Etsitään ratkaisua eikä syyllisiä

18.11.2021 11:53:49
Ei se huutamalla parane

Tunnistan että oma jaksaminen on parantunut paljon, kun olen tunnistanut omat toimintatapani. Toimintavoilla tarkoitan, miten toimin päivittäisessä elämässä ja miten otan vastaan tietoa. Välillä on ollut vaikea ymmärtää ja olla ymmärretty. Siksi olen vuosien saatossa ihmetellyt miksi oma toiminta ei vain ole toiminut, kun on tullut tietynlaisia toimintamalleja vastaan. Joskus tietynlaiset ihmiset ovat voineet myös vaikuttaa miten pystyn ottamaan vastaan asioita ja tietoa. Kaikkea nämä asiat ovat alkaneet avautua myöhemmin, ei kuitenkaan myöhässä. Minä selvennän mistä tässä kaikessa on kyse.

Ensimmäinen oivallus oli, etten vain pysty ottamaan tietoa vastaa koko aikaa. Eihän tämän pitäisi tulla yllätyksenä, mutta niin se vain tuli. Joten opettelin ottamaan oman ajan, jolloin saan käsitellä asioita ja ajatuksiani. Heti näin en tee, tuntuu että tekemisen määrä on vain liian suuri. Myös oma levottomuus kasvaa, eikä enää voi keskittyä mihinkään.

Uskallan sanoa ihmiselle ääneen miten toimin. Ihmiset eivät heti tavatessaan voi tietää kuinka toinen ihminen toimii ja ajattelee. Tarvitaan toistoja ja sanottamisia. Silloin saamme paremman mahdollisuuden tulla ymmärretyksi.  Kerron heti kun en ymmärrä jotakin tai tulee liikaa informaatiota, jolloin pyrin tiedon kääntämään ns. itselleni ymmärrettävään muotoon. Saatan joskus toistaa asioita uudelleen, jotta saan ymmärrystä – jotkut sitten kokevat tämän liian hidastempoiseksi. Mitä sitten!

Keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Kuinka monesti kehollinen levottomuudessa on vain vaikea keskittyä tekemään jotakin tarkkaa tehtävää. Joten otan aikaa välillä rauhoittaakseni kehoa tai joissakin tapauksissa aktivoin, jolloin saan virtaa tekemiseen.

Tunnista oma osaamisesi. Aina ei tarvitse olla epämukavuus alueella, jotta voisi kehittyä paremmaksi tai toimivaksi versioksi itsestään. Jos mieli on koko ajan vaikeissa asioissa vaanii äkkiä väsyminen nurkan takana. Kaikessa on ytimessä oman osaaminen tunnistaminen ja sen sanominen jos tuleekin osaamisen raja vastaan? Eikös se jokaisella tule?

Miten helppo on ulkoistaa ongelmat. Jos joku ärsyttää, niin onko sittenkin juuri se toisen vika. Totta kai on helppoa sanoa – on! Jos tässä ihmisessä ärsyttää jokin asia, niin miksi juuri hän ärsyttää minua? Jokaisella on omat ärtymispisteet ja asiat, jotka vain saavat olon epämukavaksi. Jos emme missään vaiheessa pysähdy vaan aina jaamme ärtymystämme, niin varmasti jokainen on lopulta ärsyttävä. Tunnistan kyllä itsessäni, mitkä asiat saavat ärtymään ja mitä silloin pitää tehdä. Joskus tunne ottaa vallan, silloin helposti ärtymys on voimakkaampi kuin järki. Siksi en harrasta somekirjoittelua keskustelupalstoilla.

Voimme siis vaikuttaa omaa toimintaamme, jos haluamme. Vaikka vaihtaisimme työpaikkoja tai toimintaympäristöjä, ympäristön muutos yksinään ei muuta asioita. Muutokset teemme itse myös sisältäpäin. Miten jatkossa tulemme suhtautumaan asioihin ja miten otamme vastaa ympärillä olevat tunteet. Jaksamisen lisääminen tapahtuu omasta sisäisestä muutoksesta ajatteluun ja toimintatapoihin. Joten tänäänkin on hyvä päivä tehdä pieniä muutoksia. Tänäänkin on mahdollisuus tulla ymmärretyksi.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Entä jos yrittäisitkin auttaa?

Kuinka viestimme itsestämme myös vaikuttaa miten meidät otetaan vastaan tai huomioon. Tarvitsemme siis kannustusta ja sparrausta elämässämme, ihan jokainen tarvitsee tukea. Olkoon tässä pieni sparraus työelämään hakeutumisessa.

Lukaseppa

Ajatuksia vaikeasta asiakaskohtaamisesta

Miten paljon voi ottaa vastaan jos asiakas ei ole tyytyväinen palveluun? Missä menee se raja, että pitäisi sanoa jotain takaisin?

Lukaseppa

Halvasta edulliseen on pitkä matka

Halpa ei aina takaa laatua, toisaalta halvalla voi saada hyvää – toisaalta kalliilla ei saa aina laadukasta.

Lukaseppa
Ilpo neuvottelee ja huolehtii taustoista kymmenien vuosien rautaisella hanke- ja projektityöskentelykokemuksella.


Aiheet
Muita blogeja tältä tyypiltä