Vertaa muutakin kuin hintaa

24.09.2020 09:12:10
Painaako vaakakupissa muukin kuin hinta?

Kuinka usein palvelua tai tuotetta ostaessasi jaksat vertailla niiden ominaisuuksia pelkän hinnan sijaan? Jos olet ostamassa kuukausikorttia kuntosalille, niin haluat ehkä tietää mitkä kaikki palvelut ovat käytössäsi. Kuuluuko jäsenyyteen pelkkä sali vai myös ryhmäliikunnat? Saatko liittyessäsi kuntosaliohjauksen ja onko jäsenyys määräaikainen? Todennäköisesti valitset juuri itseäsi parhaiten palvelevan paketin, sillä miksi maksaa ylimääräisestä, jos käyt pelkästään salilla, tai vastaavasti miksi valita pelkkä kuntosali, jos tykkäät enemmän toiminnallisesta harjoittelusta. Usein niissä asioissa on helppo tehdä vertailua, joista jo tiedämme jotakin. Ymmärrämme mitä kuntosalilla tehdään ja miten siellä ehkä toimitaan. Jos emme osaa toimia, voimme ostaa yksilöllisen ohjauksen ja sitä kautta oppia. Enemmän olemme hukassa niiden asioiden kanssa, joista emme tiedä paljoakaan. Mitä ominaisuuksia minun tulisi vertailla? Mitkä asiat vaikuttavat hintaan ja mitkä taas siihen, miten vaivatonta palvelun tai tuotteen käyttäminen on. Mieti että ostat vuoden kuntosalijäsenyyden ja unohdatkin varmistaa, että pääseehän salille jo ennen aamu seitsemää. Tykkäät kuntoilla ennen töihin menoa, mutta kyseinen sali avautuukin vasta klo 8. Kuntosali konsepti on varmasti oikein hyvä ja toimiva, mutta ei SINUN tarpeisiisi riittävän hyvä.

Tätä asiaa voidaan tarkastella koodaamisen näkökulmasta. Monet nettisivujen tekijät tarjoavat sivuja, jotka on tehty valmiisiin pohjiin. Sieltä löytyy tietyt ominaisuudet, jotka palvelevat varmasti suurta osaa käyttäjistä. Projektiin voi kuulua alku palaveri, jossa käydään läpi kaikki toiveet. Sinulle kerrotaan, että sivuille on helppo lisätä kuvia ja tekstiä. Saat määrittää värit ja sisällön ja tiedät että sieltä löytyvät yhteystietosi sekä tarjoamasi palvelut. Saat nähdä valmistuneet sivut ja pyytää niihin muutoksia. Kuulostaa ihan toimivalta paketilta, vai mitä? Voi kuitenkin olla, että jotkin asiat ovat jääneet huomiotta.

Ensinnäkin, jos olet saanut tiedon, että sivuja on helppo muokata, niin tiedätkö kenen niitä on helppo muokata ja miten tässä tapauksessa määritellään sana ”helppo”? Voitko sinä itse tehdä muutoksia, esimerkiksi muuttaa kuvia ja tekstejä ja miten tähän opastetaan? Vai onko muokkaamisen helppous tekijällä, mutta sinä maksat siitä ekstraa? Entä montako korjauskierrosta kuuluu hintaan ja mistä laskutetaan lisää? Tai jos sivujen valmistumisen jälkeen jokin osio ei enää toimikaan halutulla tavalla, niin kuka ottaa siitä vastuun? Ja mitä jos vaikka vuoden päästä haluat kehittää sivustoasi lisäämällä sinne verkkokaupan ja ajanvarauksen, niin miten se onnistuu ja miten se vaikuttaa sivujen toimivuuteen? Entä onko sivut turvalliset ja miten huolettomasti voit olla niiden suhteen vuosia eteenpäin? Entä hosting ja hakukoneoptimointi?

Alusta asti itse koodatulla sivustolla on se hyvä puoli, että sivuille voi lisätä juuri ne ominaisuudet, mitä asiakas sinne tarvitsee. Ei ole mitään valmista pohjaa tai sinnepäin tehtyä, vaan TÄSMÄLLEEN ne asiat mitä halutaankin. Meillä termi ”helppo muokata” tarkoittaa sitä, että asiakas itse pystyy vaihtamaan sivuille kuvia ja tekstejä vain parilla klikkauksella. Ei tarvitse osata koodata tai käyttää hallintapaneelia, vain pari klikkausta. Tähänkin jokainen asiakas saa hänen omien sivujensa pohjalle tehdyn opastusvideon siitä, miten muutoksia voi tehdä. Myös lisäominaisuuksien lisääminen valmiille sivupohjille voi hidastaa sivujen toimivuutta ja pahimmassa tapauksessa jonkin lisäosan päivittäminen lopetetaan ja sen vuoksi sinun sivusi eivät toimi enää. Meillä sivut rakennetaan yhdelle vakaalle alustalle niin, että sinne on myöhemmin mahdollista rakentaa isompikin verkkokauppa tai jokin järjestelmä ilman että täytyisi pelätä sivujen hitauden tai toimivuuden puolesta. Meillä myös ensimmäisen vuoden hosting kuuluu aina hintaan, sekä turvallisuus ja hakukoneoptimointi on ensiluokkaista.

Kannattaa siis olla tarkkana siitä mitä tilaa ja miten hyvin tarjottu tuote tai palvelu vastaa tarpeitasi. Jos esimerkiksi menet pyöräkauppaan ja kerrot tarvitsevasi jonkin kulkupelin jolla huristella työmatkoja, niin olisitko tyytyväinen jos sinulle myytäisiin yksipyöräinen? Sillä toki pääsee paikasta toiseen, mutta ensin luultavasti täytyy käyttää aikaa ajamisen opetteluun. Se voi myös olla hieman riskialttiimpi kulkuneuvo verrattuna tavalliseen pyörään ja jatkon kannalta sitä voi olla vaikeampi myydä eteenpäin. Yksipyöräinen oli siis melko lähellä sitä mitä ajattelit, mutta ei kuitenkaan juuri sitä mitä toivoit. Hinta oli toki edullisempi, mutta ehkä olisi kannattanut vertailla myös muita ominaisuuksia?

Muita blogeja tältä tyypiltä

Verkkosivut - investointi vai hetken helpotus?

Ajatteletko usein ostoksia tehdessäsi sitä, miten pitkäaikainen sijoitus ostamasi tuote on? Edullinen hinta houkuttelee, mutta voiko halvempi ostos tulla sinulle kalliimmaksi pitkällä juoksulla?

Lukaseppa

Oletko löytänyt elämän tehtäväsi?

Oletko koskaan ajatellut, että voisit löytää juuri sellaisen työn, jossa pääsisit hyödyntämään omia vahvuuksiasi, nauttisit tekemisestä ja samalla auttaisit muita?

Lukaseppa

Uusi työ voi murtaa ennakkoluuloja

Moni varmasti voi samaistua siihen, miltä uuden työn aloittaminen tuntuu. Se voi jännittää, innostaa ja tuoda turvallisuutta. Tällä kertaa kuulemme kahden uuden työntekijämme fiiliksiä töiden aloituksesta.

Lukaseppa