Joogaa ja videopelejä Las Gartanolla

25.10.2018 09:43:31
Työhyvinvointia

Työhyvinvointi on sekä työntekijän että työnantajan vastuulla, jokainen voi edesauttaa sitä omilla toimillaan. Kestävää työhyvinvointia ei luoda pelkästään tyhy-päivillä kerran kaksi vuoteen vaan hyvinvointi lähtee jokapäiväisistä toimista, myös niistä kaikkein pienimmistä. Osana työhyvinvointia on työterveyshuolto, mutta mitä ovat ne pienet ja arkiset asiat, joista voi ammentaa hyvinvointia joka päivä? Työhyvinvointi ei ole vain influenssarokotuksia tai ilmaista kahvia taukohuoneessa, vaan myös aineetonta avoimuutta, luottamusta sekä kannustamista.

Työhyvinvointi vaikuttaa yksilön kautta koko yritykseen ja investoiminen työhyvinvointiin on investoimista myös yrityksen kilpailukykyyn. Hyvinvoivat työntekijät tekevät töitä tehokkaammin ja esimerkiksi sairaspoissaolot vähevät merkittävästi, jos töissä voidaan hyvin. Työhyvinvointi on oleellinen osa työntekijän jaksamista ja vaikuttaa sitä kautta suoraan yrityksen tulokseen. Ylikuormitettu työntekijä ei ole pitkässä juoksussa tehokas, päin vastoin.

Olen isoin kiho, mitä minun vastuullani on?

Esimiehellä on loppukädessä vastuu työhyvinvoinnin kehittämisestä. Jopa työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa puuttumaan työntekijää ylikuormittaviin tekijöihin työpaikalla. Työolot voivat edistää tai ehkäistä työhyvinvointia. Esimerkiksi kuormittavia tekijöitä ovat

  • Epäselvä työnkuva sekä ristiriitaiset vaatimukset
  • Kiire: liikaa työtä, määräaikoja pettäminen ja tästä johtuva työn heikko laatu
  • Omien arvojen vastainen toiminta
  • Puutteet työskentelyvälineissä ja/tai -tiloissa
  • Palautteen ja arvostuksen puute
  • Ongelmat työyhteisössä
  • Heikko tiedonkulku

Tällaisiin epäkohtiin puuttumalla esimies voi parantaa merkittävästi työntekijöiden hyvinvointia ja parantaa tehdyn työn laatua. Esimiehen valinnoilla on suuri vaikutus työntekijöiden hyvin- tai pahoinvointiin. Työhyvinvointi, sen ylläpitäminen sekä kehittäminen tulisikin ottaa vakavasti.
Työnantajan tulisi tarjota työntekijöille heille mielekästä toimintaa ja edistää heidän kehitystään alansa ammattilaisina. Muista antaa työntekijöillesi palautetta – myös silloin kun asiat sujuvat.

Olen vain töissä täällä, mitä minun pitää tehdä?

Iso osa työhyvinvoinnista on työntekijällä itsellään, meistä jokainen voi omalla olemisellaan vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin. Jokainen voi auttaa ja tukea toista. Hyvät työkaverit tukevat työhyvinvointia, sillä kukapa ei viihtyisi hyvien tyyppien seurassa.


On tärkeää tunnistaa oman työnsä voimavarat, niiden tunnistaminen vähentää haitallisten kuormitustekijöiden vaikutuksia. Työtehtäviin liittyviä voimavaroja ovat esimerkiksi palkitsevuus, onnistuminen, tulokset sekä mielekkyys. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen vähentävät omalta osaltaan työn kuormittavuutta. Jotta töissä jaksaa olla mukava, muista kiinnittää tietoisesti huomiota, että irrottaudut välillä työtehtävistäsi. Jos työpäivän asiat pyörivät illasta toiseen mielessäsi, et todennäköisesti onnistu palautumaan tarpeeksi työpäivästä.
Jos työ tuntuu kaikesta huolimatta liian kuormittavalta tai työoloissa on puutteita, kerro siitä työnantajallesi, sillä kukaan ei ole ajatuksenlukija.

Mitä tämä on kartanossamme?

Noin kerran kuukaudessa Gartanolla järjestetään kaikkien toimijoiden yhteinen aamupala. Samalla vaihdetaan kuulumisia ja rupatellaan niitä näitä. Samaisissa tiloissa pidetään myös muutaman kerran kuukaudessa Geneesin Tarjan johdolla työyhteisö jooga, jolla saadaan myös koodarit irti tuoleistaan. Silloin tällöin myös pelaillaan yhdessä, esimerkiksi VR:llä, mikä on myös oiva keino saada keho liikkeelle.
Koodarien kehoja ravistellaan hereille pelien ja joogan lisäksi hieronnalla, kun Valokäpälä vierailee toimistolla keskiviikkoisin. Hieman ”arkisempi” luksus on myös toimistolla oleva Neurosonic lihaksien sijaan hermoja hierova tuoli, johon voi istahtaa hetkeksi keskellä työpäivää.

Vaikka joskus tuntuu, että koodari olisi pultattu kiinni penkkiinsä, useammalla konnalla on tapana lisätä aivojen verenkiertoa käymällä pienellä ”lenkillä” kokoustilassa ja venytellä siinä samalla. Joskus tämän lenkin voi viedä askelta pidemmälle, esimerkiksi itse olen itse käynyt kävelemässä korttelin ympäri kesäisessä ukkosmyrskyssä, koska pidän sateesta ja tarvitsin happihyppelyn. Taas jaksaa! Omaa jaksamistani edesauttaa lisäksi niinkin yksinkertainen asia kuin musiikin kuuntelu, joka omalla tavallaan luo itselle työrauhaa ja henkilökohtaista tilaa.


Toimistollamme on useasti nimetty osaksi työhyvinvointia liukuvat työajat. Tunnit voi tehdä silloin, kuin siltä tuntuu, ei ole keneltäkään pois jos teet yhtenä päivänä yhden tunnin vähemmän ja seuraavana yhden enemmän. Alana koodaaminen mahdollistaa myös etätyöt. Esimerkiksi kirjoitin tätä blogia kotona, koska edeltävä yönä en saanut nukutuksi lähes ollenkaan. Win win – koska olen väsynyt, voin keskittyä tekemään hieman luovempaa työtä sen sijaan, että en olisi osannut ratkaista yksinkertaisintakaan loogista ongelmaa (ja sitähän se koodaaminen oikeastaan on). Olisin tuhlannut vain kaikkien aikaa, jos olisin raahautunut nuutuneena työpöytäni ääreen. Sen sijaan, tein päivää omaan tahtiini ja jaksoin taas seuraavana päivänä hypätä koodieditorin kimppuun.

 

Mikä teidän työpaikallanne on hyvinvointia? Miten sinä palaudut työnpäivästä?

Muita blogeja tältä tyypiltä

Saako Koodersilla koodata alasti?

Koodersilla ei ole sen tarkempaa pukeutumiskoodia. Mitä se tarkoittaa? Saako koodata alasti?

Lukaseppa

Ei mobiili sivua pahenna, ellei sivu mobiilia

Hyvin tehtyä mobiilia on yksinkertaista ja mukava käyttää. Tavoitetaanko nettisivujen käyttäjiä enää sivujen työpöytänäkymässä?

Lukaseppa

DigiDystopia: Nykynuorten digitaantuma

Älylaitteet, nuoret ja tulevaisuuden koodarit: totuus on tarua ihmeellisempää. Digi- ja väestöviraston vuonna 2020 teettämä Digitaitokartoitus ravistelee käsityksiä nuorten digitaidoista.

Lukaseppa