#MitäVattua - Varmuuskopiointi

12.06.2018 10:23:08


Mitä on varmuuskopiointi? 00:42

Varmuuskopioinnilla tarkoitetaan toimintoa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan ja varastoidaan. Jos alkuperäinen tieto häviää tai tuhoutuu, voidaan tieto palauttaa varmuuskopioista.

Varmuuskopiointi on hyvä muistaa niin tietokoneella kuin kännykälläkin, perinteiset tärkeät asiakirjat ja kuitit on myös hyvä varmuuskopioida.

Kenen kannattaa varmuuskopioida? 11:11

Kaikille, joilla on jotain tärkeää tietoa niin paperisena kuin digitaalisena. Esimerkiksi me Koodersilla käytämme GitLabia projektien varmuuskopioimiseen ja projektinhallintaan, jolloin kuka tahansa projektin jäsen voi saada käsiinsä missä vain uusimmat muutokset tiedostoihin, tämä mahdollistaa esimerkiksi etätyöskentelyn hyvin.

Miksi varmuuskopioida? 14:23

Voidaan välttyä usealta ja monen muotoiselta ongelmalta, kun kaikki munat eivät ole samassa korissa. Miltä tuntuisi vaikka hukata palautusta vaille valmis gradu, vain sen takia, että kaadoit tietokoneen päälle kahvia tai tiputit sen pöydältä? Tietokoneen tiedostojen häviämistä/korruptiotumista voisi verrata vaikkapa talon palamiseen – kaikki mitä sinulla oli talon sisällä, ei ole enää palon jälkeen. Varmuuskopiointi on ainut tapa saada tiedostot säilymään, sillä vielä ei olla kehitetty ikuisesti kestävää tallennustapaa.

Miten varmuuskopioidaan? 20:11

Miikka teki tästä myös opasvideon!

Tekemällä useamman kopion asioista. Joskus sovelluksissa varmuuskopiointi on automaattista. Esimerkiksi Dropbox tai Google drive ovat hyviä välineitä säilyttää tietoa, jolloin sinun ei itse tarvitse huolehtia tiedon säilymisestä. Koodersin toimistolla on käytössä Dropbox sekä konekohtaisille tiedostoille Cobian Backup.

Varmuuskopiot voi tehdä myös esimerkiksi toiselle kiintolevylle, muistitikulle tai vaikkapa DVD-levylle. CD- tai DVD-levyt saattavat säilyttää tiedot lukukelpoisina oikein säilytettyinä kymmeniä vuosia. Muistitikuissa, muistikorteissa ja SSD-levyissä ei ole liikkuvia osia, joten ne kestävät paremmin fyysisiä elämän kolhuja toisin kuin esimerkiksi kovalevyt.

Jos haluaa varmuuskopioiden kanssa pelata idiootin (tai kiristysohjelmien) varmasti, kannattaa hyödyntää ns. ”3-2-1” mallia eli otat kolme varmuuskopiota, kahdella eri medialla ja pidät yhtä kappaletta fyysisesti erillään muista.

Kuka niitä tekee? 29:09

Sinä itse tai sovellus automaattisesti.

Muita vattuiluja

#MitäVattua - Buzzword eli Surinasana

#MitäVattua podcastin tarkoituksena on avata erilaisia buzzwordeja etenkin IT alalla. Ensimmäisenä onkin loogisinta sitten avata mitä se buzzword itsessään tarkoittaa.

Lukaseppa

Muutoskyky työpaikalla - #MitäVattua podcast #137

Työpaikalla ei pidä tehdä muutoksia ihan huvikseen. Muutoksen tarpeita kannattaa kuulostella työyhteisössä ja ennen päätöksiä varmistua, että ratkaistaan oikeaa ongelmaa.

Lukaseppa

#MitäVattua - Ilmaispalvelut & Free2Play feat Kim Ordén

Onko olemassa ilmaista lounasta? Kävimme asiaa läpi Firetail Gamesin toimitusjohtaja Kim Ordénin kanssa.

Lukaseppa

#MitäVattua?

MitäVattua on mukahauska podcast, jossa yleensä keskustellaan tekniikasta, it-alan pöhinäsanoista ja itketään maailman menoa, koska mikään ei ole koskaan hyvin. Uusi valitusvirsi joka tiistai!

Onko sinulla jotain asiaa, minkä haluaisit, että semipieni yleisö kuulisi? Ota meihin yhteyttä niin voidaan ehkä haastella yhdessä