii tahdonvoimaa, mikä on pois vaikkapa flowissa tehtävistä päätöksistä.

Huomion vaihtaminen kuluttaa tahdonvoimaa

Nyky-yhteiskunnassa meitä ympäröi valtava määrä häiriötekijöitä, jotka vaikuttavat tahdonvoiman kulutukseen. Sähköpostin lukeminen on yleistynyt merkittävästi, ja keskiverto ihminen tarkistaa sähköpostinsa jopa 47 kertaa päivässä (Amerikassa ainakin).

Huomion vaihtaminen on operaatio, joka kuluttaa tahdonvoimaa. Joka kerta kun siirrymme tehtävästä toiseen tai keskeytämme työn tekemisen vastataksemme viestiin tai puheluun, tahdonvoimamme joutuu työskentelemään. Tämä voi johtaa nopeampaan uupumiseen ja heikentää kykyämme tehdä pitkäjänteisiä päätöksiä.

Vattuakos tällä tiedolla tekee?

Jos haluamme vahvistaa tahdonvoimaamme, meidän tulee antaa sille mahdollisuus latautua. Säännöllinen ja riittävä uni on tärkeää, jotta saamme tarvittavan energian ja palautumisen. Vältä multitaskaamista ja pyri keskittymään yhteen tehtävään kerrallaan. Huolehdi myös siitä, että ympäristösi on rauhallinen ja vapaa häiriötekijöistä, jotka voivat kuluttaa tahdonvoimaasi.

Kun huolehdit tahdonvoimastasi, voit saavuttaa enemmän ja nauttia elämästäsi täysillä.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Miikka & Joonas Slushissa 2016

Kävin Joonaksen kanssa hackJunctionin perään myös Slush 2016 tapahtumassa.

Lukaseppa

Tietoturvan perusteet kuntoon!

Lyhyt ohjeistus kuinka saat oman tai yrityksesi tietoturvan perusteet kuntoon.

Lukaseppa

Generalisti vs erikoistuja - Kuka niitä töitä saa?

Jos sinulla on ongelmaa tietotekniikan kanssa, niin sinä yleensä "tiedät tyypin" jolle soittaa ja hän osaa auttaa. Se kenelle soitat on spesialisti, mutta sinä olet generalisti: Et tiedä miten ongelma ratkaistaan, mutta tiedät mitä tehdä, jotta ongelma ratkeaa. Generalistia voisikin ajatella eräänlaisena tirehtöörinä.

Lukaseppa