Minun(kin) kuuden vuoden yrittäjän uran aikana on ehtinyt tapahtua maailman trendeissä isoja muutoksia. Nörtit alkoivat ulkoilemaan Pokemon Go:n tahdittamana, kouluun piti hiihtää ylämäkeen molempiin suuntiin ja yrittäjyydessä oli ylpeilyn aihe tehdä 100h työviikkoa viikonloppuja myöten.
Onneksi nämä trendit myös kehittyvät eikä vanhoihin ajatuksiin jäädä makaamaan. Ajattelin keskittyä tässä kirjoituksessa jälkimmäisenä mainittuun pointtiin. Nykyään ei ole pelkästään haihtunut työnarkomanialla ylpeily vaan on tapahtunut TÄYSIN vastakkainen reaktio. Entisen ajatusmallin haihtumisen lisäksi tilalle tuli uusi, täysin vastakkainen trendi: Nyt on muodikasta pitää itsestään huolta!
Lueskelin yrittäjyyteni alkutaipaleella tarinoita nykyisten somejättien alkumetreistä ja kuinka autotallissa koodatiin kuukausitolkulla putkeen ja siinä nähtiin jotain erittäin romanttista. Nykyisissä startup pöhinöissä nousee kuitenkin pintaan yltiömäinen työntekijöistä huolen pitäminen: Toimistolle hankitaan pingispöytiä, oma baari ja pieni ankkalampi. Pidetään taukoja ja töitä tehdään hillitysti. Sitten toki pusketaan isoja cruncheja julkaisun lähentyessä, mutta nekin romantisoidaan puhtaasti panostamisen piikkiin. "Tämmöstä tää startup yrittäminen on".
Itsestä huolehtimisen ilmiö laajeni "perinteisiin yrittäjiin" yllättävän hitaasti. Jo ensivierailullani SLUSHissa sain paljon ideoita ja ajatuksia siitä, miten työpaikalla hengaamisen ei tarvitse olla pakkopullaa vaan toimistolla voisi jopa viihtyä paremmin kuin kotona. Tämän olenkin ottanut tietyissä rajoissa tavoitteeksi meidänkin toimistollamme. Viimeisimmät hankinnat olivat IKEAa, mutta loungetilaan uusittiin löhötuoleja, pullojen keräykseen hankittiin hieno pyykkikaappi ja kierrättämiseen on nyt kunnon järjestelmä. Pieniä tekoja, mutta viihtyisyys paranee kummasti.
Yrittäjän osalta liiallisen työskentelyn ilmiö johtuu varmasti ajattelutavasta. Työntekijänä pohditaan, että kun teen tämän tietyn määrän tunteja niin saan tietyn määrän raheita. Yrittäjä katsoo kuitenkin asiaa sitä kautta, että firmaan tulee rahaa vasta kun tiettyjä etappeja saavutetaan. Toimistolla saatetaan tehdä samoja asioita, mutta tekemisen rahallinen tavoitteellisuus on täysin erilainen. Omallakin kohdalla tunnistan selvästi, että mietin ennemmin "Kuinka paljon projektissa on vielä tekemistä" kuin "Kuinka kauan olen jo tänään koodannut"
Nyt kuitenkin se itsestään huolehtiminen on muodissa! Miekin siitä bloggaan junassa matkalla Tampereelle Koodia Suomesta Ry:n hallituksen kokoontumiseen, että tyhjänpanttina istuminen saadaan käännettyä hyötykäyttöön.
Olitpa sitten startup-yrittäjä, "perinteinen"-yrittäjä, työntekijä tai työn hakija: Muistakaa pitää itsestänne huolta. Sijoittajatkin katsovat entistä enemmän tiimiä sekä heidän jaksamista ja innostuneisuuttaan. Idea ei ole niin tärkeä, kunhan tekijät ovat motivoituneita (ja asiansa osaavia).
Joten minun omia lupauksia ja tavoitteitani: Lomailla pitää enemmän kuin viikko vuodessa. Tähtään ainakin pitämään useampia pitkiä viikonloppuja. Ihan nelipäiväisenä! Yritän paremmin pitää kiinni työajoista. Jos tulen toimistolle klo 9 niin pois olisi hyvä valua viimeistään klo 17. Nyt se karkaa klo 19-21 välille liian usein.
Pitäkää itsestänne huolta. Palautukaa välillä. Tehkää tämmöisiä julkisia lupauksia, jos ei muu auta. Mie saavuin juuri Tampereelle ja lähden nyt Vunen kanssa testaamaan sähköpotkulautoja.
Puolen tunnin teams on kätevä myyjälle, mutta ostajalle näitä pyyntöjä tulee enemmän kuin myyjät ehkä olettavat.
Jos puhelin oli kädessäni vielä 10 minuuttia sitten on epätodennäköistä, että se löytyy japanista tai kuudennesta ulottuvuudesta Meillä toimistolla päätettiin yhdessä vakiopaikat asioille. Järjestelmällisyys kunniaan!
Oli aurinkoinen ja valoisa aamu. Nörtti antoi suihku ajatusten yltyä suihku-ajatelma-blogiksi hintojen piilottelusta verkossa.