#MitäVattua - Pilvipalvelut

24.07.2018 09:24:41


Mitä on pilvipalvelut? 04:30

Pilvilaskenta tahi tuttavallisemmin “pilvi” tarkoittaa internetissä tapahtuvaa tietotekniikan käyttöä hajautetuissa ympäristöissä. Käsitteenä se kuvaa suuntauksen muutosta, jonka tuloksena palvelu tarjotaan ns. ”Pilvessä”. Kyseessä on siis kielikuva joka piilottaa alleen monimutkaisen teknologiainfrastruktuurin.

Miksi? 11:40

Käyttäjän ei tarvitse enää ottaa kantaa käyttöjärjestelmään, selaimeen taikka käyttämänsä päätelaitteen tyyppiin; pilvisovellukset toimivat samalla tavalla kaikilla alustoilla.

Pilvilaskenta tuo organisaatioille kustannustehokkuutta, joustavuutta sekä nopeuttaa palveluiden toteutusta. Yritykset voivat testata ja ottaa käyttöön uusia palveluita ilman, että niiden tarvitsee toteuttaa koko järjestelmää alusta asti tai sitoutua järjestelmään pysyvästi.

Hajautettu laskenta auttaa tilapäisten kuormien tasaamisessa, lisäksi ohjelmisto kokonaisuuksia tai niiden osia voidaan ulkoistaa.

Kenelle? 22:35

Nykyaikaiset sovellukset ovat pääosin pilvilaskennan alaisuudessa, joten kuluttajat ja organisaatiot käyttävät pääosin pilvisovelluksia. Tämän voi testata varsin nopeasti, jos sammutat esimerkiksi puhelimestasi internetyhteyden, sovellukset jotka eivät toimi enää tämän jälkeen ovat pilvisovelluksia.

Käyttäjän ei siis ole kovin helppo huomata käyttävänsä hajautettua palvelua, koska hän näkee ja kokee ainoastaan käyttämänsä tuotteen käyttöliittymän, aivan kuten perinteisissäkin sovelluksissa.

Miten? 25:05

Ajatusmallissa tieto tallennetaan pysyvästi internetissä sijaitseville palvelimille ja tallennetaan vain tilapäisesti päätelaitteisiin.

Pilvipalveluiden liiketoimintamalli eroaa perinteisestä usein kiinteään lisenssimaksuun perustuvasta ohjelmistokaupasta. Pilvipalvelut perustuvat yleensä käyttöpohjaiseen ja jatkuvaan laskutukseen.

Termejä 30:30

XaaS (Anything as a Service)
Tarkoittaa että mikä tahansa voi toimia palveluna.

XaaS alikategorioita:

SaaS (Software as a Service)

Sovellus on alustariippumaton, tiedot tallennetaan ja lasketaan palvelimella. Käyttäjä ei hallitse alustaa lainkaan.

PaaS (Platform as a Service)

Tarjoaa alustateknologian, joka voi sisältää yhden tai useamman palvelimen tai käyttöjärjestelmän. Käyttäjä voi asentaa alustalle sovelluksia ja hallita dataa.

IaaS (Infrastructure as a Service)

Tarjoaa alustateknologian, joka voi sisältää yhden tai useamman palvelimen. Käyttäjä voi asentaa haluamansa käyttöjärjestelmät ja hallita alustaa monipuolisesti.

Kuka? 35:17

Pääasiassa yritykset.

Esimerkkejä yrityksistä jotka rakentavat SaaS palveluita:

Google Apps, Dropbox, Salesforce, Cisco WebEx, Concur, GoToMeeting ja todennäkösiesti kaikki muutkin vähänkään nykyaikaisempia ohjelmistoja rakentavat organisaatiot.

Esimerkkejä yrityksistä jotka rakentavat PaaS palveluita:

Mm. AWS Elastic Beanstalk, Windows Azure, Heroku, Force.com, Google App Engine, Apache Stratos ja OpenShift.

Esimerkkejä yrityksistä jotka rakentavat IaaS palveluita:

Mm. DigitalOcean, Linode, Rackspace, Amazon Web Services (AWS), Cisco Metapod, Microsoft Azure ja Google Compute Engine (GCE).

Muita vattuiluja

Näin voit elää unelmaasi - #MitäVattua podcast #258

Unelman elämisestä ajatellaan liian usein, että siihen vaaditaan miljoona pankkitilillä ja oma tönö Pielisen rannassa. On kuitenkin myös väliaskeleita joita voit ottaa ennen sitä.

Lukaseppa

Tästä tulee hyvä päivä - #MitäVattua podcast #202

Jopa synkästä mörökölli_tilasta voi päivästä nousta hyvä päivä. Yllättävän usein päivän paremmuus on omasta asenteesta kiinni.

Lukaseppa

Onko kehittymisen pakko olla jatkuvaa - #MitäVattua podcast #228

Joskus tuotetta on järkevää kehittää jos sen nimeäminen on vaikkapa tulkittavissa loukkaavaksi jotain ihmisryhmää kohtaan, mutta onko aina kehitettävä tuotteita ja palveluita jos asiakkaat olisivat ja tyytyväisiä entiseenkin? Etenkin jos tavoite ei ole tehdä tuotteesta itsestään rikkoutuvaa.

Lukaseppa

#MitäVattua?

MitäVattua on mukahauska podcast, jossa yleensä keskustellaan tekniikasta, it-alan pöhinäsanoista ja itketään maailman menoa, koska mikään ei ole koskaan hyvin. Uusi valitusvirsi joka tiistai!

Onko sinulla jotain asiaa, minkä haluaisit, että semipieni yleisö kuulisi? Ota meihin yhteyttä niin voidaan ehkä haastella yhdessä