5 vinkkiä luovassa työssä keskittymiseen

17.06.2021 09:49:47

Tänään viisi vinkkiä luovassa työssä keskittymiseen!

1. Brain dumping

Pomppasiko mieleen joku asia mikä pitäisi muistaa? Tai pyöriikö päässä jokin ajatus jota et haluaisi siellä pitää?

Brain dumpingin ideana on kirjata ylös asioita (vihkoon tai digitaalisesti) jotka halutaan päästä pois pyörimästä. Itselläni on käytösssä yksi vihko, johon kirjoitan päässä pyörivät asiat joilla ei ole mitään väliä, kuten "Onko pingviineillä polvia". Kun asian kirjoittaa ylös antaa se aivoille signaalin "Tämä asia on käsitelty" ja se alkaa puhdistumaan jatkuvasti mielestä pyörimästä.

Tämän lisäksi käytössäni on todo-lista, johon kirjaan asioita mitkä pitäisi muistaa tehdä. Lista löytyy kännykästä ja näen saman listan kaikilla laitteilla, joten saan lähes milloin tahansa kirjattua ylös päähän ponnahtaneita ajatuksiani. Sitten kun ne on kirjattu ylös voin paremmin keskittyä elämään tässä hetkessä joka auttaa MERKITTÄVÄSTI keskittymiseen.

2. Pomodoro

Videolla kerron kauniimmin, mutta tekniikka on lyhykäisyydessään:

  1. Aseta tavoite, mitä saat tehtyä seuraavassa 25 minuutissa
  2. Laita ajastin pyörimään 25 minuutiksi ja ala tekemään
  3. 25 minuutin jälkeen merkitse ylös ruksi "Yksi pomodoro tehty" ja pidä 5 minuutin tauko
  4. Tämän jälkeen aloita lista alusta, kunnes olet saanut 4 ruksia kirjattua. Sitten pidä 15 - 30min tauko

Ja tätä toistamalla saat helpommin keskityttyä tekemiseen pienemmissä palasissa. Aivot osaavat odottaa "palkintoa" tauon muodossa lyhyin väliajoin joka helpottaa pienien keskittymis-rutistuksien tekemistä.

3. Tarkka kalenterointi

Vähän kahden edellisen yhdistelmää. Suunnittele joko viikko tai päivä kerrallaan etukäteen päiväsi 30min tarkkuudella. Kun sinulla on kalenterissa valmiina asiat mitä pitää tehdä on vielä helpompaa löytää ne raot, missä ehtii pomodoro-muotoisesti tekemään pidempiä rutistuksia luvoaa työtä.

Tätä toistamalla opit ajan kanssa paremmin tunnistamaan kuinka kauan sinulla realistisesti kestää minkäkin tapaisissa työtehtävissä.

4. Pidä kunnon taukoja

Jos tauko käytetään aina tuubista videoiden katsomiseen tai somen selailuun eivät aivosi pääse palautumaan päivän aikana. Vaikka se tauko ei tuntuisi työltä ovat aivosi hyvinkin aktiivisessa käytössä.

Yritä pitää ainakin yksi tauko päivässä, jossa et tee mitään muuta kuin tuijota seinää tai ole muuten ajattelematta mitään. Käy vaikka kävelemässä pihalla!

5. Sopikaa työyhteisössänne miten ja milloin ihmisiä saa keskeyttää

Flow-tilan varjeleminen on tärkeää. Sopikaa yhteiset pelisäännöt milloin ja/tai miten ihmisiä saa keskeyttää.

Akuutit asiat voidaan laittaa tulemaan vaikka viestintäohjelman kautta (Teams/Slack/Discord) jonka luova työläinen tarkastaa kun omat pomodorot on tehty. Sitten viestiin voidaan vastata heti ensi tilassa katkaisematta flowta.

Lisäksi päivittäin pyrimme hoitamaan ei-akuutit kysymykset daily standupin jälkeen, että on päivittäin myös se ohjattu hetki jolloin voidaan yhdessä käydä läpi asioita.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Milloin viimeksi kokeilit jotain uutta?

Usein suurin este uuden yrittämiselle on huoli "Mitä jos tämä ei onnistukkaan" ja tämä on erityisen paha ihmisillä jotka ovat vaativia itseään kohtaan. Jos tekee aina samoja asioita ja samalla tavalla niin siinä tulee hyväksi ja ei tarvitse kokoajan opetella uutta.

Lukaseppa

Verkkolevy 6K videoille - Kasataan Matille NAS feat. Jimm's PC-Store

Onko sinulla paljon tiedostoja joita haluaisit käyttää usealta eri koneelta ja ehkä jopa yhtäaikaa? Tai haluatko paikan varmuuskopioille? Verkkolevy eli NAS voisi olla ratkaisu myös sinulle!

Lukaseppa

Generalisti vs erikoistuja - Kuka niitä töitä saa?

Jos sinulla on ongelmaa tietotekniikan kanssa, niin sinä yleensä "tiedät tyypin" jolle soittaa ja hän osaa auttaa. Se kenelle soitat on spesialisti, mutta sinä olet generalisti: Et tiedä miten ongelma ratkaistaan, mutta tiedät mitä tehdä, jotta ongelma ratkeaa. Generalistia voisikin ajatella eräänlaisena tirehtöörinä.

Lukaseppa