Jokainen kokee Joulun omalla ainutlaatuisella tavallaan

23.12.2021 11:07:28
Olet riittävä, joulunakin

Alkaa olla se aika vuodesta, että jokainen omalla tyylillämme lähdemme lähestymään joulua. Toinen laskeutuu sinne pehmeästi liukuen ja toinen kiipeää kuin jyrkkää jäistä vuorta. Joulu on aikaa, johon liittyy usein vahvoja tunteita.  Ehkä siksi, se on myös aikaa, joka jakaa meidän ihmisten mielipiteitä. Tähän vaikuttaa mm. oma historia, omat uskomukset ja odotukset. Välillä onkin hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, liittyykö itsellä paljonkin odotuksia joulun aikaan, siihen millainen sen kuuluisi olla. Millaisia tapoja siihen tulisi kuulua? Mistä nuo odotukset kumpuavat? Ehkä omasta suvusta, tutuilta, ystäviltä, naapurilta, ehkä puolisolta? Kuuluuko omissa odotuksissa kaiken olla tip top perinteisesti, vai voiko ajan ottaa rentoillen levon kannalta? Voiko jouluna keskittyä pitämään huolta itsestään ja läheisistään? Tai ehkäpä olet joulun töissä. Jouluun voi liittyä myös vahvoja uskomuksia siitä, mitä siihen tulee kuulua esim. ruokapöydässä. Kuuluuko sinne kinkkua ja piparkakun tuoksua, kynttilän valoa, joulukuusen loistetta ja iloista puheensorinaa vai käytkö kaupasta jotain helppoa ja valmista keskittyen muihin itsellesi mieleisiin asioihin. Toisinaan odotukset voivat kummuta myös lapsuuden muistoista ja sen taianomaisuudesta, jota on joskus vaikea enää aikuisena tavoittaa. Kuitenkin ne hauraan taianomaiset läsnäolon hetket saavuttavat meidät usein silloin, kun vähiten osaamme odottaa. Joulu on loistavaa aikaa hiljentyä ja päivittää näitä omia odotuksia ja arvoja, tulla tietoiseksi siitä, mikä on itselle merkityksellistä. Tämän mietiskelyn tuloksena voi päivittää myös omia tapojaan vielä enemmän itselle sopivaksi.

Toisille joulun aika voi olla myös vuoden raskainta aikaa juuri siihen liittyvien vahvojen tunteiden johdosta.  Erityisen raskasta aikaa se on läheisensä menettäneille. Silloin voi tuntea kaikista kipeimmin, ettei se rakas ihminen ei ole enää läsnä. Kaipaus ja ikävä on suuri. Myös arkisemmat asiat voivat kuormittaa, kuten esim. kova stressi, riittämättömyyden tunteet, yksinäisyys, taloudelliset huolet, mielenterveyspulmat tai päihteet ja niiden tuomat ongelmat. Myös lapsuuden surulliset muistot voivat nousta jouluna pintaan. Kuormitusta voi lisätä myös toisiin ihmisiin vertaaminen. Varsinkin somen maailmassa kaikki voi näyttää täydelliseltä ja oma joulun aika ei tunnu siihen koskaan yltävän. Juuri silloin, kun on erityisen vaikeaa, on tärkeä muistaa, että kaikki on väliaikaista. Myös vaikeat, kipeät tunteet ja ajatukset. Toisaalta, vaikka kaikki olisikin hyvin, hetkien ohikiitävyys voi saada myös laskeutumaan vahvemmin nykyhetkeen ja tuntemaan kiitollisuutta kaikesta siitä mitä elämässä nyt on. On tietoinen kaikesta siitä hyvästä, mitä nyt on ympärillä. Olet ehkä kuullut sanonnan, ”miten onnellisia olisimme silloin, jos meiltä otettaisiin pois kaikki se mitä meillä on ja saisimme sen sitten takaisin.” Tämä ajatus voi joskus auttaa kohtaamaan ihmiset lempeämmin.

Itse otan joulun tänä vuonna levon kannalta itseäni kuunnellen. Tänä vuonna olen erityisen tietoinen terveyden ja elämän hauraudesta. En stressaile joulusiivouksia, enkä ruokia, koskapa jo kynttilänvalo antaa paljon anteeksi. Tähän tapaan aion toimia myös jatkossa, päivitettyäni omia arvojani sekä niistä kumpuavia odotuksia ja tapoja. Sinulle toivotan mitä parhainta, juuri sinulle sopivaa, omannäköistä joulua. Se voi olla jopa paras joululahja tänä vuonna. Olipa joulusi millainen ja missä tahansa, aivan varmasti, olet riittävä.

 

Tara Tuomisilta on Trauma ja psykoterapiakeskus Geneesin perustaja ja traumapsykoterapeutti kouluttaja joka rohkaisee jokaista elämään oman näköistä elämää.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Kokemuksia koodityöpaikan hakemisesta - #MitäVattua podcast #174

Kaisalla on tuoreet kokemukset koodityöpaikan hakemisesta. Löytyykö töitä kaikille jotka alalle kouluttautuvat?

Lukaseppa

Totuudella ei ole mitään väliä - #MitäVattua podcast #240

Päivän monologissa Miikka pureskelee niin työ- kuin siviilielämässä tärkeyttä ymmärretyksi tulemisessa ja olennaisen asian viestimisessä. Totuus ei ole aina helpoin keino saada omaa ajatusta toisen ymmärtämäksi.

Lukaseppa

#MitäVattua - Haittaohjelmat

Haittaohjelma aiheuttaa tarkoituksellisesti ei-toivottuja tapahtumia tietokoneessa tai tietojärjestelmässä.

Lukaseppa