Luota perstuntumaan

15.06.2023 11:30:27
Persuntuman on meille evoluutio suonut ihan syystä!

Perstuntuma, gut feeling, mututuntuma, "se tunne vatsanpohjassa"... Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja ehkä joku näistä edellämainituista kuulostaa tutulta. Tämä tarkoittaa siis tunnetta, joka tulee yhtäkkiä ja usein ilman selkeää syytä. Tuntuma aiheuttaa useimmiten perhosmaista tunnetta vatsassa, mutta se voi myös näyttäytyä karvojen nousemisena pystyyn tai vahvana selkeyden tunteena. Tuntuma voi tulla monissa eri tilanteissa, kuten esimerkiksi vaaratilanteissa. Tämä vaarantunne voi johtua ihmisestä, tai se voi tulla hetkeä ennen katastrofia. 

Työelämässä tähän tuntumaan on hyvä luottaa vaikkapa uusien asiakkaiden kanssa. Jos jonkun mahdollisen asiakkaan kohdalla vatsanpohjan tuntemukset kertovat, että nyt ei ole hyvä, niin voipi asiaa pohtia ja jutella muiden kanssa. Parhaimmassa tapauksessa änkyräasiakkaat vältetään, mutta huonoimmassa tapauksessa menettää yhden asiakkaan. Useimmiten perstuntuma on oikeassa, sillä se pohjautuu aivojen toimintaan. Aivot kerää dataa jatkuvasti ympäriltä, joko tietoisesti tai taustaprosessina, ja näin ollen antavat signaalin, että nyt on vähän paha juttu. Tämä ei siis ole mikään yliluonnollinen aistimus.

Omista gut feeling-tilanteista yksi suurimmista on ollut alan valitseminen. Yliopisto-opiskeluiden aikana oli jatkuvasti se tuntuma, että nyt ei olla oikealla alalla, mutta jätin tämän huomioimatta. Sitten tuli seurattua niitä tunteita (ja tietysti omaa sydäntä), ja tässä sitä nyt ollaan tuottamassa mediamateriaalia täyspäiväisesti. Tämä tuntuma on pelastanut myös monista sosiaalisista tilanteista, kun jostain ihmisestä on tullut vatsanpohjaan epämiellyttävä tunne, ja jälkeenpäin tämä fiilis on paljastunut ihan aiheelliseksi.

On myös tilanteita, jolloin perstuntumaan ei pidä luottaa sokeasti. Isot elämänvalinnat ovat sellaisia, jolloin kannattaa käyttää järkeä mututuntuman sijaan. Esimerkkinä voisi olla jonkun ison askeleen ottaminen parisuhteessa. Jos tässä tilanteessa ei ota järkeä ja logiikkaa mukaan, voi seuraukset olla jotain muuta, mitä toivoi alunperin.

Kaiken kaikkiaan niihin vatsassa tuntuviin tunteisiin kannattaa luottaa, mutta järki mukana pysyen.

Muita blogeja tältä tyypiltä

PC kasaus stream - Päivitellään media maakarien rautaa

Toimiva ATK auttaa tekemisessä etenkin IT-alalla. Tänään säädetään sitten Idalle ja Oonalle päivitystä keskuksena toimivaan yksikköön.

Lukaseppa

Paras asia konnan työpisteellä

Oman työpisteen mukavuus on tärkeä asia työmotivaation kannalta. Jos työpisteellä on ongelmakohtia, voi työmotivaatio kärsiä. Tänään Ida kyseli konnilta, mikä on heidän työpisteellään parasta! Mukana on myös uusi konnamme.

Lukaseppa

Podcast huoneen esittely

Mitä meidän podcastien taustalla tapahtuu? Tällä videolla esitellään meillä käytössä olevat laitteet ja ohjelmat, sekä kerrotaan, miksi ollaan näihin päädytty. Jos podcastin aloittaminen kutkututtaa, niin tältä videolta löydät varmasti hyviä vinkkejä oman podiohjelman aloittamiseen!

Lukaseppa