Luota perstuntumaan

15.06.2023 11:30:27
Persuntuman on meille evoluutio suonut ihan syystä!

Perstuntuma, gut feeling, mututuntuma, "se tunne vatsanpohjassa"... Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja ehkä joku näistä edellämainituista kuulostaa tutulta. Tämä tarkoittaa siis tunnetta, joka tulee yhtäkkiä ja usein ilman selkeää syytä. Tuntuma aiheuttaa useimmiten perhosmaista tunnetta vatsassa, mutta se voi myös näyttäytyä karvojen nousemisena pystyyn tai vahvana selkeyden tunteena. Tuntuma voi tulla monissa eri tilanteissa, kuten esimerkiksi vaaratilanteissa. Tämä vaarantunne voi johtua ihmisestä, tai se voi tulla hetkeä ennen katastrofia. 

Työelämässä tähän tuntumaan on hyvä luottaa vaikkapa uusien asiakkaiden kanssa. Jos jonkun mahdollisen asiakkaan kohdalla vatsanpohjan tuntemukset kertovat, että nyt ei ole hyvä, niin voipi asiaa pohtia ja jutella muiden kanssa. Parhaimmassa tapauksessa änkyräasiakkaat vältetään, mutta huonoimmassa tapauksessa menettää yhden asiakkaan. Useimmiten perstuntuma on oikeassa, sillä se pohjautuu aivojen toimintaan. Aivot kerää dataa jatkuvasti ympäriltä, joko tietoisesti tai taustaprosessina, ja näin ollen antavat signaalin, että nyt on vähän paha juttu. Tämä ei siis ole mikään yliluonnollinen aistimus.

Omista gut feeling-tilanteista yksi suurimmista on ollut alan valitseminen. Yliopisto-opiskeluiden aikana oli jatkuvasti se tuntuma, että nyt ei olla oikealla alalla, mutta jätin tämän huomioimatta. Sitten tuli seurattua niitä tunteita (ja tietysti omaa sydäntä), ja tässä sitä nyt ollaan tuottamassa mediamateriaalia täyspäiväisesti. Tämä tuntuma on pelastanut myös monista sosiaalisista tilanteista, kun jostain ihmisestä on tullut vatsanpohjaan epämiellyttävä tunne, ja jälkeenpäin tämä fiilis on paljastunut ihan aiheelliseksi.

On myös tilanteita, jolloin perstuntumaan ei pidä luottaa sokeasti. Isot elämänvalinnat ovat sellaisia, jolloin kannattaa käyttää järkeä mututuntuman sijaan. Esimerkkinä voisi olla jonkun ison askeleen ottaminen parisuhteessa. Jos tässä tilanteessa ei ota järkeä ja logiikkaa mukaan, voi seuraukset olla jotain muuta, mitä toivoi alunperin.

Kaiken kaikkiaan niihin vatsassa tuntuviin tunteisiin kannattaa luottaa, mutta järki mukana pysyen.

Muita blogeja tältä tyypiltä

Uskalla antaa ohjat muille

Uusien asioiden kohtaaminen on monelle jännittävä tai jopa pelottava tilanne, ja sen takia jotkut pyrkivätkin etsimään etukäteen mahdollisimman paljon tietoa kyseessä olevasta asiasta. Joissain tilanteissa on kuitenkin parempi antaa ohjat muiden käsiin, katsoa itse sivusta, ja mennä virran mukana!

Lukaseppa

Jotain uutta, jotain vanhaa

Kooders pääsi Jimm's PC Storen yritysmyynnin sponsoroimana rakentamaan serveriä, ja mie pääsin mukaan ääni- ja kamerahenkilöksi. Vaikka moni asia olikin kuvausprosessissa vanhaa ja tuttua, tuli myös opittua paljon uutta ja käytettyä uusia laitteita. Jotain uutta, jotain vanhaa.

Lukaseppa

Luova työ avotoimistossa - uhka vai mahdollisuus?

Avotoimisto. Naputtelua siellä, klikkailua täällä. Luova työ ei tule onnistumaan. Vai tuleeko sittenkin?

Lukaseppa