Työpaikkaan johtavan videohakemuksen tekeminen

15.09.2022 09:09:31

Junnukoodarin ajatuksia töihin johtaneen video CV:n tekemisestä

Tällä kertaa pääsin kokeilemaan videomuotoisen blogin eli vlogin tekemistä. Yksin kameralle puhuminen tuntuu olevan itselle kaikkea muuta kuin luontevaa. Täysin samalta tuntui kuvata blogin aiheena oleva video-CV. 

Miksi tein video-CV:n?

Olin siinä käsityksessä, että video-CV on vielä verrattain harvinainen työnhaussa. Ajattelin, että se on erinomainen keino erottautua muista hakijoista. Lisäksi video-CV:n avulla voi helpommin tuoda esiin omaa persoonallisuutta.

Miten lähdin rakentamaan video-CV:tä?

Ajattelin tehdä video-CV:stä motivaatiokirje tyyppisen, jossa nostan esiin tärkeimpiä kohtia teksti-CV:stä. Pidin tärkeänä, että tekemäni video-CV on personoitu hakemalleni yritykselle. Loppuun halusin tehdä mieleenpainuvan ja hieman vapaamman "luovan" osion. Koska Koodersin podeissa ja mainoksissa olin nähnyt mukana huumoria ja luovuutta, päätin kokeilla miten hyvin se onnistuu itseltäni.

Miten kokenut videoiden tekijä olen?

Aiempaa kokemusta videoiden tekemisestä minulla ei ole käytännössä ollenkaan. Varsinkin yksin kameralle puhuminen oli täysin uusi ja varsin oudon tuntuinen kokemus. Videon "editointiin" käytin ilmaista sovellusta. Jos haluat vinkkejä videon tekemiseen, käy kurkkaamassa Idan somevideoiden alkeet blogi. https://www.kooders.fi/blogi/somevideoiden-alkeet

Ennen kuvausta

Ennen kuvausta tutustuin yrityksen nettisivuihin ja somekanaviin huolelisesti. Niistä löytyi tietoa mm. yrityksen arvoista ja syntyi vaikutelma siitä, että esiintyykö yritys ulospäin hillitysti vai räväkämmin. Seuraava vaihe oli käsikirjoituksen laatiminen, jonka tukena toimi nettisivuilta ja somekanavista saadut havainnot. Käsikirjoitusta tuli harjoiteltua muutama kerta ennen kuvauksen aloittamista. Kännykkä toimi itselläni kamerana ja sen kohdistaminen vaati muutaman koe otoksen.

Kuvauksen aikana

Yritin puhua kameralle rauhallisesti ja selkeästi. Yksikseen kameralle höpöttely tuntui kuitenkin sen verran luonnottomalta, että se vaikeutti käsikirjoituksessa pysymistä huomattavasti. Vähän kokeneempi videoiden tekijä ja editoija pystyisi varmasti jatkamaan siitä mihin jäi, mutta itsellä kuvaus meni periaatteella "yhdellä otolla purkkiin", joten ottoja kertyi jokunen. Kameralle yksin puhuminen tuntui itsestä varsin erikoiselta ja myöhemmin heräsikin ajatus, että joku kaveri olisi ollut hyvä saada seisomaan kameran taakse ja olisinkin puhunut hänelle.

Kuvauksen lopuksi

Tuotoksen arviointi, editointi ja julkaisu. Video-CV:n osalta homma oli nyt paketissa ja jäljellä oli teksti-CV:N ja motivaatio sähköpostin viimeistely.

Lyhyesti

Etsi huolellisesti tietoa yrityksestä johon olet hakemassa. Panosta video-CV:n käsikirjoituksen sisältöön ja yrityskohtaiseen personointiin. Tuntuipa kuvaaminen miten hankalalta tai hassulta tahansa, vaivannäkö kannattaa.

Loppu kaneetit

Vaikka Video-CV:n kuvaminen tuntui itsestä hankalalta ja jopa epämukavalta, olin vakuuttanut itseni siitä, että sen tuoma hyöty työnhaussa ylittää monin verroin kuvaamisen aiheuttaman epämukavuuden tunteen. Varsin usein tavoitteeseen pääseminen vaatii vaivaa ja omalle epämukavuusaluelle heittäytymistä. Rohkeus ja vaivannäkö palkittiin... taas kerran. 

Ole rohkea => Tee personoitu video-CV => Nauti rohkeuden ja vaivannäön tuloksista.

 

Ja tärkeimpänä se alkuperäinen työpaikkaan johtanut videohakemus!

Muita blogeja tältä tyypiltä

Onko junnu koodarina töihin pääseminen haastavampaa kuin junnu koodarin työ?

Vanha vitsi työnhakuun liittyen on, että työllistyäkseen pitää olla työkokemusta ja työkokemusta saa hankittua vain olemalla töissä. Moniin junior tason paikkoihin kokemusta vaaditaan yhdestä kolmeen vuotta.

Lukaseppa

Oman alansa löytäminen: Teini-iän visio sai kypsyä 20-vuotta

Kotona oli tietokone jo 6-vuotiaasta asti ja sillä sai silloin tällöin pelata. Siihen aikaan pelit ladattiin vielä ”lerpulta” tai ”korpulta”. Tietokoneet alkoivat enemmän kiinnostamaan yläkoulu ikäisenä, jolloin tutustuin myös tietokoneiden rautapuoleen.

Lukaseppa

Sulla on tuossa koodissa virhe! ≠ Ookko nää ihan tampio?

Miltä voi näyttää mielen maisema junnukoodarin päässä kun homma ei luista. Uutta oppiessa on tärkeää muistaa hyväksyä se, että et voi osata kaikkea valmiiksi. Muuten sitä ei tarvitsisi opetella.

Lukaseppa