Aloitin ohjelmistotuotannon koulussa syksyllä 2016 ilman aiempaa koodauskokemusta. Vajaata vuotta myöhemmin työskentelen alan yrityksessä. Miten tähän on sitten päädytty? Tässä muutama vinkki, mitkä ovat auttaneet minua koodauksen alkutaipaleella.
Miikka kertoi omasta koulukokemuksestaan, että insinöörilinjalla ensimmäisenä vuotena karsittiin jyvät akanoista opettamalla melkeinpä ainoastaan matematiikkaa ja fysiikkaa. Huomattavan moni jättää juurikin amk:ssa tietojenkäsittelylinjan kesken, tajuttuaan, ettei tämä olekaan se oma juttu.
Koodajalla olisi hyvä olla hyvä looginen päättelykyky ja vaikka ei suoranaisesti matematiikkaa työssä tarvitsekaan, on siitäkin apua. Koodarilta täytyy lyötyä luontainen kiinnostus näihin hommiin, tai muuten oppiminen ja itsensä kehittäminen voi olla haastavaa. Sanotaan, että vain yksi seitsemästä ihmisestä on synnynnäinen koodari.
Sanontana on, että koodari osaa vain googlettaa perusjamppaa paremmin. Googlettaminen on taitolaji ja se kannattaa opettella. Älä googleta suuria kokonaisuuksia vaan osia ongelmasta. Todennäköisesti et ole ainut asiaa pohtinut ja vastaus kysymykseesi löytyy Stack Overflowsta. Myös w3schools on hyvä paikka opiskella web puolen perusteita.
Varsinkin koodaamisen alussa tarvitset todennäköisesti apua vähän kaikessa. Kun opit itse näkemään missä mennään metsään ja ratkaisemaan ongelman, olet jo pitkällä! Miikalta olen kuullut hyvän sanonnan ”Ongelma ei ole päästä tien yli, vaan tien toiselle puolelle”, mikä pätee niin koodaamiseen kuin elämään yli päätänsä.
Yleisin syy miksi jonkin asia ei toimi, on yksikertaisesti vain kirjoitusvirhe, vieläpä hyvin pieni sellainen. Tarkista isot ja pienet kirjaimet, pilkkujen, pisteiden ja puolipisteiden paikat. Tarkista myös, että muuttujat saavat oikeat arvot, esimerkiksi console.log on ystäväsi javascriptin kanssa.
Voit huomata oppineesi jotain, kun katsot vanhoja projekteja ja mietit koodia katsoessasi mitä ihmettä päässäsi oikein liikkui, vai liikkuiko ylipäätään yhtään mitään
Meemit lainattu internetseistä, eivät ole siis meidän henkistä omaisuutta:
https://cdn-images-1.medium.com/max/1600/1*7aSpRVT6GYvjBppsBmbIyA.png
http://i0.kym-cdn.com/photos/images/original/001/257/329/781.jpg
https://avatars0.githubusercontent.com/u/17444754?s=460&v=4
https://img.devrant.com/devrant/rant/r_353504_XEP7Z.jpg
Opi lisää meemeistä täältä!
Ketterässä projektissa myös projektin tilaajan tulee olla ketterä eli antaa palautetta silloin kun sitä pyydetään ja olla kehitystyössä mukana.
Rutiineista irtautuminen ja hetkeksi pysähtyminen on omalla tavallaan taitolaji, jonka kaikkien olisi hyvä osata edes joskus.
Vertaiskauppa, löytyykö sinulta myymisen sekä ostamisen jalo taito?