Miten ostaa elektroniikkaa

24.01.2019 10:03:00
Joonas ostaa elektroniikkaa

Elämää ja elektroniikkaa

Universumin halki kiitävällä kauniilla kivenmurikallamme tallustaa n. 7,5 miljardia kuluttajaa, joilla kaikilla on sama kysymys, kuinka hankkia asioita, joita tarvitsen tai ainakin luulen tarvitsevani?

Tämänkertainen tarina keskittyy kulutuselektroniikan kuten eri mallisten ja kokoisten ruutujen, puhelinten, tietokoneiden jne. ostamiseen. Aion siis avata oman prosessini yleisellä tasolla, jotta te kanssaihmiset osaisitte tehdä järkevämpiä päätöksiä, vaivalla hankittujen pennosienne suhteen. Tavoite on saada niistä mahdollisimman paljon arvoa takaisin. Monet pointit pätevät myös muidenkin asioiden hankkimiseen, eikä pelkästään kulutuselektroniikkaan.

Ostaminen ostamisen ilosta johtaa yleensä lopputulemaan, jossa ei ole mitään positiivista kenellekään. Jos joudut menettämään mielenterveytesi työnarkomanian ja velkakierteen kourissa, vain sen takia että sinun on ylläpidettävä kulutusriippuvuutta, suosittelen käyttämään hetken, jos toisenkin oman elämän pohdiskeluun.

Itse lähden aina ensiksi liikkeelle omien tarpeiden speksauksesta eli määrittelystä tahi kartoittamisesta, tämä on todennäköisesti se tärkein vaihe, joka myös täytyy pitää mielessä koko prosessin ajan. Eli mitä minä oikeasti tarvitsen? Tarve syntyy käyttötarkoituksesta, joka luo lisäarvoa elämääni tai ratkaisee jonkin ongelmani. Tässä kohdassa mennään helpoiten metsään niin että lähdetään ratkaisemaan tarpeita tai haalimaan arvoa, jota ei ole oikeasti edes olemassa. Suosittelen suhtautumaan hankintoihin minimalistisella asenteella, äärimmäiseen asketismiin ei ole kuitenkaan pakko sortua.

Miten ostan asioita

Hankintapäätös koostuu yleensä todella vaihtelevista osista, riippuen mitä olen ostamassa. Yleensä köyhällä ei ole varaa halpaan, mutta jos ainut tarkoitus on poistaa jatkuva puhelimen kaivelu, ostamalla jokin laite ranteeseen. Voi tämän tarpeen ratkaista 6€ rannekello yhtä tehokkaasti ja todennäköisesti vaivattomammin kuin 300€ älyhirvitys, jota pitää olla lataamassa 2 kertaa päivässä.

Yksi itämaan näsäviisas tietäjä

Ostettavista tuotteista tietäminen on todella tärkeää. Jos et tiedä mitä olet ostamassa, on hyvin epätodennäköistä, että saat mitä tarvitset. Jos tiedon kerääminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä, voit aina kilauttaa kaverille. Tämä on täysin suotavaa, itsekin todennäköisesti kilauttaisin esimerkiksi kaiutin hifejä hankkiessa. Tärkeintä on kuitenkin aina muistaa kiitollisuus, eli tarjotkaa vaikka ilta jossain fine dining ravintolassa tai jokin yhtä paljon aikaa vievä vastapalvelus, riippuen tietysti pyydetyn palveluksen suuruudesta. Älkää pyytäkö ketään tekemään kahvipalkalla mitään, se on alentavaa teitä molempia kohtaan.

Tuotteista kannattaa aina tutkia tekniset tiedot todella tarkkaan, joskus näiden tutkimiseen joutuu valitettavasti kuluttamaan yllättävän paljon aikaa ja vaivaa. Se on kuitenkin sen arvoista, ellei ole valmis maksamaan moninkertaista hintaa tyhjästä. Olen koonnut alemmas tärkeimpiä huomioon otettavia seikkoja muutamista tuotetyypeistä avittamaan tässä.
Yleensä sinulle yritetään myydä mahdollisimman halpaa mahdollisimman kalliilla, paketoituna värikkäästi ja vieläpä kauniiden myyntipuheiden kera. Kapitalismi tuntuu olevan planeettamme valtauskonto, joten kannattaa olla tuntosarvet pystyssä ostopäätöksiä tehdessä.

Arvostelut arvoon arvaamattomaan

Teknisten tietojen lisäksi suosittelen lukemaan arvosteluja itse tuotteista. Näitä löytyy kirjoittamalla vapaavalintaiseen hakulaitokseen “tuotteen nimi review” tai “tuotteen nimi arvostelu”, tahi jollakin muulla kielellä, jolla haluaa arvostelun lukea.
Arvosteluista saa usein paljon konkreettisemman kuvan tuotteen ominaisuuksista käyttökokemusten näkökulmasta. Myös tuotteen valmistajista kannattaa yrittää löytää arvosteluja tai mielipiteitä. Itse tuli ostettua 2 Razer:in Habu mallista hiirtä, jotka molemmat menivät vuoden sisällä ostosta rikki, sen jälkeen en ole Razer:in hiiriä ostanut ja nykyinen Logitech on kestänyt 5 vuotta. Tästä on toki aikaa, joten Razer on saattanut korjata ongelmansa.

Takuu minimoi riskit

Tarkista takuut ja palautusoikeus. Suomesta ostettaessa ostajalla on todella hyvä kuluttajansuojalaki turvana, joten hankintojen teko on varsin riskitöntä. Se kannattaa kuitenkin tarkistaa esimerkiksi alennustuotteita ostettaessa, näissä sitä ei välttämättä ole, joten se on ainakin hyvä tiedostaa ostopäätöstä tehdessä.
Ulkomailta ostettaessa palautuksesta, uuden tuotteen hankkimisesta rikkoutuneen tilalle tai takuukorjauksesta voi tulla odotettua työläämpi ja pidempi prosessi.

Kivi jalassa

Kivijalkakaupat toimivat erityisen hyvin laitteiden testailuun. Jos tiedät jo esimerkiksi pari tuotetta, joiden välillä et ole osannut tehdä päätöstä, voi ja kannattaa niitä käydä liikkeessä kokeilemassa. Mikään ei ole niin tehokas tapa varmistua tuotteen sopivuudesta itselle kuin käydä kokeilemassa kuulokkeita päähän tai näppäimistöä sormien alle.
Kivijalkakaupoissa on välillä myös ihan hyviä tarjouksia, sekä sieltä saa tavaraa postimyyntiä nopeammin. Kannattaa myös kysyä saisiko jonkin tuotteen halvemmalla hinnalla, jolla sitä myydään jossakin toisessa kaupassa. Se on kauppiaan etu että hän saa tavaran myytyä vaikka hieman halvemmalla, kuin että asiakas veisi rahansa jonnekin muualle.

Kivijalkakaupasta ostaessa kannattaa tietää jo etukäteen mitä on ostamassa. Itselleni kävi web-kameran kanssa seuraavanlaisesti. Kaupan hyllyssä oli vanhempi, ominaisuuksiltaan huonompi malli, samaan hintaan kuin kaupan verkkokaupasta löytyvä uudempi malli. Kysyin kohteliaasti uudemman mallin perään ja kappas sitä sattuikin löytymään varastosta.
Kannattaa myös pitää mielessä, että yleensä myyjien elanto on ainakin jollakin tavalla suhteessa myytyjen asioiden määrään, joten ainakin kevyt ukotus on varsin mahdollista.

Kehitys kehittyy

Joka vuosi tulee uusia malleja kaikista tuotteista, eihän kenenkään muuten tarvitsisi ostaa koko ajan lisää asioita. Joten aina ei tarvitse hankkia ihan uusinta mallia, esimerkiksi edellisen sukupolven älypuhelimen saa todennäköisesti 50% halvemmalla, samalla kun diilissä menettää ehkä noin 10% suoritustehoa.

Myös käytetyt ja huolletut tuotteet ovat todella hyviä diilejä. Mikä parasta ne ovat erittäin ekologinen vaihtoehto. Olen itse ostanut edelliset 3 älypuhelintani viimeisen 7 vuoden aikana kavereilta käytettynä.
Kooders on ostanut hyvin toimivia huollettuja läppäreitä ja keskusyksikköjä Vstore.fi Oy:ltä.

Pidän elektroniikkaa pääasiassa työvälineenä, joten suhtaudun siihen kunnioituksella ja pidän omista laitteistani huolta, jolloin ne myös kestävät pitkään. Sen minkä säästän välttämällä turhat elektroniikkaostot, voin haudata kirstuun takapihalle ja käyttää vaikka maailmanympärysmatkaan tai sijoittaa poikimaan lisää mammonaa.

Muutamia esimerkkejä tuotteista

Alla listaan muutamia tuotekategorioita ja käyttötarkoituksia, joihin niitä usein hankitaan. Mainitsen myös hintoja, jotka ovat aika perstuntumalla pyöristettyjä arvioita. Saatat löytää parempia diilejä ja todennäköisesti löydät paljon huonompia.
Mainitsen myös joitakin teknisiä tietoja, jotka kannattaa tarkistaa tuotetta ostaessa.

Huomioi että kirjoitus on vuoden 2019 alusta, joten jos luet tätä 2030 nämä teknisimmät yksityiskohdat eivät ole välttämättä vanhentuneet kovin arvokkaasti.

Miten ostaa älykello

Rannehärveleissä tärkeintä on mielestäni pitää akkukesto ominaisuuksien edellä.

Yleisimpiä tarpeita:

Tyhmä rannekello (2€ +)

 • Saat ajankulkua simuloivan kapistuksen sidottua ranteeseen todella edullisesti

Aktiivisuusranneke (10€ +)

 • Mittaa kehon toimintoja ja osaa vattuilla tarpeen mukaan laiskottelusta

Älykello (30€ +)

 • Laite, jonka tarkoitus on poistaa kännykän kaivaminen taskusta
 • Toimii ranteeseen kiinnitettävänä lisänäyttönä puhelimelle

Urheiluranneke (200€ +)

 • Hirveä määrä ominaisuuksia, tosi liikkujille. Älä osta halpaa

Miten ostaa tietokone / läppäri

Tietokonetta ostaessa on erittäin tärkeää tietää mihin käyttötarkoitukseen se on tulossa.
Kannettavista puhuttaessa hinta nousee yleensä painon ja koon pienentyessä.

Itseltäni löytyy 2500€ omin kätösin kasattu keskusyksikkö jolla pelaa jo oikein mukavasti peliä kuin peliä.

Yleisimpiä tarpeita:

Nettiselailuun (500€ +)

 • Miikka kasasi hyvän esimerkki pöntön
 • Pyörittää Windows käyttöjärjestelmää sekä muutamaa välilehteä selaimessa.
 • 6GB muistia, 256GB SSD, i5 prosessori
 • 6GB muistia on ehdoton minimi Windows käytössä, itse käyttöjärjestelmä syö jo 4GB. Tähän voi vaikuttaa asentamalla esimerkiksi jonkin Linux distron.
 • Tarvittaessa voit asentaa lisää muistia, tarkista voiko

Graafisiin hommiin (1000€ +)

 • Graafinen suunnittelu vaatii erillisen näytönohjaimen (prosessoriin integroitu ei yleensä riitä), joten muista päivittää kokoonpanoa ainakin sen osalta.
 • Jos kone on tulossa mediatuotantoon, kannattaa panostaa erityisesti prosessoriin. Tarvitset myös erillisen näytönohjaimen.

Pelaamiseen (800 - 10 000€ +)

 • Pelaamiseen suunnatun kokoonpanon hinnoittelu on aika vaikeaa, se riippuu siitä mitä pelaa. Kevyeen pelailuun riittää 800€ pudjettimylly, eikä mitään ylärajaa oikeastaan ole olemassa.
 • Pelaamiseen soveltuvat kannettavat lähtevät yleensä 1200€ ylöspäin.
 • Teho menee näissä akkukeston edelle

Miten ostaa puhelin / tablet

Puhelin tuntuu olevan nykyään monelle ihmiselle se paikka, jossa he elävät elämäänsä, siihen kannattaa siis panostaa juuri sen verran rahaa kuin omalla internet elämältä haluaa. Tai vaihtoehtoisesti suhtautua siihen taskutietokoneena, joka on vain työväline jokapäiväisessä arjessa.

Itseltäni löytyy käytetty OnePlus T5 josta pulitin 280€. Kyseisen puhelimen tekniset tiedot:
8GB muistia, 128GB tallennustilaa, ei bloatwarea <3

Yleisimpiä tarpeita:

Soittaminen ja tekstiviestit (20 - 50€ +)

 • Peruspuhelimia saa todella edullisesti, jos ei kaipaa elämäänsä uusimpia appeja
 • Halpa älypuhelin (80€ +)
 • Tähän saa jo appeja jotka saattavat aiheuttaa elämän helpotusta
 • Näissä on usein todella vähän tallennustilaa, joten kannattaa varmistaa, että voit asentaa SD-kortin (32GB kortti maksaa 10€ +)

Yleisluuri (200€ +)

 • Toimii jo oikein sujuvasti kaikkien peruspulliaisten selfiesticksonin jatkeeksi.

Median tuottamiseen (500€ +)

 • Kannattaa panostaa kameroiden laatuun. Viimevuosien lippulaivamalleisaa alkaa olemaan jo aivan uskomattoman korkealaatuiset pikselintallennusominaisuudet.

Miten ostaa näyttö / telkkari

Itseltäni löytyy tietokoneen näyttönä 600€ ASUS ROG Swift PG258Q tekniset tiedot:
1080p @ 240 Hz, NVIDIA G-SYNC:llä, TN-paneeli. Toimii oikein rivakasti, kun vain löytyy tarpeeksi vääntöä itse koneesta, joka niitä frameja yrittää sille ruudulle puskea.

Telkkarina 600€ Samsung tekniset tiedot:
2160p @ 60Hz, 59”. Olen tykännyt todella paljon. Varsinaisessa “telkkarikäytössä” tämä ei ole, vaan olen käyttänyt sitä tietokoneen näyttönä. Eli voin pelata tietokoneelta pelejä konsolityylisesti olohuoneessa tai katsella suoratoistopalveluita. Saan siis molempien maailmojen parhaat puolet.

Näyttö, Yleisimpiä tarpeita:

Suorituspelaamiseen (200€ +)

 • 1080p @ 120-240Hz virkistystaajuus, 1ms vasteaika

Fiilistelypelaamiseen (300€ +)

 • 1440p @ 75Hz +, IPS-paneeli
 • Kaarevat näytöt voivat olla aika immersiivisiä
 • Ultrawide voi olla myös kokemus

Graafisiin hommiin (350€ +)

 • 2160p, IPS-paneeli
 • Mahdollisimman lähelle 100% tuki, mahdollisimman monelle väristandardille.

Telkkari, Yleisimpiä tarpeita:

Iso ruutu nautiskeluun (600€ +)

 • 2160p @ 60Hz, 50" +
 • Yleisesti kaikki yli 60Hz virkistystaajuus maininnat televisioissa ovat täyttä höpönlöpöä. Ne on toteutettu yleensä ohjelmallisesti ja huonontavat kuvanlaatua.
 • Pidän myös henkilökohtaisesti televisioiden älyominaisuuksia varsin turhina.

Miten ostaa kuulokkeet

Olen sitä mieltä, että hyviin audio hifeihin kannattaa panostaa. Käytän kuulokkeita myös kotona.

Itseltäni löytyy kotoa 160€ Sennheisen HD 510 avoimet kuulokkeet kaikkien taiteenmuotojen nautiskeluun.
Tien päälle 30€ ProCaster BH-09 Bluetooth kuulokkeet, jotka sopivat oikein kivasti podcastien ja musiikin kuunteluun liikkeellä ollessa. Omaan valintaan vaikutti todella paljon se, etten ole vielä löytänyt hörökorvissani pysyviä nappikuulokkeita.

Yleisimpiä tarpeita:

Lenkkeily (30€ +)

 • Kevyet bluetooth kuulokkeet

Elokuvat, sarjat. pelaaminen kotona (150€ +)

 • Avoimet hifikuulokkeet
 • Itselläni ei ole enää paluuta suljettujen kuulokkeiden tunkkaiseen ja ruuhkaiseen äänimaailmaan kokeiltuani avointen kuulokkeiden avaraa äänimaisemaa
 • Jos harrastaa paljon sosialisointia voip:n kautta, voivat langattomat kuulokkeet olla myös varsin oiva vaihtoehto.

Musiikkia toimistolla (40€ +)

 • Suljetut tai vastamelukuulokkeet
 • Sulkee ulkopuolisia häiriötekijöitä, jolloin voit keskittyä olennaiseen

Muita blogeja tältä tyypiltä

Asiakaskokemuksen parantaminen

CX eli Customer eXperience, tai tutummin asiakaskokemus.

Lukaseppa

Digiminä, vol. 3: Digikalenteri ajanhallintaan

Digikalenterissa tiedot on tallennettu pilveen, jolloin ne on aina saatavilla kaikilla laitteilla joista löytyy virtaa ja nettiyhteys.

Lukaseppa

Oman alansa löytäminen: Roolipeleistä reskontraan

Pelejä, pelien tekemistä ja pelaamista. Pelien teko oli se ykkös juttu mitä aioin tehdä isona.

Lukaseppa
Joonas toimi aikanaan Koodersilla käytettävyyden ja Zenin mestarina.


Aiheet
Muita blogeja tältä tyypiltä