#MitäVattua - Netiketti

02.05.2018 09:23:37


Mitä on Netiketti? 2:28

Netiketti (uudissana sanoista ”netti” ja ”etiketti”) on leikillinen nimitys tietoverkon (sähköposti, www, uutisryhmät) käyttöä koskeville epävirallisille sopivaisuussäännöille eli tarkoittaa käytännössä hyvää ja asiallista käyttäytymistä sekä lakien noudattamista Internetin sosiaalisia palveluita käytettäessä.

Erilaisia "netikettejä" löytyy runsaasti, eikä millään niistä ole virallista asemaa, paitsi eri palveluiden puitteissa käyttöehtojen muodossa. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään.

Kenelle on Netiketti? 7:03

Kaikille netissä liikkujille.

Miksi Netiketti on? 7:59

Yleisen kohteliasuuden takia. Käyttäydy siis muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän. 

Miten netikettiä noudatetaan? 12:37

Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Suomessa noudatetaan Suomen ja EU:n lakeja ja asetuksia. Myös virtuaalisen omaisuuden varastaminen voi tuoda sakkoja, jos virtuaalisen omaisuuden hankkimiseen on mennyt oikeaa rahaa.

Kirjoituksissa ei saa antaa ohjeita tai kehotuksia laittomaan tai netiketin vastaiseen toimintaan. Netissä ei saa antaa opastusta laittomien tuotteiden valmistamisesta tai käytöstä.

Vaikka internet on osa ”oikeaa maailmaa”, on sen omanlaisuutensa ja digitalisoituminen viimevuosina synnyttänyt uusia lakeja.

 

  • Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki
  • Älä häiritse tietoverkon toimintaa
  • Viestintäsalaisuus
  • Hakkerointi
  • Virusten kirjoittaminen ja levitys.
  • Älä lähetä sähköpostimainontaa
    • (Älä käytä sähköpostia markkinointiin, ellei sinulla ole lupaa vastaanottajilta, sillä laki kieltää koneellisen massalähetyksen yksityishenkilöille yhtä lailla faksilla, kännykkään tekstiviesteinä kuin sähköpostillakin.)
  • Henkilörekisterin pito
  • Laki sähköisen viestinnän palveluista
    • (Laki koskee viestejä ja niiden tunnistamistietoja, viestiverkkojen, -järjestelmien ja -laitteiden käyttöä)

 

Lakipykälin ohella kannattaa käyttää myös omaa järkeä. Esimerkiksi maksukorttien numeroita, verkkopankin tunnuksia tai henkilötietoja ei kannata jaella netissä, eikä samaa salasanaa kannata käyttää kaikissa palveluissa. Edellä mainittujen tietojen vuotaminen voi pahimmillaan mahdollistaa jopa identiteettivarkauden.

Kenen sitä kannattaa noudattaa? 22:35

Sinä ja muut kanssaeläjät.

 

Lopuksi muistelimme menneitä: 23:00

Muita vattuiluja

Perfektionistin on vaikea nauttia pelaamisesta - #MitäVattua podcast #284

Kaikille se LoL ei ole naurun asia. Joskus voi raivo leihahtaa kun joukkuelaiset tekevät luovia valintoja tai itsellä ei osu combo kohdalleen. Vieläkö pelaaminen voi kuitenkin olla ihan mukavaa ajanvietettä?

Lukaseppa

Mitä nettisivut maksaa - #MitäVattua podcast #282

Nettisivuille on yhtä monta hintaa kuin on tekijöitäkin. Mitkä asiat hintaan vaikuttaa ja mistä edes kannattaa maksaa?

Lukaseppa

Mitä leffoja ja sarjoja Kooders kuluttaa - #MitäVattua podcast #136

Mitä mediaa koodarit kuluttaa ja mikä Viliä ärsyttää sarjoissa? Tätä oletkin varmaan miettinyt monta unetonta yötä!

Lukaseppa

#MitäVattua?

MitäVattua on mukahauska podcast, jossa yleensä keskustellaan tekniikasta, it-alan pöhinäsanoista ja itketään maailman menoa, koska mikään ei ole koskaan hyvin. Uusi valitusvirsi joka tiistai!

Onko sinulla jotain asiaa, minkä haluaisit, että semipieni yleisö kuulisi? Ota meihin yhteyttä niin voidaan ehkä haastella yhdessä