Rennon ryhdikkäät vinkit istumatyöläisille

27.05.2021 10:38:01
"Tee niinkuin sanon äläkä niinkuin minä teen"

Työergonomiaan on hyvä kiinnittää eritysitä huomioita, etenkin jos toiveissa on tehdä samaa työtä vielä vuosia eteenpäin. Toimistotyö ei ole fyysisesti sieltä raskaimmasta päästä, mutta keho voi silti rasittua hyvin monella tapaa. Niska-hartiaseudun kivut ovat varmasti yleisimpiä vaivoja, jotka aiheutuvat huonoista työasennoista.

Istumatyössä kannattaa huomioida ainakin itselle sopiva työtuoli, sekä työtason korkeus. Tuolissa olisi hyvä olla säätöjä eri suuntiin, hyvä lanneselän tuki, sekä leveät ja säädettävät käsinojat. Myös satulatuoli voi toimia hyvin työtuolina, sillä siinä tulee automaattisesti hyvä ryhti ja sen lisäksi syvät vatsa- ja selkälihakset pääsevät töihin. Työtason korkeus taas olisi hyvä olla sellainen, että kyynärvarret asettuvat noin 90 asteen kulmaan, jotta kädet ja hartiat voivat olla rennosti ilman jännityksiä. Myös työasennon vaihtelua kannattaa suosia, sekä jaloittelua kerran tunnissa.

Hyvässä istuma-asennossa voit kuvitella suuntaavasi häntäluun tuolin takaosaa kohti, sekä päälakesi kattoa kohti. Näytön on hyvä olla hieman alaviistossa, mutta kuitenkin niin, että voit katsoa sitä niskan ollessa suorana. Jos haluat haastaa kehoasi, voit kokeilla työntekoa seisten tai tasapainolaudan päältä. Silloin keho aktivoituu ihan eri tavalla. Itse suosin hyvin vaihtelevaa työasentoa, mutta tiedän etten ole paras esimerkki ergonomiaa ajatellen. Tykkään tehdä töitä lattialla istuen, risti-istunnassa tai sohvalla jalat suorana. Läppäri menee sylissä paljon useammin kuin työpöydällä. Tauot unohtuvat usein, mutta silloin kun ne muistuvat mieleen, saatan hypätä hetkeksi päälläseisontaan.

Oikeanlaista työasentoa voisi kuvailla rennon ryhdikkääksi. Ja koska paras neuvo on, että älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon, niin muistathan jaloitella kerran tunnissa, sekä tehdä taukojumppaa! Tässäkin asiassa kannattaa olla kaukaa viisas ja tehdä pieniä muutoksia ennen kuin vaivoja alkaa ilmetä.  Tässä siis ilmaiset vinkit: Ota hetki jaloittelulle, se voi tehdä hyvää sulle. Sit ojenna selkä ja suorista niska, ettei työstä tulis tuskallista!

Muita blogeja tältä tyypiltä

Verkkosivut - investointi vai hetken helpotus?

Ajatteletko usein ostoksia tehdessäsi sitä, miten pitkäaikainen sijoitus ostamasi tuote on? Edullinen hinta houkuttelee, mutta voiko halvempi ostos tulla sinulle kalliimmaksi pitkällä juoksulla?

Lukaseppa

Saako tunteet näkyä työpaikalla?

Osaatko sanoittaa tunteitasi työpaikalla? Jos työkaverisi sanat loukkaavat sinua, kerrotko siitä hänelle vai pidätkö tunteen itselläsi? Saako tunteet näkyä ja kuulua? Mikä on sanojen merkitys kommunikoinnissa?

Lukaseppa

Millainen lomailija olet?

Tykkäätkö viettää lomaasi ilman aikatauluja, vai rentoudutko parhaiten silloin, kun saat siirtyä valmiin suunnitelman mukaan paikasta ja aktiviteetista toiseen? Lue blogista ajatukset tähän ja suunnittele paras loma itsellesi.. tai jätä suunnittelematta!

Lukaseppa