Luota perstuntumaan

15.06.2023 11:30:27
Persuntuman on meille evoluutio suonut ihan syystä!

Perstuntuma, gut feeling, mututuntuma, "se tunne vatsanpohjassa"... Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja ehkä joku näistä edellämainituista kuulostaa tutulta. Tämä tarkoittaa siis tunnetta, joka tulee yhtäkkiä ja usein ilman selkeää syytä. Tuntuma aiheuttaa useimmiten perhosmaista tunnetta vatsassa, mutta se voi myös näyttäytyä karvojen nousemisena pystyyn tai vahvana selkeyden tunteena. Tuntuma voi tulla monissa eri tilanteissa, kuten esimerkiksi vaaratilanteissa. Tämä vaarantunne voi johtua ihmisestä, tai se voi tulla hetkeä ennen katastrofia. 

Työelämässä tähän tuntumaan on hyvä luottaa vaikkapa uusien asiakkaiden kanssa. Jos jonkun mahdollisen asiakkaan kohdalla vatsanpohjan tuntemukset kertovat, että nyt ei ole hyvä, niin voipi asiaa pohtia ja jutella muiden kanssa. Parhaimmassa tapauksessa änkyräasiakkaat vältetään, mutta huonoimmassa tapauksessa menettää yhden asiakkaan. Useimmiten perstuntuma on oikeassa, sillä se pohjautuu aivojen toimintaan. Aivot kerää dataa jatkuvasti ympäriltä, joko tietoisesti tai taustaprosessina, ja näin ollen antavat signaalin, että nyt on vähän paha juttu. Tämä ei siis ole mikään yliluonnollinen aistimus.

Omista gut feeling-tilanteista yksi suurimmista on ollut alan valitseminen. Yliopisto-opiskeluiden aikana oli jatkuvasti se tuntuma, että nyt ei olla oikealla alalla, mutta jätin tämän huomioimatta. Sitten tuli seurattua niitä tunteita (ja tietysti omaa sydäntä), ja tässä sitä nyt ollaan tuottamassa mediamateriaalia täyspäiväisesti. Tämä tuntuma on pelastanut myös monista sosiaalisista tilanteista, kun jostain ihmisestä on tullut vatsanpohjaan epämiellyttävä tunne, ja jälkeenpäin tämä fiilis on paljastunut ihan aiheelliseksi.

On myös tilanteita, jolloin perstuntumaan ei pidä luottaa sokeasti. Isot elämänvalinnat ovat sellaisia, jolloin kannattaa käyttää järkeä mututuntuman sijaan. Esimerkkinä voisi olla jonkun ison askeleen ottaminen parisuhteessa. Jos tässä tilanteessa ei ota järkeä ja logiikkaa mukaan, voi seuraukset olla jotain muuta, mitä toivoi alunperin.

Kaiken kaikkiaan niihin vatsassa tuntuviin tunteisiin kannattaa luottaa, mutta järki mukana pysyen.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Ystävällisyys ei maksa mitään ja helpottaa elämääsi

Ei itkeä saa, ei meluta saa, tonttu voi tulla ikkunan taa... Miun puolesta saa tehdä molempia! Itkut ja melut kuuluu elämään, eivätkä ne määrittele sitä, oletko ollut kiltti vai tuhma, mutta se, miten käyttäydyt muita kohtaan kyllä määrittelee.

Lukaseppa

Tutkinto ei ole avain työpaikkaan

Tutkinnot on todella hyvä asia, mutta ne eivät ole se AINOA avain työllistymiseen kuten tämä tarina opettaa.

Lukaseppa

Mediakanuunan Kotityöpiste vs Toimistotyöpiste - Ida Lång

Työpiste kotona ja toimistolla eroaa yleensä aika paljon toisistaan. Tässä blogissa näkyy, miten paljon niitä eroja voi olla, mutta myös, miten paljon sitä samankaltaisuutta on.

Lukaseppa