#MitäVattua - Netiketti

02.05.2018 09:23:37


Mitä on Netiketti? 2:28

Netiketti (uudissana sanoista ”netti” ja ”etiketti”) on leikillinen nimitys tietoverkon (sähköposti, www, uutisryhmät) käyttöä koskeville epävirallisille sopivaisuussäännöille eli tarkoittaa käytännössä hyvää ja asiallista käyttäytymistä sekä lakien noudattamista Internetin sosiaalisia palveluita käytettäessä.

Erilaisia "netikettejä" löytyy runsaasti, eikä millään niistä ole virallista asemaa, paitsi eri palveluiden puitteissa käyttöehtojen muodossa. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään.

Kenelle on Netiketti? 7:03

Kaikille netissä liikkujille.

Miksi Netiketti on? 7:59

Yleisen kohteliasuuden takia. Käyttäydy siis muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän. 

Miten netikettiä noudatetaan? 12:37

Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Suomessa noudatetaan Suomen ja EU:n lakeja ja asetuksia. Myös virtuaalisen omaisuuden varastaminen voi tuoda sakkoja, jos virtuaalisen omaisuuden hankkimiseen on mennyt oikeaa rahaa.

Kirjoituksissa ei saa antaa ohjeita tai kehotuksia laittomaan tai netiketin vastaiseen toimintaan. Netissä ei saa antaa opastusta laittomien tuotteiden valmistamisesta tai käytöstä.

Vaikka internet on osa ”oikeaa maailmaa”, on sen omanlaisuutensa ja digitalisoituminen viimevuosina synnyttänyt uusia lakeja.

 

 • Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki
 • Älä häiritse tietoverkon toimintaa
 • Viestintäsalaisuus
 • Hakkerointi
 • Virusten kirjoittaminen ja levitys.
 • Älä lähetä sähköpostimainontaa
  • (Älä käytä sähköpostia markkinointiin, ellei sinulla ole lupaa vastaanottajilta, sillä laki kieltää koneellisen massalähetyksen yksityishenkilöille yhtä lailla faksilla, kännykkään tekstiviesteinä kuin sähköpostillakin.)
 • Henkilörekisterin pito
 • Laki sähköisen viestinnän palveluista
  • (Laki koskee viestejä ja niiden tunnistamistietoja, viestiverkkojen, -järjestelmien ja -laitteiden käyttöä)

 

Lakipykälin ohella kannattaa käyttää myös omaa järkeä. Esimerkiksi maksukorttien numeroita, verkkopankin tunnuksia tai henkilötietoja ei kannata jaella netissä, eikä samaa salasanaa kannata käyttää kaikissa palveluissa. Edellä mainittujen tietojen vuotaminen voi pahimmillaan mahdollistaa jopa identiteettivarkauden.

Kenen sitä kannattaa noudattaa? 22:35

Sinä ja muut kanssaeläjät.

 

Lopuksi muistelimme menneitä: 23:00

Muita vattuiluja

Mitähän tuokin miusta ajattelee - #MitäVattua podcast #213

Todella moni ihminen viettää päivänsä pohtien mitä muut hänestä ajattelevat. Yleensä vastaus on, että eivät ajattele mitään joten kannattaa sekin energia käyttää oman onnellisuuden ja jaksamisen kehittämiseen!

Lukaseppa

Näin saat nopeammat nettisivut - #MitäVattua podcast #123

Yksi tärkeä osa nettisivujen viihtyisyyttä on niiden nopeus. Selailu verkkokaupassa ei ole mukavaa jos jokaista klikkausta seuraa sekunteja kestävä odottelu.

Lukaseppa

Tietosuojaasi ei suojele kukaan - #MitäVattua podcast #323

Autovalmistajat ovat jääneet kiinni autoilijoiden ajokäyttäytymisdatan myymisestä ja verkkokauppa.com sai sanomista käyttäjien rekisteröitymisen pakollisuudesta. Nämä tilanteet ja aiemmin keskustelemamme 23 and me hakkeroinnit maalaavat hyvin jännää kuvaa tietosuojan tilanteesta kun kukaan rikkoja ei saa mitään merkittäviä rangaistuksia teoistaan.

Lukaseppa

#MitäVattua?

MitäVattua on mukahauska podcast, jossa yleensä keskustellaan tekniikasta, it-alan pöhinäsanoista ja itketään maailman menoa, koska mikään ei ole koskaan hyvin. Uusi valitusvirsi joka tiistai!

Onko sinulla jotain asiaa, minkä haluaisit, että semipieni yleisö kuulisi? Ota meihin yhteyttä niin voidaan ehkä haastella yhdessä