Entä jos yrittäisitkin auttaa?

14.10.2021 13:59:25
Tämä ukkeli yrittää aina auttaa

Monenlaisia oppeja saamme elämän aikana. Koemme monia pettymyksiä. Yhtä paljon meillä on myös mahdollisuuksia onnistua ja saada asioita.  Saamme paljon hyviä asioita aikaiseksi. Sitä mitä me vahvistamme, se tulee myös näkyväksi. Kuinka viestimme itsestämme myös vaikuttaa miten meidät otetaan vastaan tai huomioon. Tarvitsemme siis kannustusta ja sparrausta elämässämme, ihan jokainen tarvitsee tukea. Olkoon tässä pieni sparraus työelämään hakeutumisessa.

Älä ole ihmisenä perseestä. Tätä lausetta on tullut kuultua ja sanottua itsekin muutamia kertoja. Sanomaan sisältyy, että aina ei tarvitse tehdä asioita vaikeaksi ja jakaa kaikkea huonoa oloaan jokaiselle. Meillä jokaisella on oma tapa viestittää asioista. Emme aina onnistu kertomaan itsestämme oikealla tavalla ja ymmärrettävästi, joskus tilanteet johtavat kuulijan mielen pahoittamiseen. Jotkut taas tekevät pahan olon jakamista koko ajan. Kuinka helposti jaamme huonoa oloa, kun meillä jokaisella on mahdollista katkaista tämä kierre. Monesti asiallinen asiaan keskittyvä vastaaminen tai viestittäminen, saattaa vaikuttaa miten viestit tulevat takaisin. Myös jatkossa asioiden hoitaminen helpottuu.  

On kirjoitettu monia erilaisia työhön hakemisen ohjeita ja oppaita, jotka auttavat varmasti löytämään omat keinot työnhakemiseen. Monille nuorille työuransa alussa oleville ihmisille annan yhden ohjeen: Älä ole ihmisenä perseestä! Tämä lause sisältää enemmän ihmisenä olemista kuin teknistä osaamista. CV-kertovat oman osansa osaamisesta tai koulutuksesta, se ei kuitenkaan kerro ihmisenä olemisesta. Tiedän että osaamisella on suuri merkitys, kun palkataan uusia työntekijöitä. Suuri merkitys on myös, miten tulet toimeen ympäristössä ja haluat oppia. Tätä on vaikea kertoa kirjallisesti, monesti suosittelijat ovat silloin tärkeä osa kertomaan työntekijänä olemisesta. Siksi siltojen polttamista edellisten työ-, harjoittelu tai koulutuspaikkoihin kannattaa välttää, elä edes harkitse asiaa. Koska hyvin hoidettu pienetkin asioilla on vaikutusta jatkossa, emme voi tietää kuka tai ketkä ovat jatkossa tekemässä yhteistyötä. 

Meillä kaikilla ei ole suullisen ilmaisun taitoja, osaisimme kertoa omaa osaamistamme. Jos sinulla on piirtämisen, kuvaamisen tai muita muotoilun taitoja, niin näistä osaamisista voi tehdä portfolion. Kannatta tehdä sellainen kokonaisuus, jossa näkyy monimuotoisuus osaamisesta. Voi olla eri tyylisiä töitä, joissa mahdollisuus näkijän samaistua tekijään osaamiseen. Emme aina tiedä mistä kukin tykkään, kuvat kertovat monesti enemmän kuin tuhat sanaa. Uskalla siis näyttää omaa osaamistasi myös kuvilla tai videoilla. 

Ihmisenä oleminen on meillä etuoikeus, se miten sen teemme niin voimme vaikuttaa joka päivä. Uskalla olla myös ylpeä omasta osaamisesta, vaikka joku toinen tekee sen suuresti. Vertailemalla voi kehittyä, mutta monien kohdalla se saattaa vain ahdistaa. Loppujen lopuksi, vertaileminen ei ole auttanut yhtään päästä asioissa eteenpäin – vaan enemmän jumitumme omien ajatusten vangeiksi. Joten tuo rohkeasti oma osaaminen näkyviin ja ota oppiminen mahdollisuudeksi. Joten; elä ole ihmisenä perseestä – voit saada enemmän voimia nauttia omasta osaamisestasi!
 

Muita blogeja tältä tyypiltä

Hätäinen innovaatio on vain puoliksi tehty

Joskus saatetaan hakea yrityksessä suunta nopeillakin päätöksillä, jotka eivät aina vahvista liiketoimintaa.

Lukaseppa

Minä ja koodari – virtaa, virtaa, virtaa!

Tammikuu oli työntäyteinen ja pitkät työpäivät ovat värittäneet osaltaan vuoden alkua. Välillä peiliin katsoneenani huomaan että kasvoissa joitakin väsymyksen merkkejä on havaittavissa.

Lukaseppa

Minä ja koodari - koodi hukassa!

Avoimuus uusille asioille on hyvä ja se antaa myös virikkeitä työstää uusia projekteja. Entäpäs jos se tyhjä pää iskee eikä asiat etene yhtään eteenpäin?

Lukaseppa