#MitäVattua - Netiketti

02.05.2018 09:23:37


Mitä on Netiketti? 2:28

Netiketti (uudissana sanoista ”netti” ja ”etiketti”) on leikillinen nimitys tietoverkon (sähköposti, www, uutisryhmät) käyttöä koskeville epävirallisille sopivaisuussäännöille eli tarkoittaa käytännössä hyvää ja asiallista käyttäytymistä sekä lakien noudattamista Internetin sosiaalisia palveluita käytettäessä.

Erilaisia "netikettejä" löytyy runsaasti, eikä millään niistä ole virallista asemaa, paitsi eri palveluiden puitteissa käyttöehtojen muodossa. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään.

Kenelle on Netiketti? 7:03

Kaikille netissä liikkujille.

Miksi Netiketti on? 7:59

Yleisen kohteliasuuden takia. Käyttäydy siis muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän. 

Miten netikettiä noudatetaan? 12:37

Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Suomessa noudatetaan Suomen ja EU:n lakeja ja asetuksia. Myös virtuaalisen omaisuuden varastaminen voi tuoda sakkoja, jos virtuaalisen omaisuuden hankkimiseen on mennyt oikeaa rahaa.

Kirjoituksissa ei saa antaa ohjeita tai kehotuksia laittomaan tai netiketin vastaiseen toimintaan. Netissä ei saa antaa opastusta laittomien tuotteiden valmistamisesta tai käytöstä.

Vaikka internet on osa ”oikeaa maailmaa”, on sen omanlaisuutensa ja digitalisoituminen viimevuosina synnyttänyt uusia lakeja.

 

 • Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki
 • Älä häiritse tietoverkon toimintaa
 • Viestintäsalaisuus
 • Hakkerointi
 • Virusten kirjoittaminen ja levitys.
 • Älä lähetä sähköpostimainontaa
  • (Älä käytä sähköpostia markkinointiin, ellei sinulla ole lupaa vastaanottajilta, sillä laki kieltää koneellisen massalähetyksen yksityishenkilöille yhtä lailla faksilla, kännykkään tekstiviesteinä kuin sähköpostillakin.)
 • Henkilörekisterin pito
 • Laki sähköisen viestinnän palveluista
  • (Laki koskee viestejä ja niiden tunnistamistietoja, viestiverkkojen, -järjestelmien ja -laitteiden käyttöä)

 

Lakipykälin ohella kannattaa käyttää myös omaa järkeä. Esimerkiksi maksukorttien numeroita, verkkopankin tunnuksia tai henkilötietoja ei kannata jaella netissä, eikä samaa salasanaa kannata käyttää kaikissa palveluissa. Edellä mainittujen tietojen vuotaminen voi pahimmillaan mahdollistaa jopa identiteettivarkauden.

Kenen sitä kannattaa noudattaa? 22:35

Sinä ja muut kanssaeläjät.

 

Lopuksi muistelimme menneitä: 23:00

Muita vattuiluja

Onko hakukoneoptimointi kuollut? - #MitäVattua podcast #106

Hakukoneoptimointi ei ole enää entisensä vuoden 2019 muutoksien jälkeen.

Lukaseppa

Etäkoodarin kokemuksia etätyöstä - #MitäVattua podcast #249

Oikean koodarin oikeita kokemuksia oikeasta etätyöstä. Oikeasti. Välillä etätyöhön liittyvä keskustelu meinaa olla hyvin kärjistettyä ja jaetut mielipiteet ovat usein asiayhteydestä irrotettuja klikki-otsikoiksi kelpaavia lausahduksia. Tänään käydään omalla porukalla läpi etätyöskentelyä niin työntekijän kuin työnantajankin näkökulmasta.

Lukaseppa

Tuurin merkitys - #MitäVattua podcast #127

Onko kaikki vaan taitoa vai voidaanko myös tuurin vaikutus elämän kulkuun hyväksyä?

Lukaseppa

#MitäVattua?

MitäVattua on mukahauska podcast, jossa yleensä keskustellaan tekniikasta, it-alan pöhinäsanoista ja itketään maailman menoa, koska mikään ei ole koskaan hyvin. Uusi valitusvirsi joka tiistai!

Onko sinulla jotain asiaa, minkä haluaisit, että semipieni yleisö kuulisi? Ota meihin yhteyttä niin voidaan ehkä haastella yhdessä