5 vinkkiä ohjelmistoprototyypin tilaamiseen

05.03.2020 08:24:00

"Hei mulla ois idea"

Näillä vinkeillä saat ohjelmistoihin liittyvistä ideoistasi todellisuutta vähemmillä yskimisillä!

 

1. Mieti mitä ohjelmistolla halutaan saavuttaa

Pohdi tarkasti mitä ohjelmistolla halutaan saavuttaa. Vaikka kaveri sanoi "Työ tarviitte inventaariojärjestelmän" eivät kaikki valmiit versiot välttämättä palvele juuri teidän käyttötarkoitusta. Kannattaa ensin kartoittaa mikä tilanne on tällä hetkellä ja sen jälkeen pohtia mikä lopputuloksen halutaan olevan.

Aina ei kannata yksin pohtia miten lopputulokseen päästään. Kannattaa ottaa koodifirma mukaan keskusteluihin jo suunnitteluvaiheessa.

 

2. Kartoita tarve ohjelmistolle

Etenkin jos olet lähtemässä toteuttamaan SaaS-palvelua jonka tavoitteena on saada kaikki ihmiset liittymään järjestelmän käyttäjiksi kannattaa varmistua, että järjestelmälle on oikeasti kysyntää.

Pelkkä sukulaisten läpikäynti ei ole vielä kovin kattavaa kartoittamista ja jo kartoitusvaiheessa kannattaa muistaa mainita jos ohjelmisto on suunniteltu maksulliseksi.

 

3. Kerro budjettisi

Toimijoita on monessa eri hintaluokassa. Mikäli suunnittelemasi budjetti ei ole valitsemallesi ohjelmistotalolle riittävä pääsevät molemmat osapuolet heti yhteistyön hieromisen alkuvaiheessa ymmärrykseen onko projekti mahdollinen.

Yleisin huoli budjetin paljastamisessa on, että "sittenhän toimittaja nostaa hintalapun juuri budjetin ylärajoille", mutta hinnan budjetin lähelle osuminen ei aina tarkoita, että hinta on nostettu. Voi myös olla, että hintaa on paketoitu jotta se mahtuisi toivottuun budjettiin.

Lähtökohtaisesti kannattaa valita ohjelmistotalo johon luottaa! Monet digitoimistot ja ohjelmistotalot tarjoavatkin ilmaisen juttutuokion jossa toimijat voivat paremmin fiilistellä toisiaan ja projektia yleisesti.

 

4. Priorisoi ohjelmiston ominaisuudet

Ohjelmisto tekee asioita.

Ohjelmisto tekee monesti myös montaa asiaa.

Tämän takia on tärkeää, että tilaajalla on kuva siitä mitkä ominaisuudet ovat välttämättömiä, mitkä ovat tärkeitä ja mitkä ovat vain hifistelyä. Jos tehdään jotain uudenlaista mitä ei voi verrata olemassa oleviin ohjelmistoihin nousee entistä tärkeämmäksi lähteä toteuttamaan ideaa osio kerrallaan jotta voidaan varmistua kyseisen osion toimivuudesta ja käytännöllisyydestä.

Ominaisuuksien listaamisesta on apua myös ohjelmistotalolle sillä lista toimii hyvänä karttana mahdollisille jatkokehitys toiveille ja näin ne osataan huomioida jo ensimmäistä versiota toteuttaessa.

 

5. Varaa aikaa myös omaan kalenteriisi

Ohjelmistoja toteuttaessa on yleensä tapana käyttää ketteriä menetelmiä jonka johdosta palavereita pidetään pitkin projektia. Tämä mahdollistaa tarpeen vaatiessa suunnan korjaamista jo toteutusvaiheessa eikä tarvitse koko sovelluksen valmistuessa huomata, että toteutus lähti väärään suuntaan jo alkumetreillä.

Myös Business Finland lisäsi omaan Innovaatioseteliinsä 1000€ omarahoitus osuuden pääasiassa sen takia kun tilaajat eivät olleet kiinnostuneita tilaamistaan projekteista ja halusivat vain ottaa kehitysrahat vastaan. Jos myös joku tilaajan väestä olisi ollut projektipalavereissa pöydässä saisivat yrittäjät yhä nauttia kehitysrahasta ilman omarahoitusta.

 

 

Myös apurahoja on tarjolla!

Prototyyppien ja muiden asiantuntijapalveluiden hankkimisen kynnyksen madaltamiseksi on olemassa aiemmin mainittu Business Finlandin Innovaatioseteli joka on 5000€ kehitysrahaa 1000€ omarahoitusosuudella. Toisena esimerkkinä täällä itäisessä Suomessa on Kontiolahdella käytössä oleva Loikkaseteli joka on haettavissa Kontiolahdessa toimiville yrityksille.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Konnat saa sähköpöydät [KoodersVlog #5]

Työpisteiden upgraden kierros n: Näytöt on telineissä ja nyt koko pöytäkin alkaa liikkua!

Lukaseppa

Istumatyöläisen taukojooga

Koodibuddha valaisee lyhyen taukojoogan saloihin joka avaa erityisesti istumalihaksia!

Lukaseppa

Koodialan vaietut haasteet

Koodialasta kertovassa sisällössä usein kerrotaan mikä kaikki on hienoa. Nyt kurkataankin vähän läpi mikä ei ole sitten ihan niin hienoa!

Lukaseppa