Koodersin väen mietteitä asioista.
Töihin pääseminen on mennyt todella vaikeaksi. Haastattelut on nelivaiheisia ja mitä tahansa tekemään vaaditaan ummet ja lammet ja itse rekrytointia tekevällä ei välttämättä ole itselläkään niin paljoa kredentiaaleja kuin mitä omilta alaisilta vaadittaisi. Milloin tämä töihin pääseminen on mennyt näin sekavaksi?
Töihin hakeminen on tehty todella vaikeaksi ja työnhakijoiden sekä työnantajien odotukset ovat muuttuneet sekavaksi. Voisiko kassatyöhön päästä myös ilman nelivaiheista haastattelua?
Kaikilla ei ole kuitenkaan paukkuja ajallisesti tai rahallisesti lähteä tekemään suuria tekoja ekologisuuden, vihreämmän koodaamisen tai hiilineutraaliuden kanssa. Tai siltä se voi ainakin tuntua! Se vihreä koodi on kuitenkin yllättävän suoraviivainen asia.
Joskus paras ratkaisu voi syntyä odottamatonta reittiä. Polkupyöräkään ei välttämättä pääse perille kohteeseensa pelkillä hyvillä pehmusteilla.
Helmikuussa 2024 vietettiin Joensuun omaa Sohjo tapahtumaa jossa oli paljon innostavia puheenvuoroja ja verkostoitumista. Miltä tapahtuma näytti ensikertalaisen sekä startup-tapahtuma-konkarin silmin ja mitä jäi käteen?
Suomen (ja ehkä jopa maailman) suurin puheenaihe on Iittalan brändi-uudistus. Mikä siinä meni hyvin ja mikä huonosti. Oliko tämä edes tarpeellista?
Suoraan koulusta pitäisi saada 30 vuoden työkokemuksella ihmisiä ilmaiseksi töihin. Ei kovin järkevä yhtälö ja nyt työelämän isona murroksena on tilanteet kun aiemmat osaajat alkavat siirtyä eläkkeelle ja hoksataan mitenkä yrityksen toimintatavat eivät olekaan välttämättä kovin kestävällä pohjalla toiminnan jatkumisen kannalta.
Pesukoneet vievät useamman gigan päivässä dataa ja jääkaappien toiminnallisuuksia kytketään pois päältä jos ne kytketään pois verkosta. Onko älykkäät kodinkoneet oikeasti järkevä keksintö niiden nykyisessä muodossaan?