Tuliko taas koodattua spagettia?

15.12.2022 10:20:08
Spagettia lautaselle vai koodiin?

(junnu)Koodari teki taas spagettia ja konsoli on punaisena?

Onko koodarin ruokavaliolla vaikutusta siihen miten paljon spagettikoodia syntyy? Entä vaikuttaako spagetti koodarin vatsassa samalla tavalla kuin spagettikoodi projektissa?

Niille joille spagettikoodi ei ole terminä tuttu kerrotakoon, että sillä tarkoitetaan ohjelmakoodia, jolla ei ole johdonmukaista rakennetta. Koodi näyttää samalta kuin spagetti lautasella, sekavalta. On vaikea erottaa mistä yksi spagetti alkaa ja mihin se loppuu.

Koodissa tämä voi toimia siten, että yhdestä funktiosta lähdetään hyppimään eri funktiohin ilman, että alkuperäiseen funktioon palataan koskaan takaisin. Mitä pidempi hyppyketjusta tulee, sitä vaikeampi on hahmottaa mitä tämän ketjun pitäisi ohjelmassa saada aikaan.

No mitä se syöty spagetti voi ketsupin tarhriman naaman lisäksi tarkoittaa koodarin kyvylle tuottaa koodia? Spagetin syöminen itsessään ei välttämättä tarkoita mitään. Oleellisempaa on se, mitä muuta lautaselta löytyy. Käsi ylös jos olet lappanut lounaspöydästä melkein kaikkea mitä löytyy (paitsi sitä vihreää ja muuta vastaavaa) lautaselle ja  lounaan jälkeen kokenut sen energiaa ylitsepursuavan olon. Anyone?

Omalla kohdalla tuntemukset ovat yleensä päinvastaiset. Ruokakooma saa olon tuntumaan pikemminkin raskaalta ja pieni torkkuhetki vaikuttaa erittäin houkuttelevalta vaihtoehdolta tyänteon sijaan.  Tämä johtuu pitkälti siitä, että (höttö)hiilarit ja rasvat eivät sovi kovinkaan hyvin samaan ateriaan. Rasva(t) voi häiritä solun insuliinireseptorin toimintaa ja siten vaikuttaa solun kykyyn vastaanottaa glukoosia. Oman käsitykseni mukaan rasvat tai hiilarit itsessään (paitsi höttö) eivät ole pahaksi vaan niiden yhdistelmä samalla aterialla.

Tämän yhteisvaikutuksen on useaan kertaan saanut itse todeja ja toisaalta huomata eron olotilassa, kun lounaalla syö joko hiilihydraatti tai rasva/proteiini painotteisesti. Iso ruokasallaatti kohtuullisella määrällä proteiinia ei aiheuta ruokakoomaa ollenkaan. Samalla tavalla jos lounaspöydästä jättää lapiomatta proteiinin ja salaatin kylkeen perunan/riisin/pastan ja leivän, ruokakooma loistaa poissaolollaan. Nämä ovat toki omaan elämään liittyviä anekdoottisia todisteita asiasta ja se miten ravinto itse kuhunkin vaikuttaa on hyvin yksilöllistä.

Varsin usein kuitenkin kuulee tästä ruokakoomasta puhuttavan ja uskoisin ruokakooman vaikutuksen tuottavuuteen olevan suurinpiirtein sama suurimmalla osalla ihmisoletettuja. Spagetti itsessään ei siis välttämättä aiheuta ruokakoomaa, mutta ruokakooma puolestaan voi helposti aiheuttaa spagettikoodia, kun ajatus ei täysin luista.

Junnukoodarina perus tekemisen lisäksi pitää jatkuvasti oppia uutta, ruokakooma on omiaan pilaamaan toimivan ja luettavan koodin kirjoittamisen flown sekä uuden oppimisen edellytykset. Sennukoodarin antamat ohjeet ja palaute menee hyvin nopeasti ruokakooman aiheuttaman Buffer Overflown takia täysin ohi.

Ruokakoomailun selättämiseksi kannattaa kokeilla vaihtoehtoista lounaslautasen täyttämis taktiikkaa. Kokeileminen kun ei maksa mitään ja parhaassa tapauksessa ruokakoomalta välttyy kokonaan tai sen vaikutuksia saa pienennettyä. On myös hyvä muistaa, että ravinnolla voi olla vaikutusta unen saantiin ja laatuun. Miikkan ja Idan ajatuksia unen vaikutuksesta jaksamiseen voit puolestaan kuunnella  podista: Älä aliarvioi unen merkitystä jaksamiseen

(täysjyvä)Spagetti on hyvää lautasella, mutta ei koodissa.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Onko junnu koodarina töihin pääseminen haastavampaa kuin junnu koodarin työ?

Vanha vitsi työnhakuun liittyen on, että työllistyäkseen pitää olla työkokemusta ja työkokemusta saa hankittua vain olemalla töissä. Moniin junior tason paikkoihin kokemusta vaaditaan yhdestä kolmeen vuotta.

Lukaseppa

Sulla on tuossa koodissa virhe! ≠ Ookko nää ihan tampio?

Miltä voi näyttää mielen maisema junnukoodarin päässä kun homma ei luista. Uutta oppiessa on tärkeää muistaa hyväksyä se, että et voi osata kaikkea valmiiksi. Muuten sitä ei tarvitsisi opetella.

Lukaseppa

Ohjelmointikielen valinta - Millä kannattaa aloittaa?

Tekisikö mielesi opetella ohjelmointia, mutta et osaa päättää minkä ohjelmointikielen valitset? Jos vastasit kyllä, niin yksi merkittävimmistä päätöksistä alussa on "oikean" ohjelmointikielen valinta. Kummin, kaiman tai kaverin suosituksesta valittu kieli ei välttämättä kiinnosta riittävästi jolloin koodaaminen ja harjoittelu voi jäädä varsin vähäiseksi. Koodaamaan oppii vain tekemällä, joten ensimmäiseksi kieleksi kannattaa valita se, joka itseä kiinnostaa eniten muiden mielipiteistä välittämättä.

Lukaseppa