Vuoden 2017 aikana on tullut selvästi esille, että koodareista on pulaa ja moninaisten keinoin yritykset pyrkivät rekrytoimaan omat tiimiinsä ammattitaitoisia koodareita. Tämähän varmasti tarkoittaa kaikissa oppilaitoksissa joissa koodausta opetetaan, että luokat ovat pullollaan opiskelijoita. Jokainen joka on uskaltanut koskea tietokoneeseen niin nopeasti kouluttautumaan. Varma työpaikka tiedossa. Kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta. Tästä pääsemmekin lahjoihin.
Jouluna yleisesti muistetaan toisiamme ja annetaan lahjoja. Ai niin, joulupukki jakaa lahjoja. Lapsenmielisyyttä ei sovi unohtaa. Yleisesti kaikki lahjat ovat aineellisia, mutta voisiko saada myös taidollisia lahjoja? Tähän koodari pulaan voisi joulupukki antaa kaikille haluaville koodaamisen taidon. ”Jos olet ollut kiltti, niin voi joulupukki toteuttaa lahjatoiveesi”, kuulen mielessäni tonttujen kertovan ennen joulua. Olisihan se mahtavaa, jos jouluna voisi saada taidollisia osaamista lahjatoiveena. Kuinkahan moni haluaisi siis saada koodaustaidon? Varmasti moni, ikään katsomatta. Onhan se trendikästä ymmärtää ja osata koodata. Voi sitä datan määrää, joka alkaisi näkyä kaikissa paikoissa. Digiaika, joka jokaisessa Suomen sopukassa olisi sanana ihmisten huulilla. Voisimme digisoida koko Suomen nopeassa ajassa, kaikilla olisi ymmärrys mistä tästä olisi kyse. Koodauksen juhlaa! Mahtavaa!
Kun se vain olisi niin helppoa. Koodarin ammatti on vain samanlainen kuin muutkin tekniset alan ammatit. Lahjakkuutta ei voi ostaa, se on sinulla tai sitten ei. Lahjakkuuden tasoja on varmasti paljon, mutta jonkinlaista lahjakkuutta pitää olla, jos haluaa ammattilaiseksi yritykseen koodariksi. Koodarihan tunnetaan yleensä kädenjäljestä eli miten järjestelmä toimii. Osaaminen näkyy myös kykynä hahmottaa ja muuntautua tilaajan vaatimuksiin, jotta tuote on se mitä tilataan. Kokemus auttaa, mutta uudistautuminen sekä oppiminen ovat jatkuvassa keskiössä. Tietotaidon kehittäminen on jatkuvaa. Kilpailu vain kovenee ja parhaat halutaan koodareiden top levelille. Mikähän se on? En tiedä. Sen tiedän, että tärkeää on toimintaympäristö kunnossa koodaamisessa. Hyvä työnantaja ja toimintaympäristö menevät monesti rahan edelle. Kannattaa ainakin miettiä, mihin suuntaa osaamisensa.
Niin, saako koodari jouluna lahjoja? Kysyin vuosi sitten kannattaisiko minun aloittaa opiskelemaan koodausta. Vastausta en saanut suoraan, mutta kiertäen kuitenkin. Viesti oli selkeä: keskity siihen mihin sinun lahjasi ja kykysi ovat. Joten en koodaa. Hyvä niin. Joten en kirjoita joulupukille ja pyydä osaamista.
Aion kirjoittaa joulupukille kirjeen, jossa pyydä koodareille työrauhaa vuodelle 2018 sekä Kooders henkilöstölle uudet villasukat.
Olen saanut tehdä pitkä uran jalkapalloerotuomarina, jossa on paljon hyviä itsensä johtamiseen ja tilannehallintaan olevia keinoja. Myös pelissä tiimityöskentely on tärkeässä roolissa, kuten myös kilpailullisuus tai ainakin kilpailuhenkisyys.
Olemme jokainen kohdanneet sankareita, jotka ovat tehneet urotekoja – joskus jopa näyttävästi. Myös monesti teemme arjessa joka päivä sankaritekoja, joista ei tulekaan näkyväksi ympärillä oleville ihmisille.
Kysy mistä maksat; tekemisestä ja ylläpidosta? Mitä tähän sisältyy? Sinulle sivuston ylläpitäminen tulee olla helppoa ja tiedät, miten se tehdään.