Digiminä, vol. 1: Digiarki

07.09.2017 11:52:25
Digiminä

Mikä ihmeen Digiminä? Teknologia on hiipinyt ihmisten elämään kuin varkain viimeisen 20 vuoden aikana ja vauhti senkun kiihtyy. Aikomuksenani onkin avata hieman tätä niinkutsuttua digitalisaatiota, lähestyen asiaa meidän ihmisten kannalta henkilökohtaisemmassa suunnasta.

Digiminä on uusi blogisarja jossa lähden avaamaan digitalisaatiota hieman arkisemmalla otteella. Pyrin esittelemään asioita joita olen itse digitalisoinut elämässäni, aihealueina tulevat olemaan muun muassa sovellukset, internet, laitteet ja edellä mainittujen käyttö.


Mikä ihmeen digitalisaatio?

No mitäs se digitalisaatio oikeastaan on? Se kun tuntuu olevan nykyisin varsinainen surinasanojen surinasana. Yleensä sitä käytetään puhuttaessa organisaatioiden, kuten yritysten, toimintojen muuttamisesta elektroniseen muotoon. Mutta eihän tuo määritelmä rajaa sitä mitenkään pelkkien organisaatioiden alaisuuteen, joten aina kun siirrytään jostain täysin fyysisestä tai manuaalisesta tekemisestä sen digitaaliseen muotoon, silloin puhutaan digitalisaatiosta.

Tästä pääsemmekin homman ytimeen, eli voimme ajatella yksilöinä digitalisoivamme itsemme kun siirrymme käyttämään tietokonetta, älypuhelinta ja sen sovelluksia tai vaihtaessamme kameran filmin muistikorttiin.


Data lisää tuskaa

Mistä tämä kaikki oikein johtuu? Kyse on todella monen asian yhteisvaikutuksesta, mutta yksi merkittävimmistä on varmasti tiedon säilyttämisen ja jakamisen muuttuminen.

Tietoa on nykyisin aivan käsittämätön määrä, tämän on mahdollistanut 2000-luvun alussa kiihtynyt tiedon tallennustapojen vaihtuminen analogisesta digitaaliseen muotoon.
Ennen kaikki tieto pidettiin tallessa paperin, vinyylin sekä video- ja ääninauhan avulla. Näistä tallennustavoista siirtyminen digitaalisiin, on ollut vähintäänkin yhtä mullistava muutos kuin luolanseinien ja kivitaulujen vaihtuminen papyrukseen.

Muiden digitaalisten tallennustapojen ohella, yleensä jossain laitteessa kiinni oleva kiintolevy tekee nykyaikaisesta tietoyhteiskunnasta mahdollisen. Kun laitteen ja sen tiedon säilytyskapasiteetin pieni fyysinen koko, yhdistetään mahdollisuuteen liittää laite verkkoon, muiden vastaavien laitteiden kanssa, saavutetaan valtava tiedon määrän kasvu.

Kun ennen piti käyttää tunteja piirtämiseen, tai valokuvan ottaamiseen ja kehittämiseen, jotta pystyit ripustamaan kissakuvan muiden nähtäville seinälle. Riittää nykyisin pari klikkiä tai pyyhkäisyä ja kuva on jaettu koko maailman ihailtavaksi. Digitaalinen elämä on tiedon käsittelyn helppoutta.

 

Seuraavassa jaksossa teemme tabletista mukana kulkevan kirjaston.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Miten ostaa elektroniikkaa

Universumin halki kiitävällä kauniilla kivenmurikallamme tallustaa n. 7,5 miljardia kuluttajaa, joilla kaikilla on sama kysymys, kuinka hankkia asioita, joita tarvitsen tai ainakin luulen tarvitsevani?

Lukaseppa

Yleisin syy IT-projektin epäonnistumiseen

Ongelman ratkaisu alkaa ongelman ymmärtämisestä.

Lukaseppa

Joonaksen työpisteen esittely

Tässä on minun #työpisteeni josta ei löydy ihan hirmuisesti mitään ylimääräistä.

Lukaseppa